Hello április! Mi virít most?

Április a Bach-virágok hónapja

Április hónapban számos nevezetes nap van. Erre utalnak a népi hagyományokból eredő a hónap elnevezései is: Szent György hava, Bika Hava, Szelek hava, Báránytor (Rügyezés) hava, Virághozó, vigasztaló Szent György hava. Sok költőt is megihletett ez a hónap, Radnóti Miklós, Juhász Gyula, Szabó Lőrinc, Tóth Árpád, Zelk Zoltán és még hosszasan sorolhatnánk neves íróinkat, akik csodás versekben örökítették meg az év negyedik hónapját. Ezek közül

Szabó Lőrinc versét választottam, mely kapcsolódik a mi témánkhoz a növényekhez. De mielőtt elolvasnátok ezt a verset nézzük, hogy melyik Bach-virágok nyílást figyelhetitek meg most.

Április hónapban bimbózók

A 37 Bach-virág közül 11 nyílik ebben a hónapban. Most felmerülhet a kérdés benned, hogy:”Nem 38 Bach-virág van?” De de. Igazad van, csakhogy ne felejtsük el, hogy a ROCK WATER az egyedüli eszencia, ami nem növényből készül, hanem egy gyógyító forrásból. Két eszenciát napoztatásos módszerrel készítette el Bach doktor, míg a másik kilencet forralásos módszerrel a 11-ből.

CHERRY PLUM – Cseresznyeszilva

Cherry plum Cseresznyeszilva Bach-virág

Cherry plum Cseresznyeszilva

A Cseresznyeszilvát Bach doktor 1935-ben emelte be rendszerébe és a kontroll elvesztésétől való félelemre ajánlja. Virágából forralásos módszerrel készített az eszenciát, melyet a Félelem csoportba sorolt. Ez az első Bach-virág, mely elkezd nyílni. Nagyon korán, már februárban bontja a szirmait, és egészen áprilisig gyönyörködhetünk benne.

 

 

ASPEN – Rezgőnyár

Aspen - Rezgőnyár Bachvirág

Aspen – Rezgőnyár Bach-virág

A Rezgőnyárt szintén 1935 tavaszán debütált és ő is a Félelem témájához tartozik. Méghozzá az ismeretlen, szorongós félelmek kezelésére használjuk. Elkészítése forralásos módszerrel történik. A Rezgőnyár már márciusban megkezdi a virágzását, amely áprilisban is tart.

 

 

ELM – Szil

Elm - Szil Bach-virág

Elm – Szil Bach-virág

A Szil a túlterhelt emberek eszenciája, akiknek hirtelen összecsaptak a fejük fölött a hullámok. Ez a gyógyír is forralásos módszerrel készül 1935-ben először. A témájából adódóan a 7 csoport közül a Kétségbeesettség virágai közé került. A Rezgőnyárhoz hasonlóan a szil is márciusban kezdi meg a virágzást.

 

 

BEECH – Bükk

Beech - Bükk Bach-virág

Beech – Bükk Bach-virág

A Bükk a kritikus emberek szere, akik minden apróságot észrevesznek és bosszankodnak rajta. Túl sokat törődnek másokkal így a Másokkal való túlzott törődés csoportba került. Ő is 1935-ben csatlakozott a Bach-virágok sorához és forralásos módszerrel készül.

 

 

CHESTNUT BUD – Vadgesztenyerügy

Chestnut Bud Vadgesztenyerügy Bach-virág

Chestnut Bud – Vadgesztenyerügy Bach-virág

A Vadgesztenyerügy a tanulási nehézségeken lendít át. És nem csak az iskolában, hanem az élet leckéinek az elsajátításában is közreműködik. Ez az eszencia az Érdektelenség csoporthoz tartozik.

 

 

 

GORSE – Sülzanót

Gorse - Sülzanót Bach-virág

Gorse – Sülzanót Bach-virág

A Sülzanót a reménytelenség eszenciájának is nevezik. Ezt a gyógyír a többivel ellentétben a napoztatásos módszerrel készítette el Bach doktor 1933 áprilisában. Csoportbesorolása szerint a Bizonytalanság csoport tagja.

 

 

 

HORNBEAM – Gyertyán

Hornbeam Gyertyán Bach-virág

Hornbeam Gyertyán Bach-virág

A Gyertyán a halogatás és lendület hiánya esetén alkalmazzuk.Bach doktor a hétfő reggeli érzéssel azonosította ezt az érzést. Forralásos módszerrel készül, és a Sülzanóttal együtt a Bizonytalanság csoportba került.

 

 

 

LARCH – Vörösfenyő

Larch - Vörösfenyő Bach-virág

Larch – Vörösfenyő Bach-virág

A Vörösfenyőt önbizalom hiány esetén használjuk. Az anyatinktúra elkészítésére a forralást választotta Bach doktor 1935-ben. Kétségbeesettség csoport tagjai közé sorolta.

 

 

 

OAK – Tölgy

Oak - Tölgy Bach-virág

Oak – Tölgy Bach-virág

A Tölgy típusú ember a végletekig kitartó. Feladatuk, hogy felismerjék saját határaikat, hogy ne reccsenjenek meg. Az áprilisban nyíló virágok közül ez a másik, amihez a napoztatásos módszert választotta Bach doktor. Ő is a Kétségbeesettség csoportba tartozik.

 

 

STAR OF BETHLEHEM – Ernyős madártej

Star of Bethlehem - Ernyős madártej

Star of Bethlehem – Ernyős madártej

Az Ernyős madártej a traumák oldására használjuk, nem véletlenül került bele a RESCUE Elsősegély keverékbe. Elkészítése szintén forralással történik. És a Kétségbeesettség csoportba tartozik.

 

 

 

WALNUT – Dió

Walnut - Dió Bach-virág

Walnut – Dió Bach-virág

A Diónak több aspektusa is van. Egyrészt a nagy változások elfogadásában van szerepe, másrészt pedig a befolyásolás megakadályozására. Gyakran használt szer, mely a Túlérzékenység csoportban található.

Ezzel végére értünk az áprilisban nyíló növényeknek. Következzen a vers.

Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügyekhez

Nem láttalak egy hétig, kis rügyek,
és közben milyen nagyra nőttetek!
hüvelyknyire!? Kilombosodtatok
és ezer könnyű és friss fodrotok
halványzöld lángként repdesi körül
a gallyakat és táncol és örül.

De szépek vagytok, tavaszi rügyek,
de bátrak vagytok! Nem kérdezitek,
mi vár rátok, ? ha itt az ideje,
mint a barna földből a rét füve,
a barna ágból kicsaptok ti is,
akármilyen hideg az április.

Bölcsek vagytok ti, szárnybontó rügyek,
bölcsebbek, mint én, egészségesek?
Egy hónapja nem láttuk a napot,
mégis hittetek és kibujtatok,
hajtott a szent önzés, küzdöttetek,
győzni akartatok és győztetek!

Győztetek, hívő rügyek s levelek,
irígyelhetem erényeteket:
bolond idő járt rám is, április,
hosszú, naptalan, de én e komisz
tavaszban, mely oly zord és fénytelen,
hitetlen voltam és reménytelen.

Az voltam, fáradt, gyáva és beteg,
utáltam már az egész életet
s ez kellett, ez a büszke változás,
szemeimben ez a csodálkozás,
ez kellett, hogy megváltsam magamat
és megérthessem a példátokat,

hős példátokat, parányi rügyek?
Egy hét alatt de nagyra nőttetek!
Zöld zászlaitok felrepültek a
bokrok, fák és hegyek csúcsaira
s hiába ez a gyilkos április,
reményt hirdettek, reményt nekem is!

A képeket Nicola Hanefeld Bach-virágtanácsadó készítette, aki könyvet is írt a Bach-virágokról: One Persons Journey címmel.

Éjjeli baglyok vs. korán kelők

Az éjjeli baglyok korábban halnak meg

Az éjjeli baglyok korábban halnak, mint a koránkelő pacsirták- állapították meg amerikai és brit kutatók. A chicagói Északnyugati Egyetem és a brit Surrey-i Egyetem kutatói 430 ezer, 38 és 73 év közötti személy részvételével végezték kutatásukat. Eredményeik szerint az éjszaka szélsőségesen aktívaknál a 6,5 évnyi kutatási idő alatt mintegy 10 százalékkal nagyobb volt a halálozás kockázata, mint a korai kelőknél.

“Ez a közegészségügy egyik olyan problémája, amelyet nem lehet ignorálni” – mondta Malcolm Schantz, a Surrey-i Egyetem kutatója. Úgy véli, az éjszakai baglyoknak biztosítani kellene a lehetőséget, hogy későbbre halaszthassák a munkaóráikat.”Az éjszakai baglyoknak, akik megpróbálnak a koránkelők világában élni, komoly egészségügyi problémáik lehetnek” – mondta Kristen Knutson chicagói társszerző.

Éjjeli baglyok korábban halnak meg.

A résztvevők 27 százaléka vallotta magát “határozottan reggeli típusnak” és mintegy 9 százalékuk “határozottan esti típusnak”. 35 százalékuk “inkább” reggel, 28 százalékuk “inkább” este aktív. Regisztrálták testsúlyukat, dohányzási szokásaikat és társadalmi helyzetüket is. A vizsgálat 6,5 éve alatt a résztvevők közül mintegy 10 ezer 500-an meghaltak. Az éjszakai baglyok csoportjában több mint 10 százalékkal többen hunytak el, mint a koránkelőkében. Az éjszakai baglyok hajlamosabbak a pszichés problémákra, diabéteszre, gyomor- és légzési panaszokra. Éjszakánként kevesebbet alszanak, több cigarettát, alkoholt, kávét vagy illegális drogot fogyasztanak.

A nagyobb halálozási kockázat a tudósok szerint arra vezethető vissza, hogy az éjszaka aktívaknak állandóan belső órájukat leküzdve kell élniük. Alapulhat a pszichés stresszen, és azon is, hogy ezek az emberek a testüknek nem megfelelő időben esznek. Az alváshiány, az éjszakai ébrenlét vagy a drog- és alkoholfogyasztás is hozzájárulhat a korai halál kockázatához.

A szakértők szerint az éjszaka aktívak speciális bánásmódot igényelnek. Belső órájuk genetikailag meghatározott, “nem egyszerű jellemgyengeség” – emelték ki. “A munkaórákat rugalmasabbá kellene tenni a baglyok számára. Nem kellene őket arra kényszeríteni, hogy felkeljenek egy 8 órakor kezdődő műszakhoz” – tették hozzá. Korábbi tanulmányok már kimutatták az összefüggést az alváshiány és a szív- és érrendszeri megbetegedésekre vagy diabéteszre való hajlam között, de ez az első alkalom, hogy a korai halál kockázatát is vizsgálták. A tanulmány a Chronobiology International című szaklapban jelent meg.

Az éjjeli baglyokra ez is igaz

Más tanulmányok viszont azt találták, hogy jóval intelligensebbek, kreatívabbak azok, akik az éjjeli baglyok táborába tartoznak.

A Madridi Egyetem kutatói ezer fiatal alvási szokásait tanulmányozták, miszerint az éjszakai baglyok az általános intelligenciateszteken teljesítenek jobban, a korán kelők viszont jobb jegyeket kapnak. Satoshi Kanazawa, a Londoni Gazdasági Iskola munkatársának egy tanulmánya szerint az intelligensebb gyerekek nagy valószínűséggel éjszakai baglyok lesznek felnőtt korukban. Az is kiderül a tanulmányból, a korai kelők proaktívabbak.

Egy ébredés utáni teszten az agyi aktivitás közötti különbséget vizsgálták. Az ébredés utáni eredmények még hasonló aktivitás jelentkezett, de az ébredés után tíz és fél órával már az éjjeli baglyok mutattak nagyobb aktivitást.

Azt tudtátok, hogy a délután vagy éjjel aktívabb emberek, azaz az éjjeli baglyok sokkal eredetibb és kreatívabb megoldásokkal állnak elő, ha problémákkal találkoznak? Ez valószínűleg annak köszönhető, mert már maga az éjszakai életmód is egy az átlagostól eltérő szokás.

Még egy pozitívum a későn kelés mellett. Egy, a ’90-es évek végén készült tanulmány szerint a későn kelők szervezete nem termel annyi kortizolt, így nem is annyira stresszesek, mint korán kelő társaik. De a magasabb kortizol szintnek is van jó oldala: Ők egész nap készenléti állapotban vannak.

Ha nem alszol eleget

Ha azért nem tudsz aludni, mert rengeteg a problémád otthon, vagy a munkahelyeden, vagy éppen olyan élethelyzetben vagy, amire muszáj megoldást találnod, akkor előbb utóbb kizsigereled a szervezetedet. Nem fogsz tudni jó döntéseket hozni, ahogy egy korábbi cikkemben is írtam már. Sőt, a figyelmetlenség miatt megsokszorozódik a balesetek esélye is. Állandóan fáradt leszel, hibát hibára halmozol.

Ha nem alszol eleget kizsigereled a szervezetedet.

Ha nem alszol eleget kizsigereled a szervezetedet.

Ha ez a helyzet áll fent, akkor próbáld megtalálni a probléma gyökerét. Töltsd ki Bach-virágeszencia választó kérdőívünket. Az eszenciák használatával, megváltoztathatod a dolgokhoz, emberekhez, helyzetekhez való hozzáállásodat. Mondok egy példát. Ha az a probléma, hogy túlterhelt vagy, mert mindent rád lehet sózni, nem utasítod vissza azokat a kéréseket, amik meghaladják a teljesítőképességedet, akkor a CENTAURY (Kisezerjófű) szedésével, megváltoztathatod ezt a viselkedésedet. Belátod, hogy mik a határaid, felismered a helyzeteket, és bátorságot merítesz magadból, hogy kiállj magadért. De ez csak egy példa arra, hogy segíthetnek a Bach-virágokat. Töltsd ki a kérdőívet, gondolkodj el önmagadról, és tégy lépéseket azért, hogy változtass a helyzeteden.

Forrás:

 • mti
 • dailymail.co.uk

 

 

,

Játssz velünk – februári kvíz nyertese

A játék jó dolog, de sajnos egyre kevesebbet játszunk. Pedig játszani jó! Felszabadít, egy teljesen más világba csöppenünk általa.  „ Amikor az ember játszik – akár a négyéves unokaöccsével legózik vagy a baráti társaságban válik újra gyerekké –, hasonló örömöt él át, mint az, aki kokainnal vásárolja meg magának az élményt. Egy dopamin nevű anyag szabadul fel az agyban, a neurotranszmitter szépen átöblíti az agyat és jó érzés, boldogság, felszabadultság érzése keríti hatalmában az embert” – mondta korábban Csernus Imre pszichológus.

Pontosan ezért hirdettük meg mi is a februári kvízünket, hogy játszunk egy rövidet. Kikapcsolódjunk, örömet szerezzünk, és nem utolsó sorban tanuljunk egy kicsit. Egyébként a játéknak több jótékony hatása is van a személyiségünkre.

A játék fejleszti:

 1. az önbizalmat,
 2. a kreativitást
 3. a kudarctűrő képességet
 4. az együttműködést, és a kezdeményezőkészséget
 5. logikai készséget.

Ezért játszatok velünk a következő alkalommal is, amihez nem kell mást tenni, mint hogy feliratkoztok a hírlevelünkre, amiben küldjük a kérdéseket. A februári kvízünkben a nyereménye 1 doboz RESCUE Night 10 ml csepp + 1 db kiskönyv a Bach-virágeszenciákról volt.

De mielőtt kihirdetnénk a játék nyertesét, nézzük a kérdéseket és a jó válaszokat:

1, Az AGRIMONY (Apróbojtorján) a

 • az őszinteség Bach-virága
 • a türelem Bach-virága
 • szeretet Bach-virága

Az AGRIMONY (Apróbojtorján) Bach-virágeszencia azoknak az embereknek segít, akik nehezen tudják kimutatni érzéseiket, akik álarc mögé bújnak, mosolyognak, jókedvűnek mutatkoznak, mindig mindenhol ott vannak, csak, hogy ne kelljen a saját problémáikkal foglalkozni.

2, Hány féle kiszerelése van a RESCUE Night keveréknek?

Itt több szám közül lehetett választani. Mivel nem volt teljesen precíz a kérdés, ezért elfogadtuk, ha valaki 3-at vagy 4-et írt. Az 5-öt már nem. A RESCUE NIGHT keverék segíti az esti alvást, megállítja a tekergő gondolatokat, kikapcsolja az agyat, leállítja a kattogó elmét, kisimítja a napközben felgyülemlett ráncokat. Kapható  spray, perls (gyöngy) és csepp kiszerelésben. Ez utóbbi 10 és 20ml-es kiszerelésben is elérhető. Ez utóbbi miatt fogadtuk el a két variációt.

3, Melyik intézmény kutatói végezték el azt vizsgálatot, melyben bizonyítást nyert, hogy a RESCUE keverék hatékony a szorongás kezelésére?

Ennek megválaszolására 3 intézményt jelöltünk meg, a jó válasz azonban a Miami School of Nursing School, mert itt végezték az a kutatást, ahol a RESCUE keverék hatékonynak találtatott a szorongás kezelésében.

4, Hány Bach-virágot sorolt Bach doktor a TÚLÉRZÉKENYSÉG csoportba?

Bach doktor ebbe a csoportba sorolta a

 • CENTAURY (Kisezerjófű) – szolgálás Bach-virága
 • HOLLY (Magyal) -szeretet Bach-virága
 • WALNUT (Dió) – világra segítő Bach-virág
 • AGRIMONY (Apróbojtorján) – az őszinteség Bachvirága

Így a TÚLÉRZÉKENYSÉG csoportban 4 Bach-virág található.

A válaszok 56%-a volt helyes. Remélem, hogy a következő játékban több helyes megoldás lesz, mert számunkra boldogság, ha látjuk, hogy velünk tartotok.  És akkor nézzük a nyertest:

A februári játékunk nyertese: Preszburger Erika, gratulálunk!

Változás fedőkép
,

Lovagold meg a változás hullámait

Az egész életünk változások sorozata, melyhez folyamatosan alkalmazkodnunk kell.  A jól berögözött szokásaink, mintáink a komfort zónából Tovább

Stresszes életet élünk. Fejléc.
,

Stresszes életet élünk – felmérés készült

Stresszes az életünk ezt kutatások nélkül is tudjuk, mert rohanunk, teljesítünk, megfelelünk, elvállalunk, várakozunk, elmegyünk, féltünk, aggódunk. Saját Tovább

Légy kedves
,

Kedvesség kalendárium – 2017 december

A kedvesség nem kerül semmibe, és ez az a nyelv, amit mindenki megért. Emlékezzünk csak, mennyire fel tudja dobni a napunkat, ha valaki szépen néz ránk, vagy szól hozzánk. “A kedvesség az a nyelv, amelyen a süket hallani tud, a vak pedig látni.” – mondja Mark Twain amerikai író nemes egyszerűséggel megfogalmazva. A kedvesség nem függ senkitől és semmitől csak tőlünk. Belőlünk fakad. A kedvesség és a másokhoz való általános jóakarat tudja a legnagyobb és legpozitívabb változásokat elérni az ember életében. A szívességnyújtás életforma, ami például azzal kezdődhet, hogy az kedvesek vagyunk a szomszédunkkal, figyelmesek vagyunk a kollégáinkkal, meghallgatunk másokat és ami nagyon fontos, hogy nem csak másokkal, hanem önmagunkkal is kedvesek vagyunk.

Kedvesség az egészségért

A kedvesség alapjaiban változtatja meg az emberek együttélési formáit. A környezetünkben esetleg előforduló erőszak, az utakon gyakran tapasztalható düh és intolerancia gyanakvást, idegességet, türelmetlenséget és félelmet szül. Ezzel szemben a kedvesség és előzékenység bizalommal és pozitív érzéssel tölti el az embereket. A másoknak nyújtott szívesség az agyban strukturális és funkcionális változásokat eredményez, endorfint szabadít fel a szervezetben, sőt a Acts of Kindness (Egymillió szívesség) nevű amerikai szervezet orvos tagjai szerint csökkenti a stresszt és meghosszabbítja az életet is.

Persze az nem várható el senkitől, hogy mindig és minden körülmények között kedves legyen. Mindenkinek vannak rossz napjai. Sőt nem is az a cél, hogy minden áron, erőszakosan és öncélúan kedvesnek kell lennünk.

Hogy legyünk kedvesek?

Legyünk jelen a hétköznapjainkban, mert számtalan olyan helyzet adódhat, amikor szüksége lehet ránk a szeretteinknek, a barátainknak, az ismerőseinknek, a kollégáinknak, vagy akár ismeretleneknek. És ne felejtsük ki a sorból négylábú, kétlábú, lábatlan és soklábú barátainkat sem. Ha rajtunk múlik próbáljunk meg a kedvesség irányából megközelíteni a helyzeteket, kapcsolatokat, szituációkat. Ezzel sokat tehetünk magunk és mások harmóniájáért.
Decemberben az év többi időszakához képest sokkal többet fókuszálunk a szeretetre. Szeretetünket sokféleképpen kifejezhetjük, többek között kedvességgel is. Készítettem egy decemberre szóló kedvesség kalendáriumot az Action for Happiness.org ötlete alapján, ami jó ugródeszka lehet azoknak, akik most kezdik tudatosan gyakorolni a kedvességet, de azoknak is ajánlom, akik már tökélyre fejlesztették kedvességüket.
A képre kattintva letölthetitek nagyban is.

Kedvesség kalendárium 2017 december

 

Fogzás tüneteinek enyhítése Bach-virágterápiával
,

Fogzás idején is Bach-virágok

A fogzás időszaka, sok családban okoz nyűgös napokat, megnehezíti az éjszakákat, megzavarja az alvás nyugalmát. Persze azért vannak olyan családok Tovább

Aggódás cover fotó
,

Az aggódás megbetegít, ha nem győzöd le!

A magyarok között az aggódás leggyakoribb oka az egészség, mutat rá a Nielsen fogyasztói bizalmi indexe: a válaszadók több mint egyötöde nevezte meg elsődleges vagy másodlagos fő félelemként. A Generáli Csoport által, a 18-59 éves korosztályban végzett felmérés is alátámasztja ezt, mely szerint mi, magyarok leginkább a pénzünket féltjük – azt követi az egészségünk – olvashatjuk a hvg.hu oldalán.
 .

Aggódás okai

 • bekövetkező haláleset miatt anyagi helyzete bizonytalanná válik (10-es skálán 5,7-es átlag jött ki a válaszadók értékelése alapján),
 • munkahely elvesztésből (5,6),
 • baleset vagy betegség miatti munkakiesésből (5,6) adódó pénzügyi bizonytalanság,
 •  a lakáskár
 • közúti balesetek (a megkérdezettek 21%-a tart)
 • eladósodás
 • daganatos betegségek

Ami a baleseteket illeti, a többség (29%) nem saját épségét, hanem a gyermekeit félti.

Aggódás kezelése Bach-virágterápiával.

Aggódás hatással van fizikai állapotunkra.

A stressz, a túlzott aggódás megbetegíthet

A hosszú ideig fennálló negatív stresszhatások, ha azt nem tudjuk kezelni, akkor komoly betegségek kiváltói lehetnek. Idővel súlyos testi és lelki problémákat okozhatnak, amely rossz esetben az élet megrövidüléséhez is vezethet.

A stressznek két nagy fajtája van, az akut és a krónikus – mondta el a Heti Válasz Online-nak Dr. Hidasi Zoltán PhD neurológus, pszichiáter. Az akut stressz egy nagyobb, súlyosabb lelki megrázkódtatás következménye, míg a krónikus stressz hosszabb időn keresztül, heteken vagy akár éveken át tartó, de többnyire enyhe vagy hullámzó intenzitású. Az egészségre mindkettő veszélyes lehet, de a hétköznapokban egyértelműen a krónikus stressz okoz gyakoribb problémákat

A stresszel való megküzdés viszont tanulható, fejleszthető. Alapvető stresszkezelő technikája persze mindenkinek van, de sok esetben ez nem elég. Sokan kémiai szerekhez nyúlnak, alkoholhoz, drogokhoz, cigarettához, hogy el tudják viselni a lelki megterhelést. Ezek viszont nagyon sokat ártanak az egészségnek. A legegyszerűbb stresszkezelő technikák egyike a rendszeres mozgás, ami kifejezetten stresszcsökkentő hatású, de el lehet sajátítani egyszerű relaxációs módszereket, is mint az autogén tréning vagy a progresszív relaxáció. A Bach-virágterápia is jó megoldás a stressz csökkentésére, az aggódás legyőzésére és egy új életvitel elindításának megtámogatására.

 

Aggódás a túl nagy feleleőőség miatt.

Ha a túl nagy felelősség nehezedik ránk, akkor az ELM eszencia segít.

 

Bach-virágok az egészségért

Összegyűjtöttem azokat az eszenciákat, amelyek segítséget nyújthatnak, ahhoz, hogy változtatni tudj életeden, és ahhoz való hozzáállásodon. Hisz az, hogy hogyan éljük meg a stresszt, az azon múlik, hogy hogyan állunk ahhoz a helyzethez.

 1. A tudod, hogy mitől félsz konkrétan akkor válaszd a MIMULUS – Bohócvirág eszenciát. Félsz a betegségtől, attól, hogy elveszíted a munkahelyed, vagy, hogy balesetet fogsz szenvedni. Vagy olyan hétköznapi félelmeid vannak, mint a pók, vagy a tömeg, vagy a repülés, csak, hogy néhányat említsek.
 2. Ha másokat féltesz, mások miatt aggódsz túlságosan, akkor a RED CHESTNUT – Vörös virágú vadgesztenye eszencia lesz neked való.
 3. Ha úgy érzed, hogy túl nagy felelősség nyomja a válladat, amivel nehezen boldogulsz, akkor az ELM – Szilfa fog segíteni abban, hogy visszanyerd az önbizalmad és csak annyit vállalj el, amire valóban képes vagy.
 4. Ha nem tudsz nemet mondani, akkor a CENTAURY – Kisezerjófű segít megtanulni azt. Ne hagyd, hogy a kollégáid vagy a családod és barátaid, olyan feladatokat is rád sózzanak, ami nem a te kompetenciád. Ez nagyon komoly stresszforrás sokaknak!
 5. Ha nagyon ki vagy merülve fizikailag és lelkileg, akkor az OLIVE – Olajfa fog segíteni regenerálódni.
 6. Ha mindig a legjobbat akarod kihozni magadból, saját magad hajcsára vagy. A maximalizmust világbajnoki szinten űzöd, akkor a ROCK WATER – Forrásvíz eszenciát használd, hogy mérsékeld ezt és a saját képességeidnek megfelelő célokat tűzz ki magadnak.
 7. Ha képtelen vagy lazítani, nem tudsz kiszállni a mókuskerékből, akkor a VERVAIN – Vasfű eszenciát használd.
 8. Ha a végsőkig kitartasz, mert a lelkiismereted ezt diktálja, akkor az OAK – Tölgy segít megtalálni az arany középutat és helyesen beosztani az energiádat.
 9. Ha állandóan jár az agyad, a munkán kattog vagy más dolgokon, és emiatt nem tudsz aludni, akkor a WHITE CHESTNUT  – Fehér virágú vadgesztenye gyógyír segít ebből a körforgásból kiszállni. Nem véletlenül kombinálták a RESCUE keverékkel és önálló termékként RESCUE NIGHT néven kerül forgalomba. Nagyon sok embernek hoz megoldást ez a kombináció, az alvásproblémáira.
 10. Ha nagyon kritikusan szemléled magad, állandó hibákat találsz magadban és másokban is, akkor a BEECH – Bükk segít ezt megszüntetni és mindent a helyén kezelni.

És fogadjatok meg még egy tanácsot. Legyen nálatok mindig RESCUE keverék, hogy a stresszes, feszült helyzetben is meg tudjátok őrizni a harmóniátokat. Ne tudjon kibillenteni egy beszólás, egy rossz hír, egy vita, vagy bármi. Ne a félelem és aggódás legyen az úr rajtad, hanem képes legyél cselekedni és a megoldásra koncentrálni.

Alkalmazás

A RESCUE keverék 5 eszencia kombinációja, ami átsegít a nehéz pillanatokon, használata nagyon egyszerű csak 4 csepp, vagy 2 fújás, ahogy az egyedi Bach-virágeszenciák alkalmazása is gyerekjáték. Az utóbbi esetben csak 2 csepp kell a kiválasztott eszenciából, belecsöpögtetni egy pohár vízbe és azt elkortyolni.

Tüsszögés roham kezelése Bach-virágokkal.
,

Tüsszögés roham és a Bach-cseppek – esetleírás

A tüsszögés roham nagyon kimeríti az embert, legyen az fiatal vagy idős. Az allergiások sokat szenvednek az orrfacsaró érzéstől. Jobb esetben csak ez a tünetük, de sokszor társul még mellé orrfolyás, szemgyulladás is. De miért is beszélünk itt erről? Hogy jönnek ide a Bach-virágcseppek, amikor velük az érzelmi és lelki állapotokat kezeljük és nem a betegséget? Bach doktor már az 1930-as évek elején rájött, hogy az érzelmeink hatással vannak a fizikai állapotunkra. Tehát nem a betegségeket kezeli, hanem azt, ahogy érezzük magunkat az idő alatt.

Indiai orvos története

Atul indiában él, orvos, sok esetben használja a 38 Bach-virágeszenciát a betegei kezelése során. A mostani története nem az egyik páciensével, hanem unokaöccsével történt.

Atul, fiatal távoli rokonát látta vendégül egy napra, aki átutazóban volt városáában. A fiatalembert, amióta megérkezett tüsszögés roham gyötörte. Folyamatosan, megállás nélkül tüsszntett, nem tudta abbahagyni. Az orvos mondta neki, hogy úgy gondolja allergiás, és felajánlotta, hogy összeállít neki egy keveréket, ami segíthet.

Teljesen elutasító volt, és azt mondta:

„Bátyám, az az igazság, hogy  tegnap viccelődés közben a barátnőm megcsavarta az orromat … és azóta jön rám a tüsszögés roham. Semmi bajom. Kérlek, ne aggódj!”

Tüsszögés roham esetén érdemes kipróbálni a Bach-csepeket.

Tüsszögés roham esetén érdemes kipróbálni a Bach-cseppeket.

Tüsszögés roham nem tágít

Ez a beszélgetés reggel zajlott le és még ebédkor is tüsszögött a fiatalember. Atul nem bírta nézni, felállt és összeállított neki egy keveréket. Csak vizet tett az üvegbe, nem tette bele brandyt tartósítónak, mert nagyon elutasító volt a fiatalember. Úgy gondolta Atul, hogy úgyse fogja hosszan szedni, nem volt szükség a tartósításra. Felment hozzá a szobába és oda adta neki a keveréket, hogy szedje be:

Nem fog ártani, csak 4 cseppet vegyél be, és ez enyhülést fog hozni.”

Az unokaöcs eleresztett egy kényszeredett mosolyt, és azt mondta:

„ Ó, te egy öreg ember vagy, miért zaklatsz engem ennyiszer, nem vagyok tengerimalac, akin hülye kísérleteket végezhetsz!”

De ennek ellenére csalódott ábrázattal bevette a cseppeket.

A Bach-cseppek teszik a dolgukat

Ahogy bevette a fiú a 4 cseppet, hirtelen nagy álmosság tört rá. Úgy kellett késő délután felébreszteni. Már 6 óra is elmúlt, de a tüsszögés roham még mindig nem tért vissza. Ez felbátorította az orvost, aki udvariasan rákérdezett:

„Elképzelhető, hogy a Bach-virág cseppek elvégezték munkájukat és enyhülést hoztak az állapotodban?

Megvetően rá nézett, és ismét elutasítóan viselkedett. Azt mondta, hogy, bármikor, amikor rátör a tüsszögés roham, akkor lepihen, és minden rendben lesz. Visszaáll a mag rendjébe. Az alvás segített neki most is, ahogy mindig.

Atul jót mosolygott magába, amikor a lány fura, orrcsavarós szokásán elmerengett. Közben megértően bólogatott és konstatálta, hogy unokaöccse teljesen elfelejtette, hogy mit mondott neki korábban erről.

Nem a tüsszögést kezeljük, hanem azt hogy hogy viseljük.

Nem a tüsszögést kezeljük, hanem azt hogy hogy viseljük.

Kaphatnék belőle megint?

Az éjszak teljes nyugalomban telt, a fiatalember úgy aludt, mint a bunda. De ébredés után ismét rátört a tüsszögésroham. Tüsszentett újra és újra, vég nélkül.  Már csak egy óra volt az indulásig …. De az orvos nem szólt semmit, visszafogta magát.

Fogmosás után a megjelent nála a srác és azt kérdezte:

„Bátyám, Tudnál adni nekem …abból, amit tegnap is adtál?”

– „Természetesen.”, – válaszolta az orvos és készített neki egy új keveréket.

Atul egy kollégája beszámolójában olvasott egy nagyon hasonló esetbemutatást, amikor egy fiatal ember teljesen elutasítóan viselkedett a  terápiával kapcsolatban. Ebben az esetleírásban olvasottakat vette alapul, amikor összeállította unokaöccsének a keveréket. De nem a tüsszögésre, hanem a fiatal srác viselkedését vette figyelembe. Elutasító volt, intoleráns, türelmetlen, nem tudott szabadulni a tüneteitől, nem tudta kontrollálni betegségét.

És mi volt a keverékben?

CHERRY PLUM – Cseresznyeszilva : nem tudta kontrollálni az allergiás reakcióit

BEECH – Bükk: intoleráns, kritikus hozzáállás miatt

IMPATIENS – Nebáncsvirág: irritáció leküzdésére, türelmetlenségre

CRAB APPLE – Vadalma: – megszabaduljon a betegségtől

WHITE CHESTNUT – Fehérvirágú vadgesztenye: a folyamatosan ismétlődő tünet miatt

WALNUT – Dió: könnyebben megszabaduljon a régi szokásaitól, jobban menjen az új helyzethez való alkalmazkodás

Impatiens - Nebáncsvirág a türelem és tolerancia Bach-virága.

Impatiens – Nebáncsvirág a türelem és tolerancia Bach-virága.

Tudnod kell

Ahhoz, hogy a tünetek teljesen elmúljanak tartós szedésre van szükség. Ez a kombináció biztos, hogy már a kezdetekben is enyhülést fog hozni” – mondja az orvos. “Ha nem tapasztalunk enyhülést, akkor a fenti kombinációt ki kell egészíteni a CHESTNUT BUD eszenciával. De ne tegyük hozzá azonnal, csak akkor, ha az eredeti kombinációt, már legalább 2-4 hétig szedtük és nem tapasztaltunk javulást”.- hívja fel a figyelmünket az orvos.

Az Originál Bach-virágeszenciákat bárki szedheti. Szelíd gyógymód, nem okoz függőséget és nincs mellékhatása. Bármilyen más egyéb terápiával együtt alkalmazható. Allergiások is szedhetik, mert nem tartalmaz növényi rész.

 

Evészavar sok gyereknél probléma.
,

Evészavar kezelése a Bach-virágokkal

Az evészavar szót sokszor halljuk, de érdemes pontosítani, hogy mit is értünk alatta. Evészavarról beszélünk, ha válogatós a gyerek, vagy étel-neofóbiája van, de ide tartozik  a már kamaszkorban megjelenő bulimia és az anorexia  is.  Bár melyik is jelenjen meg, mindegyik hatással lesz a család életére, és a gyerek szülő kapcsolatra. Az “Egyél már valamit“!, Miért nem eszel?, “Nem kérek”, “Utálom!”, “Nem hiszem el, hogy az jó neked, midig csak chipset eszel”. Folytathatnánk még a sort, de egy a lényeg, hogy nem eszik a gyerek és ez konfliktust okoz a szülő és a gyerek között, arról nem is beszélve, hogy legrosszabb esetben a gyerek életfeltételei kerülnek veszélybe. A szülő meg teljesen kivan. Írásomban az evészavar enyhébb verzióit fogom körbe járni, hogy hogyan tudja támogatni a 38 Bach-virágeszencia a kezelését.

Evészavar

Ahogy a bevezetőben is írtam többféle evészavarról beszélünk, nézzük gyorsan ezeket át, hogy melyek is ezek.

 • válogatósság – elutasítja az új és a régről ismert ételeket is
 • étel-neofóbia – fél az új ételektől
 • bulimia – kóros falánkság
 • anorexia –  kóros soványság

Az evészavaroknál szerepet játszik a a biológiai, pszichológiai és környezeti tényezők is. Ahhoz, hogy változást érjünk el, úgy mindegyik területtel foglalkozni kell.

Legalább egy falatot kóstolj meg belőle

Ha a a játszótéren szóba kerül az anyukák között a válogatósság témája, akkor az biztos, hogy nem egy platformon lesznek az anyukák. Egyik fele azt mondja, nem szabad erőltetni, a gyerek úgyis tudja, hogy mi a jó neki. A másik fele pedig nem bízik a gyerekében és ragaszkodik hozzá, hogy egyen mindenből. Igenis kóstolja meg legalább. De tudjátok-e, hogy válogatósság és válogatósság között is különbséget tesz a tudomány. Vannak olyan gyereke, akik válogatósak, és vannak olyanok, akik étel-neofóbiában szenvednek.

A válogatósság és a z étel-neofóbia nem ugyanaz.

A válogatósság és a z étel-neofóbia nem ugyanaz.

Neofóbia

Az evészavar egyik formája, amikor az új ételektől fél a gyerek, és ezért nem hajlandó megkóstolni a számára idegen ennivalót.

Válogatósság

A válogatós gyerekek elutasítják mind az új, mind az általa ismert ételeket.

Kettő és hat éves kor körül jön el az az időszak, amikor mindennapossá válnak az evés körüli viták. Gyerekek elutasítják, a szülők pedig küzdenek, hogy legalább kóstolja meg, hogy tudja milyen az íze. Érdemes tudni, hogy a kicsiknek legalább 8 alkalommal kell megkóstolniuk az ennivalót, ahhoz, hogy kialakuljon bennük, hogy ez a szeretem vagy nem szeretem kategóriába tartozik. Ezért van az, hogy amit egyik alkalommal behabzsolt, a másik alkalommal viszont elutasít egy laza mozdulattal.

8 alkalommal kell találkozni a gyerekeknek az új ízzel legalább.

8 alkalommal kell találkozni a gyerekeknek az új ízzel legalább.

Lehetséges okok

Ahogy korábban említettem az evészavar hátterében állhat:

 • genetikai okok
 • környezeti hatások
 • egyéni, a személyiségből fakadó okok.

Kutatások bizonyítják, hogy ahol a családban előfordult étel-neofóbia ott nagyobb valószínűsége annak, hogy a gyerekeknél is előfordul. De az is lehet, hogy az ízérzékelés vagy az ízlelőbimbók másságának köszönhető, hogy a gyerekek nem azt preferálják, mint, amit a szüleik.

Az evészavar oka lehet az étel-neofóbia.

Az evészavar oka lehet az étel-neofóbia.

Segítenek a Bach-virágok

A Bach-virágterápia rendszerét Bach doktor az 1930-as években fejlesztette ki, felismerve azt, hogy az érzések befolyásolják a fizikai állapotunkat. A belső egyensúly meglétét virágokból készült eszenciák segítségével állítja vissza, ami kihatással van a fizikai állapotra is. A Bach-virágterápia szelíd gyógymód, hasonlóan a homeopátiához. Az elmúlt 80 éveben mellékhatást nem regisztráltak, szedheti bárki és nem lehet hozzászokni. Alkalmazása egyszerű, nem igényeli, hogy figyeljük, mikor ettünk, vagy mostunk fogat. Sőt az sem számít, hogy közel van e a mobiltelefonunk a táskákban hozzá vagy sem.

Fél, és nehezen fogadja el az új dolgokat

Az új helyzetek, az új emberek, az új körülmények, így az új ételek elutasítása korlátok közé szorítja a gyereket is és az anyukákat is. Sok energiát vesz el, hogy azon kell agyalni, hogy: Mit fog enni a gyerek, ha elmegyünk?. Vagy már elege van a családnak a csirkemellből, mert nem hajlandó mást megenni a kis csöppség. Az anyuka pedig minden bűvészmutatványát beveti, hogy a csirke valami egészen másnak látszódjon, csak ne kétlábúnak, ami már mindenki háta közepére kíván. Vagy éppen a malackát maszkírozza kétlábúnak.  Így volt ez nálunk is. Nem gond, ha van az embernek ideje 100 félét főzni, de, amikor nincs… Tehát, amikor újdonság ereje tartja vissza a gyereket az evéstől, akkor a WALNUT – Dió Bach-virágeszenciára érdemes gondolni. Segít elfogadni az ismeretlent, könnyebben alkalmazkodunk, és bátrabban kísérletezünk, amihez a MIMULUS – Bohócvirág adja a bátorságot.

Félnek az új ízektől ezért utasítják el az ismeretlen ételeket a gyerekek.

Félnek az új ízektől ezért utasítják el az ismeretlen ételeket a gyerekek.

Ételmérgezés, gyógyszer mellékhatás

A romlott vagy fertőzött étel okozta ételmérgezés és az étel-neofóbia között összefüggés mutatható ki. Az ehhez társuló negatív élményre emlékezve utasíthatja el a gyerek az új ételeket. De ez a reakció egyébként védelmi szerepet is játszik, hisz veszélyesnek címkézi az adott ételt, így legközelebb nem fogyasztja, ami a túlélési ösztön működését jelzi. Sajnos viszont nem csak ahhoz az egy ízhez kapcsolódhat a negatív élmény, hanem az újakhoz is, amivel abban az időszakban találkoznak a gyerekek. A lányom például így járt a mangóval. Nagyon szerette a mangót, és aznap, amikor beteg lett szintén evett. Attól kezdve nem kért többet.

Ez a negatív élmény beléjük vésődik és megrekednek benne, amit a Star of Bethlehem – Ernyős madártej Bach-virág cseppel lehet oldani. Oldja a traumát és a sokkot, nem véletlenül van benne a RESCUE Elsősegély keverékben, ami segít megőrizni a nyugalmunkat, ha valami rossz dolog történik velünk, vagy olyan esemény előtt állunk, amitől tartunk.

A gyógyszerek mellékhatása is okozhatja, hogy elutasítja később az egyes ételeket vagy italokat.

Csak a kedvencét eszi

Szót kell ejtenünk még egy nagyon tudományosan hangzó dologról az evészavar kapcsán, de gyorsan átesünk rajta ígérem, de nem hagyhatjuk ki, amikor az evészavarról beszélünk. Ez nem más, mint az egyén arousal szintje. Az arousal szint az idegi-hormonális rendszer izgalmi szintjére utal. Az egyéni éberség és izgatottság mérője, ami befolyásolhatja, hogy egy adott pillanatban mit fogadunk el és mit nem. Azoknak a gyerekeknek vagy felnőtteknek, akiknek alacsony az arousal szintjük, azok kevésbé érzik jól magukat új szituációkban, kevésbé szeretnek új dolgokat kipróbálni, vagy új ennivalót megkóstolni. Így az étel-neofóbia szabályozza be, hogy nehogy az új étel okozta inger túllépje jól megszokott szintet.  Ezért választják mindig ugyanazt enni, mert az már tuti, nincs benne újdonság.  Ebben az esetben is a WALNUT – Dió Bach-virág használatát érdemes megfontolni.

 

Csak a megszokott ételeket eszik meg.

Csak a megszokott ételeket eszik meg.

Nem vagyunk egyformák

Az előbb említett arousal szint, azaz, hogy mennyire szeretjük az újdonságokat, a kalandot nem csak egy adott pillanatban van hatással a viselkedésünkre, hanem a személyiségünkben is megjelenik. Vannak olyanok, akik jobban bírják az egyhangúságot, a monotóniát, vannak akik kimondottan várják, hogy történjen már valami izgalmas. Ezt a pszichológia szenzoros élménykeresésnek hívja. Az étel-neofóbiás lurkók nagy része inkább alacsony szenzoros élménykereséssel jellemezhető.

Azt az ízű ételt keressük, amire szükségünk van

A kisbabák az édesebb és zsírosabb ízt kedvelik, mert ez hasonlít legjobban az anyatej ízéhez, ami számára biztosítja a szükséges táplálékot. ez segíti őket ahhoz, hogy megfelelően tudjanak fejlődni. Az étel-neofóbia oka lehet az ízérzékenység, azaz nem egyformán érezzük az ízeket. Érdekes, hogy a a sós és a savanyú ízt az életkor előrehaladtával kezdjük kedvelni, a keserű ízt pedig jóval később. Nem véletlen, hogy sok ember a sört is csak később, felnőtt korában kedveli meg. A keserű íz, mint veszély forrás jelenik meg addig.

Ahogy a bevezetőben írtam a genetika, az egy dolog, de a környezet, a szülők példája is jelentősen befolyásolja a gyerekek étkezési szokásait. A közös és rendszeres étkezések, a változatos étrend, amit a család fogyaszt meghatározza, hogy hogyan viszonyulnak a gyerekek az elfogyasztandó ételekhez.

A kutatások egyik fele azt mondja, hogy a szülői minta hatással van, a másik fele meg azt mondja, hogy nincs. De úgy vélem, hogy a ártani nem ártunk, ha jó példával járunk el a gyerek előtt. Egy próbát minden esetre megér.

Az evészavar kezelése során a családnak fontos szerepe van.

Az evészavar kezelése során a családnak fontos szerepe van.

Nektek is ajánlok kedves anyukák és apukák néhány eszenciát

Ha túlságosan aggódok a gyerekért, hogy éhen fog halni, már a másra szánt idő alatt is azon jár az agyatok, hogy mit találjatok ki a következő étkezésre, akkor próbáljátok ki a RED CHESTNUT – Vörösvirágú vadgesztenye Bach-virágeszenciát. Segít elengedni a témát, a túlzott aggódást és a féltés. Érdemes kiegészíteni a WHITE CHESTNUT – Fehérvirágú vadgesztenyével, hogy ne ezen agyaljatok folyamatosan. Ha a türelmetek a végét járja, akkor csöpögtessetek 4 csepp RESCUE Keveréket magatoknak, amiben benne van a türelem Bach-virága az IMPATIENS – Nebáncsvirág. A RESCUE keverék ráadásul kisimítja lelketek gyűrődéseit is.

Felhasznált irodalom:

1, www.mindset.co.hu

2, www.semmelweis.hu