,

Játssz velünk – februári kvíz nyertese

A játék jó dolog, de sajnos egyre kevesebbet játszunk. Pedig játszani jó! Felszabadít, egy teljesen más világba csöppenünk általa.  „ Amikor az ember játszik – akár a négyéves unokaöccsével legózik vagy a baráti társaságban válik újra gyerekké –, hasonló örömöt él át, mint az, aki kokainnal vásárolja meg magának az élményt. Egy dopamin nevű anyag szabadul fel az agyban, a neurotranszmitter szépen átöblíti az agyat és jó érzés, boldogság, felszabadultság érzése keríti hatalmában az embert” – mondta korábban Csernus Imre pszichológus.

Pontosan ezért hirdettük meg mi is a februári kvízünket, hogy játszunk egy rövidet. Kikapcsolódjunk, örömet szerezzünk, és nem utolsó sorban tanuljunk egy kicsit. Egyébként a játéknak több jótékony hatása is van a személyiségünkre.

A játék fejleszti:

 1. az önbizalmat,
 2. a kreativitást
 3. a kudarctűrő képességet
 4. az együttműködést, és a kezdeményezőkészséget
 5. logikai készséget.

Ezért játszatok velünk a következő alkalommal is, amihez nem kell mást tenni, mint hogy feliratkoztok a hírlevelünkre, amiben küldjük a kérdéseket. A februári kvízünkben a nyereménye 1 doboz RESCUE Night 10 ml csepp + 1 db kiskönyv a Bach-virágeszenciákról volt.

De mielőtt kihirdetnénk a játék nyertesét, nézzük a kérdéseket és a jó válaszokat:

1, Az AGRIMONY (Apróbojtorján) a

 • az őszinteség Bach-virága
 • a türelem Bach-virága
 • szeretet Bach-virága

Az AGRIMONY (Apróbojtorján) Bach-virágeszencia azoknak az embereknek segít, akik nehezen tudják kimutatni érzéseiket, akik álarc mögé bújnak, mosolyognak, jókedvűnek mutatkoznak, mindig mindenhol ott vannak, csak, hogy ne kelljen a saját problémáikkal foglalkozni.

2, Hány féle kiszerelése van a RESCUE Night keveréknek?

Itt több szám közül lehetett választani. Mivel nem volt teljesen precíz a kérdés, ezért elfogadtuk, ha valaki 3-at vagy 4-et írt. Az 5-öt már nem. A RESCUE NIGHT keverék segíti az esti alvást, megállítja a tekergő gondolatokat, kikapcsolja az agyat, leállítja a kattogó elmét, kisimítja a napközben felgyülemlett ráncokat. Kapható  spray, perls (gyöngy) és csepp kiszerelésben. Ez utóbbi 10 és 20ml-es kiszerelésben is elérhető. Ez utóbbi miatt fogadtuk el a két variációt.

3, Melyik intézmény kutatói végezték el azt vizsgálatot, melyben bizonyítást nyert, hogy a RESCUE keverék hatékony a szorongás kezelésére?

Ennek megválaszolására 3 intézményt jelöltünk meg, a jó válasz azonban a Miami School of Nursing School, mert itt végezték az a kutatást, ahol a RESCUE keverék hatékonynak találtatott a szorongás kezelésében.

4, Hány Bach-virágot sorolt Bach doktor a TÚLÉRZÉKENYSÉG csoportba?

Bach doktor ebbe a csoportba sorolta a

 • CENTAURY (Kisezerjófű) – szolgálás Bach-virága
 • HOLLY (Magyal) -szeretet Bach-virága
 • WALNUT (Dió) – világra segítő Bach-virág
 • AGRIMONY (Apróbojtorján) – az őszinteség Bachvirága

Így a TÚLÉRZÉKENYSÉG csoportban 4 Bach-virág található.

A válaszok 56%-a volt helyes. Remélem, hogy a következő játékban több helyes megoldás lesz, mert számunkra boldogság, ha látjuk, hogy velünk tartotok.  És akkor nézzük a nyertest:

A februári játékunk nyertese: Preszburger Erika, gratulálunk!

Változás fedőkép
,

Lovagold meg a változás hullámait

Az egész életünk változások sorozata, melyhez folyamatosan alkalmazkodnunk kell.  A jól berögözött szokásaink, mintáink a komfort zónából Tovább

Stresszes életet élünk. Fejléc.
,

Stresszes életet élünk – felmérés készült

Stresszes az életünk ezt kutatások nélkül is tudjuk, mert rohanunk, teljesítünk, megfelelünk, elvállalunk, várakozunk, elmegyünk, féltünk, aggódunk. Saját Tovább

Légy kedves
,

Kedvesség kalendárium – 2017 december

A kedvesség nem kerül semmibe, és ez az a nyelv, amit mindenki megért. Emlékezzünk csak, mennyire fel tudja dobni a napunkat, ha valaki szépen néz ránk, vagy szól hozzánk. “A kedvesség az a nyelv, amelyen a süket hallani tud, a vak pedig látni.” – mondja Mark Twain amerikai író nemes egyszerűséggel megfogalmazva. A kedvesség nem függ senkitől és semmitől csak tőlünk. Belőlünk fakad. A kedvesség és a másokhoz való általános jóakarat tudja a legnagyobb és legpozitívabb változásokat elérni az ember életében. A szívességnyújtás életforma, ami például azzal kezdődhet, hogy az kedvesek vagyunk a szomszédunkkal, figyelmesek vagyunk a kollégáinkkal, meghallgatunk másokat és ami nagyon fontos, hogy nem csak másokkal, hanem önmagunkkal is kedvesek vagyunk.

Kedvesség az egészségért

A kedvesség alapjaiban változtatja meg az emberek együttélési formáit. A környezetünkben esetleg előforduló erőszak, az utakon gyakran tapasztalható düh és intolerancia gyanakvást, idegességet, türelmetlenséget és félelmet szül. Ezzel szemben a kedvesség és előzékenység bizalommal és pozitív érzéssel tölti el az embereket. A másoknak nyújtott szívesség az agyban strukturális és funkcionális változásokat eredményez, endorfint szabadít fel a szervezetben, sőt a Acts of Kindness (Egymillió szívesség) nevű amerikai szervezet orvos tagjai szerint csökkenti a stresszt és meghosszabbítja az életet is.

Persze az nem várható el senkitől, hogy mindig és minden körülmények között kedves legyen. Mindenkinek vannak rossz napjai. Sőt nem is az a cél, hogy minden áron, erőszakosan és öncélúan kedvesnek kell lennünk.

Hogy legyünk kedvesek?

Legyünk jelen a hétköznapjainkban, mert számtalan olyan helyzet adódhat, amikor szüksége lehet ránk a szeretteinknek, a barátainknak, az ismerőseinknek, a kollégáinknak, vagy akár ismeretleneknek. És ne felejtsük ki a sorból négylábú, kétlábú, lábatlan és soklábú barátainkat sem. Ha rajtunk múlik próbáljunk meg a kedvesség irányából megközelíteni a helyzeteket, kapcsolatokat, szituációkat. Ezzel sokat tehetünk magunk és mások harmóniájáért.
Decemberben az év többi időszakához képest sokkal többet fókuszálunk a szeretetre. Szeretetünket sokféleképpen kifejezhetjük, többek között kedvességgel is. Készítettem egy decemberre szóló kedvesség kalendáriumot az Action for Happiness.org ötlete alapján, ami jó ugródeszka lehet azoknak, akik most kezdik tudatosan gyakorolni a kedvességet, de azoknak is ajánlom, akik már tökélyre fejlesztették kedvességüket.
A képre kattintva letölthetitek nagyban is.

Kedvesség kalendárium 2017 december

 

Fogzás tüneteinek enyhítése Bach-virágterápiával
,

Fogzás idején is Bach-virágok

A fogzás időszaka, sok családban okoz nyűgös napokat, megnehezíti az éjszakákat, megzavarja az alvás nyugalmát. Persze azért vannak olyan családok Tovább

Aggódás cover fotó
,

Az aggódás megbetegít, ha nem győzöd le!

A magyarok között az aggódás leggyakoribb oka az egészség, mutat rá a Nielsen fogyasztói bizalmi indexe: a válaszadók több mint egyötöde nevezte meg elsődleges vagy másodlagos fő félelemként. A Generáli Csoport által, a 18-59 éves korosztályban végzett felmérés is alátámasztja ezt, mely szerint mi, magyarok leginkább a pénzünket féltjük – azt követi az egészségünk – olvashatjuk a hvg.hu oldalán.
 .

Aggódás okai

 • bekövetkező haláleset miatt anyagi helyzete bizonytalanná válik (10-es skálán 5,7-es átlag jött ki a válaszadók értékelése alapján),
 • munkahely elvesztésből (5,6),
 • baleset vagy betegség miatti munkakiesésből (5,6) adódó pénzügyi bizonytalanság,
 •  a lakáskár
 • közúti balesetek (a megkérdezettek 21%-a tart)
 • eladósodás
 • daganatos betegségek

Ami a baleseteket illeti, a többség (29%) nem saját épségét, hanem a gyermekeit félti.

Aggódás kezelése Bach-virágterápiával.

Aggódás hatással van fizikai állapotunkra.

A stressz, a túlzott aggódás megbetegíthet

A hosszú ideig fennálló negatív stresszhatások, ha azt nem tudjuk kezelni, akkor komoly betegségek kiváltói lehetnek. Idővel súlyos testi és lelki problémákat okozhatnak, amely rossz esetben az élet megrövidüléséhez is vezethet.

A stressznek két nagy fajtája van, az akut és a krónikus – mondta el a Heti Válasz Online-nak Dr. Hidasi Zoltán PhD neurológus, pszichiáter. Az akut stressz egy nagyobb, súlyosabb lelki megrázkódtatás következménye, míg a krónikus stressz hosszabb időn keresztül, heteken vagy akár éveken át tartó, de többnyire enyhe vagy hullámzó intenzitású. Az egészségre mindkettő veszélyes lehet, de a hétköznapokban egyértelműen a krónikus stressz okoz gyakoribb problémákat

A stresszel való megküzdés viszont tanulható, fejleszthető. Alapvető stresszkezelő technikája persze mindenkinek van, de sok esetben ez nem elég. Sokan kémiai szerekhez nyúlnak, alkoholhoz, drogokhoz, cigarettához, hogy el tudják viselni a lelki megterhelést. Ezek viszont nagyon sokat ártanak az egészségnek. A legegyszerűbb stresszkezelő technikák egyike a rendszeres mozgás, ami kifejezetten stresszcsökkentő hatású, de el lehet sajátítani egyszerű relaxációs módszereket, is mint az autogén tréning vagy a progresszív relaxáció. A Bach-virágterápia is jó megoldás a stressz csökkentésére, az aggódás legyőzésére és egy új életvitel elindításának megtámogatására.

 

Aggódás a túl nagy feleleőőség miatt.

Ha a túl nagy felelősség nehezedik ránk, akkor az ELM eszencia segít.

 

Bach-virágok az egészségért

Összegyűjtöttem azokat az eszenciákat, amelyek segítséget nyújthatnak, ahhoz, hogy változtatni tudj életeden, és ahhoz való hozzáállásodon. Hisz az, hogy hogyan éljük meg a stresszt, az azon múlik, hogy hogyan állunk ahhoz a helyzethez.

 1. A tudod, hogy mitől félsz konkrétan akkor válaszd a MIMULUS – Bohócvirág eszenciát. Félsz a betegségtől, attól, hogy elveszíted a munkahelyed, vagy, hogy balesetet fogsz szenvedni. Vagy olyan hétköznapi félelmeid vannak, mint a pók, vagy a tömeg, vagy a repülés, csak, hogy néhányat említsek.
 2. Ha másokat féltesz, mások miatt aggódsz túlságosan, akkor a RED CHESTNUT – Vörös virágú vadgesztenye eszencia lesz neked való.
 3. Ha úgy érzed, hogy túl nagy felelősség nyomja a válladat, amivel nehezen boldogulsz, akkor az ELM – Szilfa fog segíteni abban, hogy visszanyerd az önbizalmad és csak annyit vállalj el, amire valóban képes vagy.
 4. Ha nem tudsz nemet mondani, akkor a CENTAURY – Kisezerjófű segít megtanulni azt. Ne hagyd, hogy a kollégáid vagy a családod és barátaid, olyan feladatokat is rád sózzanak, ami nem a te kompetenciád. Ez nagyon komoly stresszforrás sokaknak!
 5. Ha nagyon ki vagy merülve fizikailag és lelkileg, akkor az OLIVE – Olajfa fog segíteni regenerálódni.
 6. Ha mindig a legjobbat akarod kihozni magadból, saját magad hajcsára vagy. A maximalizmust világbajnoki szinten űzöd, akkor a ROCK WATER – Forrásvíz eszenciát használd, hogy mérsékeld ezt és a saját képességeidnek megfelelő célokat tűzz ki magadnak.
 7. Ha képtelen vagy lazítani, nem tudsz kiszállni a mókuskerékből, akkor a VERVAIN – Vasfű eszenciát használd.
 8. Ha a végsőkig kitartasz, mert a lelkiismereted ezt diktálja, akkor az OAK – Tölgy segít megtalálni az arany középutat és helyesen beosztani az energiádat.
 9. Ha állandóan jár az agyad, a munkán kattog vagy más dolgokon, és emiatt nem tudsz aludni, akkor a WHITE CHESTNUT  – Fehér virágú vadgesztenye gyógyír segít ebből a körforgásból kiszállni. Nem véletlenül kombinálták a RESCUE keverékkel és önálló termékként RESCUE NIGHT néven kerül forgalomba. Nagyon sok embernek hoz megoldást ez a kombináció, az alvásproblémáira.
 10. Ha nagyon kritikusan szemléled magad, állandó hibákat találsz magadban és másokban is, akkor a BEECH – Bükk segít ezt megszüntetni és mindent a helyén kezelni.

És fogadjatok meg még egy tanácsot. Legyen nálatok mindig RESCUE keverék, hogy a stresszes, feszült helyzetben is meg tudjátok őrizni a harmóniátokat. Ne tudjon kibillenteni egy beszólás, egy rossz hír, egy vita, vagy bármi. Ne a félelem és aggódás legyen az úr rajtad, hanem képes legyél cselekedni és a megoldásra koncentrálni.

Alkalmazás

A RESCUE keverék 5 eszencia kombinációja, ami átsegít a nehéz pillanatokon, használata nagyon egyszerű csak 4 csepp, vagy 2 fújás, ahogy az egyedi Bach-virágeszenciák alkalmazása is gyerekjáték. Az utóbbi esetben csak 2 csepp kell a kiválasztott eszenciából, belecsöpögtetni egy pohár vízbe és azt elkortyolni.

Tüsszögés roham kezelése Bach-virágokkal.
,

Tüsszögés roham és a Bach-cseppek – esetleírás

A tüsszögés roham nagyon kimeríti az embert, legyen az fiatal vagy idős. Az allergiások sokat szenvednek az orrfacsaró érzéstől. Jobb esetben csak ez a tünetük, de sokszor társul még mellé orrfolyás, szemgyulladás is. De miért is beszélünk itt erről? Hogy jönnek ide a Bach-virágcseppek, amikor velük az érzelmi és lelki állapotokat kezeljük és nem a betegséget? Bach doktor már az 1930-as évek elején rájött, hogy az érzelmeink hatással vannak a fizikai állapotunkra. Tehát nem a betegségeket kezeli, hanem azt, ahogy érezzük magunkat az idő alatt.

Indiai orvos története

Atul indiában él, orvos, sok esetben használja a 38 Bach-virágeszenciát a betegei kezelése során. A mostani története nem az egyik páciensével, hanem unokaöccsével történt.

Atul, fiatal távoli rokonát látta vendégül egy napra, aki átutazóban volt városáában. A fiatalembert, amióta megérkezett tüsszögés roham gyötörte. Folyamatosan, megállás nélkül tüsszntett, nem tudta abbahagyni. Az orvos mondta neki, hogy úgy gondolja allergiás, és felajánlotta, hogy összeállít neki egy keveréket, ami segíthet.

Teljesen elutasító volt, és azt mondta:

„Bátyám, az az igazság, hogy  tegnap viccelődés közben a barátnőm megcsavarta az orromat … és azóta jön rám a tüsszögés roham. Semmi bajom. Kérlek, ne aggódj!”

Tüsszögés roham esetén érdemes kipróbálni a Bach-csepeket.

Tüsszögés roham esetén érdemes kipróbálni a Bach-cseppeket.

Tüsszögés roham nem tágít

Ez a beszélgetés reggel zajlott le és még ebédkor is tüsszögött a fiatalember. Atul nem bírta nézni, felállt és összeállított neki egy keveréket. Csak vizet tett az üvegbe, nem tette bele brandyt tartósítónak, mert nagyon elutasító volt a fiatalember. Úgy gondolta Atul, hogy úgyse fogja hosszan szedni, nem volt szükség a tartósításra. Felment hozzá a szobába és oda adta neki a keveréket, hogy szedje be:

Nem fog ártani, csak 4 cseppet vegyél be, és ez enyhülést fog hozni.”

Az unokaöcs eleresztett egy kényszeredett mosolyt, és azt mondta:

„ Ó, te egy öreg ember vagy, miért zaklatsz engem ennyiszer, nem vagyok tengerimalac, akin hülye kísérleteket végezhetsz!”

De ennek ellenére csalódott ábrázattal bevette a cseppeket.

A Bach-cseppek teszik a dolgukat

Ahogy bevette a fiú a 4 cseppet, hirtelen nagy álmosság tört rá. Úgy kellett késő délután felébreszteni. Már 6 óra is elmúlt, de a tüsszögés roham még mindig nem tért vissza. Ez felbátorította az orvost, aki udvariasan rákérdezett:

„Elképzelhető, hogy a Bach-virág cseppek elvégezték munkájukat és enyhülést hoztak az állapotodban?

Megvetően rá nézett, és ismét elutasítóan viselkedett. Azt mondta, hogy, bármikor, amikor rátör a tüsszögés roham, akkor lepihen, és minden rendben lesz. Visszaáll a mag rendjébe. Az alvás segített neki most is, ahogy mindig.

Atul jót mosolygott magába, amikor a lány fura, orrcsavarós szokásán elmerengett. Közben megértően bólogatott és konstatálta, hogy unokaöccse teljesen elfelejtette, hogy mit mondott neki korábban erről.

Nem a tüsszögést kezeljük, hanem azt hogy hogy viseljük.

Nem a tüsszögést kezeljük, hanem azt hogy hogy viseljük.

Kaphatnék belőle megint?

Az éjszak teljes nyugalomban telt, a fiatalember úgy aludt, mint a bunda. De ébredés után ismét rátört a tüsszögésroham. Tüsszentett újra és újra, vég nélkül.  Már csak egy óra volt az indulásig …. De az orvos nem szólt semmit, visszafogta magát.

Fogmosás után a megjelent nála a srác és azt kérdezte:

„Bátyám, Tudnál adni nekem …abból, amit tegnap is adtál?”

– „Természetesen.”, – válaszolta az orvos és készített neki egy új keveréket.

Atul egy kollégája beszámolójában olvasott egy nagyon hasonló esetbemutatást, amikor egy fiatal ember teljesen elutasítóan viselkedett a  terápiával kapcsolatban. Ebben az esetleírásban olvasottakat vette alapul, amikor összeállította unokaöccsének a keveréket. De nem a tüsszögésre, hanem a fiatal srác viselkedését vette figyelembe. Elutasító volt, intoleráns, türelmetlen, nem tudott szabadulni a tüneteitől, nem tudta kontrollálni betegségét.

És mi volt a keverékben?

CHERRY PLUM – Cseresznyeszilva : nem tudta kontrollálni az allergiás reakcióit

BEECH – Bükk: intoleráns, kritikus hozzáállás miatt

IMPATIENS – Nebáncsvirág: irritáció leküzdésére, türelmetlenségre

CRAB APPLE – Vadalma: – megszabaduljon a betegségtől

WHITE CHESTNUT – Fehérvirágú vadgesztenye: a folyamatosan ismétlődő tünet miatt

WALNUT – Dió: könnyebben megszabaduljon a régi szokásaitól, jobban menjen az új helyzethez való alkalmazkodás

Impatiens - Nebáncsvirág a türelem és tolerancia Bach-virága.

Impatiens – Nebáncsvirág a türelem és tolerancia Bach-virága.

Tudnod kell

Ahhoz, hogy a tünetek teljesen elmúljanak tartós szedésre van szükség. Ez a kombináció biztos, hogy már a kezdetekben is enyhülést fog hozni” – mondja az orvos. “Ha nem tapasztalunk enyhülést, akkor a fenti kombinációt ki kell egészíteni a CHESTNUT BUD eszenciával. De ne tegyük hozzá azonnal, csak akkor, ha az eredeti kombinációt, már legalább 2-4 hétig szedtük és nem tapasztaltunk javulást”.- hívja fel a figyelmünket az orvos.

Az Originál Bach-virágeszenciákat bárki szedheti. Szelíd gyógymód, nem okoz függőséget és nincs mellékhatása. Bármilyen más egyéb terápiával együtt alkalmazható. Allergiások is szedhetik, mert nem tartalmaz növényi rész.

 

Evészavar sok gyereknél probléma.
,

Evészavar kezelése a Bach-virágokkal

Az evészavar szót sokszor halljuk, de érdemes pontosítani, hogy mit is értünk alatta. Evészavarról beszélünk, ha válogatós a gyerek, vagy étel-neofóbiája van, de ide tartozik  a már kamaszkorban megjelenő bulimia és az anorexia  is.  Bár melyik is jelenjen meg, mindegyik hatással lesz a család életére, és a gyerek szülő kapcsolatra. Az “Egyél már valamit“!, Miért nem eszel?, “Nem kérek”, “Utálom!”, “Nem hiszem el, hogy az jó neked, midig csak chipset eszel”. Folytathatnánk még a sort, de egy a lényeg, hogy nem eszik a gyerek és ez konfliktust okoz a szülő és a gyerek között, arról nem is beszélve, hogy legrosszabb esetben a gyerek életfeltételei kerülnek veszélybe. A szülő meg teljesen kivan. Írásomban az evészavar enyhébb verzióit fogom körbe járni, hogy hogyan tudja támogatni a 38 Bach-virágeszencia a kezelését.

Evészavar

Ahogy a bevezetőben is írtam többféle evészavarról beszélünk, nézzük gyorsan ezeket át, hogy melyek is ezek.

 • válogatósság – elutasítja az új és a régről ismert ételeket is
 • étel-neofóbia – fél az új ételektől
 • bulimia – kóros falánkság
 • anorexia –  kóros soványság

Az evészavaroknál szerepet játszik a a biológiai, pszichológiai és környezeti tényezők is. Ahhoz, hogy változást érjünk el, úgy mindegyik területtel foglalkozni kell.

Legalább egy falatot kóstolj meg belőle

Ha a a játszótéren szóba kerül az anyukák között a válogatósság témája, akkor az biztos, hogy nem egy platformon lesznek az anyukák. Egyik fele azt mondja, nem szabad erőltetni, a gyerek úgyis tudja, hogy mi a jó neki. A másik fele pedig nem bízik a gyerekében és ragaszkodik hozzá, hogy egyen mindenből. Igenis kóstolja meg legalább. De tudjátok-e, hogy válogatósság és válogatósság között is különbséget tesz a tudomány. Vannak olyan gyereke, akik válogatósak, és vannak olyanok, akik étel-neofóbiában szenvednek.

A válogatósság és a z étel-neofóbia nem ugyanaz.

A válogatósság és a z étel-neofóbia nem ugyanaz.

Neofóbia

Az evészavar egyik formája, amikor az új ételektől fél a gyerek, és ezért nem hajlandó megkóstolni a számára idegen ennivalót.

Válogatósság

A válogatós gyerekek elutasítják mind az új, mind az általa ismert ételeket.

Kettő és hat éves kor körül jön el az az időszak, amikor mindennapossá válnak az evés körüli viták. Gyerekek elutasítják, a szülők pedig küzdenek, hogy legalább kóstolja meg, hogy tudja milyen az íze. Érdemes tudni, hogy a kicsiknek legalább 8 alkalommal kell megkóstolniuk az ennivalót, ahhoz, hogy kialakuljon bennük, hogy ez a szeretem vagy nem szeretem kategóriába tartozik. Ezért van az, hogy amit egyik alkalommal behabzsolt, a másik alkalommal viszont elutasít egy laza mozdulattal.

8 alkalommal kell találkozni a gyerekeknek az új ízzel legalább.

8 alkalommal kell találkozni a gyerekeknek az új ízzel legalább.

Lehetséges okok

Ahogy korábban említettem az evészavar hátterében állhat:

 • genetikai okok
 • környezeti hatások
 • egyéni, a személyiségből fakadó okok.

Kutatások bizonyítják, hogy ahol a családban előfordult étel-neofóbia ott nagyobb valószínűsége annak, hogy a gyerekeknél is előfordul. De az is lehet, hogy az ízérzékelés vagy az ízlelőbimbók másságának köszönhető, hogy a gyerekek nem azt preferálják, mint, amit a szüleik.

Az evészavar oka lehet az étel-neofóbia.

Az evészavar oka lehet az étel-neofóbia.

Segítenek a Bach-virágok

A Bach-virágterápia rendszerét Bach doktor az 1930-as években fejlesztette ki, felismerve azt, hogy az érzések befolyásolják a fizikai állapotunkat. A belső egyensúly meglétét virágokból készült eszenciák segítségével állítja vissza, ami kihatással van a fizikai állapotra is. A Bach-virágterápia szelíd gyógymód, hasonlóan a homeopátiához. Az elmúlt 80 éveben mellékhatást nem regisztráltak, szedheti bárki és nem lehet hozzászokni. Alkalmazása egyszerű, nem igényeli, hogy figyeljük, mikor ettünk, vagy mostunk fogat. Sőt az sem számít, hogy közel van e a mobiltelefonunk a táskákban hozzá vagy sem.

Fél, és nehezen fogadja el az új dolgokat

Az új helyzetek, az új emberek, az új körülmények, így az új ételek elutasítása korlátok közé szorítja a gyereket is és az anyukákat is. Sok energiát vesz el, hogy azon kell agyalni, hogy: Mit fog enni a gyerek, ha elmegyünk?. Vagy már elege van a családnak a csirkemellből, mert nem hajlandó mást megenni a kis csöppség. Az anyuka pedig minden bűvészmutatványát beveti, hogy a csirke valami egészen másnak látszódjon, csak ne kétlábúnak, ami már mindenki háta közepére kíván. Vagy éppen a malackát maszkírozza kétlábúnak.  Így volt ez nálunk is. Nem gond, ha van az embernek ideje 100 félét főzni, de, amikor nincs… Tehát, amikor újdonság ereje tartja vissza a gyereket az evéstől, akkor a WALNUT – Dió Bach-virágeszenciára érdemes gondolni. Segít elfogadni az ismeretlent, könnyebben alkalmazkodunk, és bátrabban kísérletezünk, amihez a MIMULUS – Bohócvirág adja a bátorságot.

Félnek az új ízektől ezért utasítják el az ismeretlen ételeket a gyerekek.

Félnek az új ízektől ezért utasítják el az ismeretlen ételeket a gyerekek.

Ételmérgezés, gyógyszer mellékhatás

A romlott vagy fertőzött étel okozta ételmérgezés és az étel-neofóbia között összefüggés mutatható ki. Az ehhez társuló negatív élményre emlékezve utasíthatja el a gyerek az új ételeket. De ez a reakció egyébként védelmi szerepet is játszik, hisz veszélyesnek címkézi az adott ételt, így legközelebb nem fogyasztja, ami a túlélési ösztön működését jelzi. Sajnos viszont nem csak ahhoz az egy ízhez kapcsolódhat a negatív élmény, hanem az újakhoz is, amivel abban az időszakban találkoznak a gyerekek. A lányom például így járt a mangóval. Nagyon szerette a mangót, és aznap, amikor beteg lett szintén evett. Attól kezdve nem kért többet.

Ez a negatív élmény beléjük vésődik és megrekednek benne, amit a Star of Bethlehem – Ernyős madártej Bach-virág cseppel lehet oldani. Oldja a traumát és a sokkot, nem véletlenül van benne a RESCUE Elsősegély keverékben, ami segít megőrizni a nyugalmunkat, ha valami rossz dolog történik velünk, vagy olyan esemény előtt állunk, amitől tartunk.

A gyógyszerek mellékhatása is okozhatja, hogy elutasítja később az egyes ételeket vagy italokat.

Csak a kedvencét eszi

Szót kell ejtenünk még egy nagyon tudományosan hangzó dologról az evészavar kapcsán, de gyorsan átesünk rajta ígérem, de nem hagyhatjuk ki, amikor az evészavarról beszélünk. Ez nem más, mint az egyén arousal szintje. Az arousal szint az idegi-hormonális rendszer izgalmi szintjére utal. Az egyéni éberség és izgatottság mérője, ami befolyásolhatja, hogy egy adott pillanatban mit fogadunk el és mit nem. Azoknak a gyerekeknek vagy felnőtteknek, akiknek alacsony az arousal szintjük, azok kevésbé érzik jól magukat új szituációkban, kevésbé szeretnek új dolgokat kipróbálni, vagy új ennivalót megkóstolni. Így az étel-neofóbia szabályozza be, hogy nehogy az új étel okozta inger túllépje jól megszokott szintet.  Ezért választják mindig ugyanazt enni, mert az már tuti, nincs benne újdonság.  Ebben az esetben is a WALNUT – Dió Bach-virág használatát érdemes megfontolni.

 

Csak a megszokott ételeket eszik meg.

Csak a megszokott ételeket eszik meg.

Nem vagyunk egyformák

Az előbb említett arousal szint, azaz, hogy mennyire szeretjük az újdonságokat, a kalandot nem csak egy adott pillanatban van hatással a viselkedésünkre, hanem a személyiségünkben is megjelenik. Vannak olyanok, akik jobban bírják az egyhangúságot, a monotóniát, vannak akik kimondottan várják, hogy történjen már valami izgalmas. Ezt a pszichológia szenzoros élménykeresésnek hívja. Az étel-neofóbiás lurkók nagy része inkább alacsony szenzoros élménykereséssel jellemezhető.

Azt az ízű ételt keressük, amire szükségünk van

A kisbabák az édesebb és zsírosabb ízt kedvelik, mert ez hasonlít legjobban az anyatej ízéhez, ami számára biztosítja a szükséges táplálékot. ez segíti őket ahhoz, hogy megfelelően tudjanak fejlődni. Az étel-neofóbia oka lehet az ízérzékenység, azaz nem egyformán érezzük az ízeket. Érdekes, hogy a a sós és a savanyú ízt az életkor előrehaladtával kezdjük kedvelni, a keserű ízt pedig jóval később. Nem véletlen, hogy sok ember a sört is csak később, felnőtt korában kedveli meg. A keserű íz, mint veszély forrás jelenik meg addig.

Ahogy a bevezetőben írtam a genetika, az egy dolog, de a környezet, a szülők példája is jelentősen befolyásolja a gyerekek étkezési szokásait. A közös és rendszeres étkezések, a változatos étrend, amit a család fogyaszt meghatározza, hogy hogyan viszonyulnak a gyerekek az elfogyasztandó ételekhez.

A kutatások egyik fele azt mondja, hogy a szülői minta hatással van, a másik fele meg azt mondja, hogy nincs. De úgy vélem, hogy a ártani nem ártunk, ha jó példával járunk el a gyerek előtt. Egy próbát minden esetre megér.

Az evészavar kezelése során a családnak fontos szerepe van.

Az evészavar kezelése során a családnak fontos szerepe van.

Nektek is ajánlok kedves anyukák és apukák néhány eszenciát

Ha túlságosan aggódok a gyerekért, hogy éhen fog halni, már a másra szánt idő alatt is azon jár az agyatok, hogy mit találjatok ki a következő étkezésre, akkor próbáljátok ki a RED CHESTNUT – Vörösvirágú vadgesztenye Bach-virágeszenciát. Segít elengedni a témát, a túlzott aggódást és a féltés. Érdemes kiegészíteni a WHITE CHESTNUT – Fehérvirágú vadgesztenyével, hogy ne ezen agyaljatok folyamatosan. Ha a türelmetek a végét járja, akkor csöpögtessetek 4 csepp RESCUE Keveréket magatoknak, amiben benne van a türelem Bach-virága az IMPATIENS – Nebáncsvirág. A RESCUE keverék ráadásul kisimítja lelketek gyűrődéseit is.

Felhasznált irodalom:

1, www.mindset.co.hu

2, www.semmelweis.hu

 

 

Szülés utáni depresszió kezelése
,

Bach-virágok és a szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió kialakulásához vezető lelki folyamata mögött több dolog húzódhat meg. Egy nő életében az anyává válás maga a csoda. A kisbabáját a karjában tartó édesanya a legboldogabb ember a világon. Vannak viszont olyanok, akiknél a szülés olyan lelki folyamatokat indít el, amelyek a szülés utáni depresszió állapotához vezet. Az enyhe gyermekágyi lehangoltságtól (baby blues) kezdve a szülés utáni depresszión át, a kórházi kezelést igénylő szülés utáni pszichózisig különböző mélységű reakciókat válthat ki.  Szerencsére azonban,  kevés kismamát érintenek a súlyosabb állapotok, a rosszkedv és a szomorúság 1 hét alatt elmúlik. Ennek ellenére nem szabad félvállról venni a szülés után jelentkező lehangoltságot, mert adott esetben hosszabb távon depresszió kialakulásához vezethet.

De mi áll a háttérben?

A szülés utáni depresszió hátterében hormonális, pszichológiai és szociális okokat sejtenek a szakemberek. A megemelkedett hormon szint, ami tízszerese az átlagosnak a szülés utáni három napban lezuhan és ez nagyon megterheli a szervezetet. Ezzel együtt teljesen megváltozik a szülők élete, hiszen már nem ketten, hanem hárman, vagy többen is vannak. Ehhez az új helyzethez alkalmazkodni kell mindenkinek. A Walnut (Dió) Bach-virágcseppet Bach doktor pontosan erre az állapotra kereste: a nagy élethelyzet változás megkönnyítésére, az új dolgok, állapotok elfogadására. Saját vágyaikat háttérbe kell szorítaniuk, kevesebb idő jut egymásra.  Sok családra nagy anyagi terhet ró egy apróság érkezése, ami további kihívást jelent a szülőknek.

Növelheti elfordulását további néhány tényező:

 • nehéz volt a szülés
 • hamarabb érkezett a kisbaba, koraszülött lett,
 • az édesanya távol él a családjától,
 • alacsony az önbecsülése
 • nem megfelelő a viszonya a partnerével
 • úgy érzi feladta a karrierjét, és nem biztos, hogy így képzelte el az életét
Szülés utáni depresszió a szülés után több hónappal is kialakulhat.

Szülés utáni depresszió a szülés után több hónappal is kialakulhat.

Szülés utáni szomorúság

Ezt más néven baby buesnak is szokták hívni, de én inkább maradnék a szülés utáni depressziót megelőző állapotnál, a szomorúságnál és lehangoltságnál. Általában a szülést követő 3-4. napon kezdődik és a nők 50-80%-át érinti. Ahogy jön, úgy gyorsan 1 hét alatt általában el is múlik. Ilyenkor a jellemző a hangulatingadozás, az egyszer fent egyszer lent állapot. A Scleranthus (Egynyári szikárka) és a Mustard (Vadrepce) eszencia segít megtalálni a középutat, és a semmiből jövő szomorúságot – ami ok nélküli – felszárítani. A RESCUE Elsősegély keverék Jolly Jokerként használható, amikor nem mennek jól a dolgok, kibillenünk a normál kerékvágásból. Ez a készítmény 5 Originál Bach-virágeszenciából áll, melyek hatással vannak, az önuralomra, a türelemre, a traumákra, a koncentrációra és nagyfokú félelemre.

Szülés utáni depresszió

A szülés során átélt események hatása nem múlik el gyorsan, főleg, ha komplikáció lépett fel, vagy a kisbaba egészsége nem kielégítő. Az ekkor keletkezett trauma oldásában a Star of Bethlehem (Ernyős madártej) eszencia a jó választás. Gyakori jelenség, hogy az anyukák feszültek, sírósak, vagy fáradékonyságra panaszkodnak.  Ingerlékenyebbek a megszokottnál és a hangulatuk is nagyon változó. Türelmük sem a régi, ami az Impatiens (Nebáncsvirág) virággal fejleszthető. Persze ez érthető is, mert az állandó éjszakázás, a pelenkázás, szoptatás büfiztetés mókuskereke az édesanya minden erejét felemészti. Az Olive (Olajfa) Bach-csepp segíti a regenerációt ebben a fizikailag és lelkileg is megterhelő időszakban. Jellemző, hogy hol rettenetesen örülnek, hol pedig teljesen reménytelennek látják a helyzetüket. A kilátástalanság állapotába a Gorse (Sülzanót) képes fényt árasztani, ezzel visszaadja a reményt, és megmutatja, hogy van kiút. A túlzott mértékű aggódás a kicsi egészsége miatt, lelkileg nagy terhet ró az anyukára.A Red Chestnut (Vörösvirágú vadgesztenye) segít megtalálni a finom egyensúlyt.

Önmagunkba vetett hit

Sok frissen szült nő számol be arról, hogy alkalmatlannak érzi magát a feladat ellátására. Úgy érzi, hogy ő nem képes megbirkózni a feladattal. A Larch (Vörösfenyő) az önbizalom Bach-virága ebben a helyzetben segít megtalálni azokat a forrásokat, amihez vissza tud nyúlni az édesanya és erőt tud meríteni belőlük. A túl nagy felelősség ,  is gondot szokott jelenteni, azoknál akiknél jelentkezik a szülés utáni depresszió. Van egy emberke, aki teljesen rájuk van utalva, akinek a jelzéseiből nem tud még olvasni, és képtelen így őt ellátni. Azok, akik egyébként mindig feltalálják magukat és boldogulnak bármilyen helyzetben, azokat is kihívás elé állíthatja. Félelmet éreznek, kételkednek abban, hogy képesek jól ellátni a rájuk zúduló feladatokat, túl sok lett minden egyszerre. Az Elm (Szil) gyógyír ilyenkor tud segíteni. Új lendületet ad, erőt és energiát.

Szülés utáni depresszió kialakulásának számtalan oka lehet.

Szülés utáni depresszió kialakulásának számtalan oka lehet.

Felelősségünk

Előfordul, hogy olyan dolgokért hibáztatják magukat, amiért nem felelősek. Ebben a helyzetben a Pine (Erdei fenyő) segít felismerni az én határait, hogy meddig tart a saját felelősségük. Rosszul létük oka az is lehet, hogy nem tudnak megfelelni a környezetük elvárásainak, ami szintén a szülés utáni depresszió egyik kiváltó tényezője lehet. Ez tipikusan a Centaury (Kisezerjófű) állapotnak felel meg.

Életcél

És végül ejtsünk szót a személyes ambíciókról. Vannak olyanok, akiknek nehéz elfogadniuk, hogy most egy teljesen más szerepet kell betölteniük. Az addigi szabadságuk korlátozott lett, nem azt csinálják, amit szeretnének, és lehet, hogy nincsenek is meggyőződve arról, hogy  ezt akarták. Nem csak, hogy új a szerep, ráadásul nem is ők diktálják az ütemet. Az addigi vezető szerepről le kell mondani, mert van egy aprócska 4-5 kilós lény, aki bizony nagyon keményen diktálja az ütemet. A maximalizmust ilyenkor vissza kell fogni, és belátni, hogy bizony nem lehet egy fenékkel két lovat egyszerre megülni. A rugalmasság, a léc lejjebb tétele nagyon sokat javíthat a helyzeten ilyenkor. Ebben a Rock Water (Forrásvíz) Bach-virágeszencia nagyon jó partner. Ráadásul a tiszta gondolkodás sem megy mindig, a koncentrálás is nehezen esik, ami nem csoda. A fáradtság, a kimerültség megteszi hatását. Ebből adódóan a döntéshozatallal is meggyűlik a kismamák baja, ami szintén az önmagukról alkotott képüket gyengíti.

Szülés utáni depresszió oka lehet, hogy nem volt tervezett a várandósság.

Szülés utáni depresszió oka lehet, hogy nem volt tervezett a várandósság.

Ezekkel az érzésekkel megküzdeni nem könnyű. A felelősség, a fáradtság, az új helyzet komoly terhet ró a kismamákra. Ez a kibillent lelki állapot pedig aztán hatással lesz a fizikai állapotukra is, melyek a közérzetüket is befolyásolja.

Hogy segítenek a Bach-virágok?

Dr. Edward Bach (1886-1936) angol orvos, a Bach-virágterápia megalapítója, korát megelőzve rájött, hogy az érzelmi állapot és a fizikai közérzet között kapocs van. Ennek a felfedezésnek a során kifejlesztette módszerét, amely a felborult lelki harmónia helyreállításában nyújt segítséget. A természet csodás növényeiből kivonatokat készített (38 félét), melyek olyan negatív érzelmi állapotok visszaállítására törekszenek, mint a félelem, a szomorúság, a kevés önbizalom, a túlterheltségből fakadó kedélyvesztés, reménytelenség érzése.

A Bach-virágeszenciák használatával képesek leszünk hinni ismét önmagunkban, képességeinkben, türelemmel el tudjuk fogadni, hogy az életünk iránya megváltozott.  És nem csak a kismamáknak, hanem a családtagoknak is segítséget nyújthatnak az Originál Bach-cseppek, olyan helyzetekben, amikor döcögve találjuk meg helyünket az új családban, fellép a féltékenység érzése (apukánál, nagyobb testvérnél), vagy nehéz boldogulni a rokonok tanácsaival, aminek se vége se hossza.

Az itt felsorolt helyzetek mindenkinél előfordulhatnak, de ha ez az állapot a szülés utáni 3 hónap után jelentkezik és tovább tart, mint két hét, akadályozzák az anyukát a kisbaba ellátásában, akkor mindenféleképpen orvosi segítségét érdemes kérni. Természetesen a Bach virágterápia nem helyettesíti az orvosi segítséget! De ebben a helyzetben is kiegészítő módszerként segítheti a felépülést.

Kisbaba boldogsága

Boldogság

 

 

 

Bach dokror szülőség
,

Szülő feladata Bach doktor szerint

Bach doktor meglátása a szülői feladatokról igencsak elgondolkodtató. A felnőtteket két csoportra oszthatjuk: az egyik csoportba tartoznak Tovább