Bach dokror szülőség

Bach doktor meglátása a szülői feladatokról igencsak elgondolkodtató. A felnőtteket két csoportra oszthatjuk: az egyik csoportba tartoznak, akiknek van gyereke, a másikba pedig azok, akiknek nincs. Ez nem olyan bonyolult művelt, viszont az is biztos, hogy mind a két tábornak megvan a maga véleménye a témáról. Hiszen mindenkinek vannak tapasztalatai (jó esetben) a szüleivel kapcsolatban, amelyek meghatározzák felnőtt létüket. És ezen a ponton érdemes megállni egy kicsit. Tapasztalataim szerint nagyon sokan küzdenek azért, mert gyerekkorukban a szüleikkel való viszonyuk nem volt felhőtlen, ami befolyásolja mostani viselkedésüket. Ez pedig hatással van a párkapcsolatukra és a saját a gyerekeikkel való kapcsolatra.

Szüleink nyoma

Mindannyian ismerünk olyan történeteket, ahol, olyan pályát kellett választani a gyereknek, amit az anyuka akart. Vagy az édesapa csak akkor volt hajlandó egy kicsit megszeretgetni a lányát, ha jól teljesített az iskolában. A megfelelés kényszere, a nem vagyok elég jó, különösen akkor, ha a szülők valahogy mindig a hibát keresték bennünk, ha nem ismerték el az eredményeinket, ha nagyon ritkán vagy sosem dicsértek, megjelenik a felnőtt viselkedésében.

Fotó: Lindsay Mills

Így látta Bach doktor

Dr. Edward Bach  1886-ban született Angliában. Orvosként dolgozott, és már akkor teljesen máshogy látta az egészség betegség kérdését, mint kollégái. Ő az egész emberre volt kíváncsi, míg orvostársai, csak a vakbélre, az üszkös lábra vagy éppen a májra. Fogalmuk sem volt, hogy ki a beteg valójában, csak a fizikai tünetek érdekelték. Nem úgy, mint Bach doktort, aki a gyógyítást már akkor holisztikusan értelmezte, azaz a Test Lélek Szellem hármasát figyelte.

Nem csak a gyógyítást, hanem az élet dolgait is máshogy szemlélet. Így a gyerek-szülő viszonyt is, és ezt kiterjesztette a tanárok és tanítványok kapcsolatára is. Fontosnak tartotta, hogy tisztázza ezt a kapcsolatot, amit  a Gyógyítsd Tenmagad című írásában tett meg. Szerinte, ha a gyerek-szülő kapcsolat nem kiegyensúlyozott, akkor az hiányos személyiséghez vezet. A hiány, pedig a betegség keletkezése szempontjából fontos szerepet játszik, és gyakran a gyermekkorra vezethető vissza.

Bach doktor

Dr. Edward Bach (1886-1936)

Szülő feladata:

  • A szülők lehetőséget adnak egy életnek a világba lépésre és továbbfejlődésre. Arra kellene hangolódniuk, hogy az újszülött a lehetőségek szerint mindent megkapjon, amire szellemileg, gondolatilag és testileg szüksége van. Észben kell tartani a szülőknek azt – mondja Bach doktor, hogy meg kell hagyni a kis ember szabadságát személyiségének fejlődése érdekében .
  • El kellene ismerni, hogy szülőnek lenni isteni szolgálat. Ez áldozatot követel, és ezért a szülő nem várhat semmit cserébe. Csakis adásról van szó. Szeretetről és  a védelem biztosításáról, de csak addig, amíg a Lélek nem lesz képes a fiatal személyiség irányítására.  Bach doktor azt tanácsolja, hogy biztassuk a gyermekünket arra, hogy minél előbb kezdjen el maga gondolkodni és cselekedni. Ezzel párhuzamosan a szülő pedig fokozatosan építse le a kontrollt.
Bach doktor szülőség

Kép: gkisuryautama.org

Gyerekek is szülők lesznek

  • A szülői feladat generációról generációra száll, aminek lényege, hogy egy időszakra védelmet biztosítunk. Enne a fejlődési szakasznak a végén, pedig le kell válni a gyermekről, hogy a maga útját járhassa. Nem szabad elfelejteni – hívja fel a figyelmünket Bach doktor, hogy a gyermek talán nálunk is érettebb és idősebb lélek, aki szellemileg magasan felettünk áll.
  • A gyermeket a szülőknek szabadon kell hagyni fejlődni, mert majd az évek múlásával ők is szülőkké válnak, és azt a mintát viszik tovább, amit láttak. Ezért nem találkozhatnak feltételekkel, korlátozásokkal, szülői kényszerrel.

Ne birtokold!

  • Bach doktor óva inti a szülőket attól, hogy saját világnézetüket vagy elképzeléseiket ráerőltessék gyerekeikre, ezzel befolyásolva személyiségük alakulását. Szülőknek távol kell tartaniuk magukat attól, hogy szívességeket várjanak el , vagy ellenszolgáltatást várjanak azért, ami természet adta kötelességük és isteni előjoguk. Az irányítási kísérlet a birtoklási vágy egyik formája, amelynek soha nem szabadna előfordulnia.  A szülőknek az önzetlenség művészetét kell fejleszteniük, mindaddig, amíg az áldozatkészség nyomai is eltűnnek belőlük. Ha a legkisebb csírája is megjelenik irányítási törekvésünknek, akkor azt azonnal el kell fojtani.
  • A tanároknak is arra kellene gondolniuk, hogy az ő feladatuk pusztán a közvetítés, ami által a fiatalok jobban megismerhetik a körülöttük lévő világot és lehetőséget kapnak az élet dolgainak a megismerésére. “Minden gyermeknek a maga egyéni módján kell a tudást összeszednie és ösztönösen kiválogatnia azt, ami a számára a sikeres élethez szükséges.” A pedagógusnak Bach doktor szerint csak óvatos útmutatást kell adnia, amivel a tanuló képessé válik a számára fontos tudás megszerzésére.

Minden Lélek speciális céllal érkezett a Földre, hogy tapasztalatokat és tudást gyűjtsön és tökéletesítse személyiségét. Teljesen mindegy, hogy milyen viszonyban vagyunk, tanár-gyerek, húg-nővér, edző-tanítvány, mester-inas hibát követünk el, ha mások fejlődését személyes okból akadályozzuk.

Bach doktor írását 1931-ben publikálta először, amit aztán még 26 alkalommal nyomtak újra 1994-ig. Új szerkesztésben 1996-ban kerül kiadásra, végleges, jelenlegi változatban a Gyógyítsd Tenmagad – Értekezések a betegség valódi okáról és gyógymódjáról címmel 2005-ben  adta ki a The Bach Centre. Ez utóbbi változat  oldalunkról letölthető.

 

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük