mimulus_bach_virag

„Félelem a világ dolgaitól, betegségtől, fájdalomtól, balesettől, szegénységtől, sötéttől, az egyedülléttől, szerencsétlenségtől. A mindennapi élet félelmei. Ezek az emberek csöndben és titokban viselik félelmeiket, nem beszélnek róla nyíltan másoknak.” – Dr. Edward Bach

Biztos mindannyian találkoztunk olyan emberrel, aki retteg a póktól, vagy az egértől, de az is lehet, hogy fél a magasban, vagy éppen a liftbe nem száll be, mert nem bírja a bezártságot. Az esti jó éjt puszi után sok kisgyerek csak úgy alszik el, hogy ég a villany a szobában, vagy nyitva a szoba ajtaja, mert félnek a sötétben. Ugyanez a félelem jelenik meg, amikor ki kell állni,és el kell szavalni egy verset az iskolában, vagy ha az értekezleten a kollégák előtt beszélni kell, az előadás tartásáról már  ne is beszéljünk! Igaz? A MIMULUS-Bohócvirág Bach-virágeszencia bátorságot éleszt. Megjelenik a nyugodtság, és a nehéz, kihívásokkal teli helyzetben is kötélnek állunk, félelem nélkül vállaljuk a ránk váró feladatot. De szégyenlősség esetén is használható, amikor zavarban érezzük magunkat, elpirulunk bizonyos helyzetekben. Az eszencia bővebb leírásáról itt olvashattok.

Gwenda Kyd, vegyész és Bach-virág tanácsadó, a Cambridgei Egyetem munkatársa, ahol a növényeket kutatja. Természetesen a Bach-virágokra is sor került, így jóvoltából sok érdekességet megtudhatunk róluk. Gwenda hozzájárulását adta, hogy lefordítsuk írásait, fogadjátok szeretettel. Írásait könyv formában is közreadta, The Plants of Dr Bach címmel.

Mimulus Foto: Pinterest

Mimulus-bohócvirág, majomvirág

Latin név: Mimulus guttatus

Virágzás: júniustól-augusztusig

Elkészítése: napoztatásos módszer

A tárogatók családjába tartozó MIMULUS 160 faja ismert. Nálunk a bohócvirágnak, angolszász vidékeken majomvirágnak vagy pézsmavirágnak hívják. Eredeti otthona Észak-Amerika és Ausztrália. Neve a latin mimus szóból ered, melynek jelentése: színész, majmol, utánoz. Ezért is hívják majom- vagy bohócvirágnak, mert egyes fajták virágai majom vagy bohóc arcra emlékeztetnek.

Pézsma illatú virág a

Mimulus mochatus vagy pézsmavirág volt a forrása a varázslatos pézsmaillatnak.
1826-ban David Douglas növénykutató küldte Nagy-Britanniába és azóta közkedvelt díszítője az ablakpárkányoknak, nem csak szépsége, hanem illata miatt is. Később a Mimulus-Bohócvirág elvesztette az illatát, és egyre több lett az illatmentes növény. Ezt a néprajzkutatók azzal magyaráztak, hogy a növény így tiltakozott első világháború mészárlásai ellen.

Mimulus guttatus a közönséges sárga bohócvirág, melyet Angliában sárga majomvirágnak hívnak, Észak-nyugat Amerikában őshonos, általában kis tavak vagy patakok partján él.

Mimulus guttatus Foto: Kerry Branch

1940 óta ezt a fajt genetikai modellként használják az evolúciós rendszerben és az ökológiai származástanban. A Mimulus guttatus genomja (Egy szervezet örökítő információinak összessége.) szekventálásra került  és a genom szintű információ elérhető, ahogy a Mimulus lewisii és a Mimulus cardinális esetében is. A nemzetségen belül is különböző változatok találhatóak, sőt még egyes fajokon belül is megfigyelhetők eltérések, például az élőhelyek specializációja, a virágok kinézete vagy a hibridek szaporodása tekintetében.

Sárga koktél

Mivel a genetikai állománya ismert, így tanulmányozható a gének és a tulajdonságok kapcsolata. Egy nemrégiben készült tanulmány 11 színt figyelt meg a Mimulus fajoknál. Úgy találták, hogy 5 féle karotinoid pigment keverékéből állnak – mely a karotinokhoz kapcsolódnak. A növény ennek segítségével tudja felhívni magára a beporzást végző rovarok figyelmét és egyúttal védi is a szöveteket, mint antioxidáns. A Mimmulus guttatus legfőbb színanyagának komponense egy aránylag ritka pigment a dezepoxineoxantin és a mimulaxantin. Ezek bioszintézise és genetikai vizsgálata folyamatban van.

dezepoxineoxantin

Konyhában

A bohócvirágban nagyobb mennyiségű nátrium-klorid, azaz  só halmozódik fel, melyet a földből vesz fel a növény és ezért só pótlóként használható. Levele salátaként fogyasztható, néha meg is főzik, enyhén kesernyés íze van.

Fitoterápia:

Asztringens (összehúzó) hatású, ezért vérzéscsillapító és sebgyógyító. Leveleiből pépes meleg borogatást készítettek a bennszülött indiánok a sebek gyógyítására és nedvedző égési sebekre. Hajtásának és levelének a főzetét gőzölésre használták a mellkasi- és hátfájdalmak esetén, továbbá antidepresszánsként és idegfájdalmak kezelésére (isiász) is.

Forrás: https://www.cambridge-bach.co.uk/secrets-bach-flower-remedy-plants-22-mimulus/, letöltés: 2017.03.01.

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük