IMPATIENS-Nebáncsvirág: “Azok, akik gyorsan gondolkodnak és cselekednek, akik azt kívánják, hogy minden dolgot tétovázás és késlekedés nélkül el lehessen végezni. Ha betegek türelmetlenek a felépülést illetően. Nagyon nehéz türelmesnek lenniük azokkal az emberekkel, akik lassúak, mert azt rossznak és időpocsékolásnak tartják. Igyekeznek az ilyen embereket gyorsaságra ösztökélni. Gyakran előnyben részesítik az önálló munkát, így mindent a saját tempójukban tudnak elvégezni.” – Dr. Edward Bach

Biztos mindannyian ismerünk olyanok, akik állandóan időzavarban vannak, hat lépéssel járnak mindenki előtt. nem várják meg, hogy befejezze a másik a mondatot, mert ő megteszi helyettük, és a munkát is kiveszi a másik kezéből,csak, hogy haladjanak már. Nehezen viselik, ha valaki lassabb náluk, türelmetlenek és intoleránsak. Nekik van szükségük az IMPATIENS Originál Bach-virágeszenciára, mely A Tizenkét gyógyító között található, és nem véletlenül tette bele Bach doktor a RESCUE keverék ötös fogatába sem. Hiszen, ha váratlan dolog történik, vagy valami kizökkent minket a normál kerékvágásból, akkor gyakran válunk türelmetlenné.

Gwenda Kyd, vegyész és Bach-virág tanácsadó, a Cambridgei Egyetem munkatársa, ahol a növényeket kutatja. Természetesen a Bach-virágokra is sor került, így jóvoltából sok érdekességet megtudhatunk róluk. Gwenda hozzájárulását adta, hogy lefordítsuk írásait, fogadjátok szeretettel. Írásait könyv formában is közreadta, The Plants of Dr Bach címmel.

Impatiens

IMPATIENS-Nebáncsvirág titka

Virágzás: júliustól-augusztusig

Elkészítése: forralásos módszer

Ez a virág a Himalája hegységből származik, ami az angol nyelvterületen a nevében is benne van, mert úgy is ismerik, mint himalájai balzsam vagy indiai balzsam. Sisakra emlékeztető virágának formájából olyan nevek is születtek, mint rendőrsisak. Angliában a XIX. század közepén jelent meg a kertekben. Rokonságban van a törpe nebáncsvirággal (Impatiens walleriana).

A nebáncsvirág az Impatiens nemzettséghez tartozik, mely szónak jelentése:  türelmetlen. És nem véletlen, hogy ezt a nevet kaptam, mivel ez jellemzi legjobban a szaporodását.  Az érett magok a hüvelyből robbanás szerűen pattannak ki, akár 7 méterre is elrepülve a növénytől. a viktoriánus kertek kedvenc növénye volt. Azonban megszökött a kertekből és most már megtalálható a vízparti területeken. Sőt már egyes helyeken gyomnövényként tekintenek rá a folyópartokon és az elhagyott területeken való nagyszámú megjelenése miatt. Ezért elkezdték megtisztítani a területeket a nebáncsvirágtól, mert az már veszélyezteti az őshonos fajokat.

Impatiens_1

Fitoterápia

A Himalája-hegységben, ahol őshonos ez a faj, gyógyításra használják. Gyökerét és levelét összezúzva hűtő hatása miatt a homlokra, kezekre és a lábakra teszik. Leveléből készült főzetet mentális feszültség és stressz oldására használják, virágát pedig kígyómarásra. Fiatal levelei és hajtásai kis mennyiségben, főzve ehetőek. Magja nyersen és pirítva is fogyasztható, lisztként is, vagy őrölve fűszerként. Helyettesíthető vele a mogyoró minden olyan receptben, ahol arra van szükség. India egyes részein a curryt és ragukat is ezzel ízesítik.

Az Impatiens-nebáncsvirágban olyan vegyületek vannak, amelyek a talajt átitatva megakadályozzák a közelében élő növények szaporodását. Ezek közül az egyik a lawsone vagy lavsonia, a 2-metoxi-1,4 naftokinon, mely a gyökerekben fordul elő és a levelekből mossa ki az eső. Gyógyászati hatása  jelentős baktérium-, gomba-, vírusölő hatású továbbá aktív hatást fejtenek ki egyes rákos sejtek ellen.

impatiens_lawsone-300x273

lowsone vegyület

Rokon vegyülete a 2-hidroxi-1,4 naftokinon, amely szintén jelen van ebben a fajban, megtalálható a henna (Lawsonia Inermis) növényben és a kerti nebáncsvirágban (Impatiens balsamina) is. Narancsvörös színét a hennának, már 5000 éve használják a haj és a bőr színezésére. A lawsone vagy lavsonia nevű vegyület kémiai reakcióba lép a bőr vagy haj fehérjéivel – a keratinnal, amely tartós színt kölcsönöz neki.

Lawsone hasonló a juglonhoz (5-hydroxi-1,4-naphthoquinone), amely a diófa egyik vegyülete is és színező anyagként használják és diófa természetes védekezőrendszerének alapja. A diófa sérülésekor (rovar, betegség, gombafonal) szinte azonnal hidrojuglon keletkezik, ami oxigén vagy szerves sav hatására oxidálódik, és juglon képződik belőle. A juglon megtámadja a behatolót, mérgező hatással van rá.

 

Forrás:

Biokémia: Gwenda Kyd  www.cambridge-bach.co.uk

Gwenda, a The Bach Centre regisztrált tanácsadója és tanára, aki eredeti szakmáját tekintve vegyész. Három nagy egyetem kutató munkatársa is volt, amikor 2010-ben elkezdett a holisztikus terápiákkal ismerkedni köztük a Bach-virágterápiával is. Jelenleg Cambridgeben dolgozik, könyvet ír és közben vizsgálja a Bach virágokat vegyészeti szempontból is. Gwenda hozzájárult ahhoz, hogy magyarra fordítsuk írásait, így más szemszögből is megismerkedhetünk Bach doktor gyógyító növényeivel.

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük