Centaury - Kisezerjófű Bach-virágeszencia

CENTAURY-Kisezerjófű a „Kedves, csendes, szelíd emberek, akik türelmetlenül várják, hogy másokat szolgáljanak. Igyekezetükben túlhajtják önmagukat. Ez a vágy olyan nagyra nő bennük, hogy inkább szolgákká válnak, mint készséges segítőkké. Jó természetük arra sarkallja őket, hogy dolgozzanak többet saját feladatuknál, így téve, elhanyagolhatják saját küldetésüket.” -Dr. Edward Bach

Szerintem biztos, hogy mindenki ismer olyan embert, aki mindig mindenkinek segít, elvégzi mások helyett is a munkát, mert egy jótét lélek. És ezt ki is használják. Ő az, akire rá lehet sózni mindent, mert úgyis megcsinálja – gondolják a kollégái. (Addig, amíg nem szedi a CENTAURY eszenciát 😉 ). Nem nagyon tud nemet mondani, mert fél, hogy kiesik a pikszisből, ki fogják nézni, elveszti az állását, kibeszélik, gyengének tartják, nem fog megfelelni a környezet elvárásainak.  Mivel nagyon jólelkű, nem akar másokat megbántani. És ez annyira sok energiát kíván tőle, hogy már magára nem jut idő. Saját dolgaival lemarad, és hogy mindent megcsináljon sokkal többet dolgozik, megfeszített tempóban, vagy éppen erőn felül teljesít. azért, hogy megfeleljen. Saját igényeit figyelmen kívül hagyja. Gyakran csöndes, szerény ember, aki nehezen tud kiállni magáért a hatalommal szemben vagy képviselni önmagát és nehézséget okoz számára, hogy „nem”-et mondjon. Éppen ezért könnyű célpont parancsolgató, domináns emberek számára, akik könnyen manipulálják a szolgálatkész Centauryt.

CENTAURY-Kisezerjófű  típusú emberek nagylelkűen bánnak saját idejüket és szolgálatkészségükkel, talán sokszor túlságosan is nagyvonalúan, de ez nem kritika vagy hiba. Öröm számukra, ha adhatnak, és hatalmas örömet okoz nekik, ha segíthetnek másoknak. A feladat számukra, hogy tudják, hol kell meghúzni a határt úgy, hogy továbbra is készségesen adhatnak annak kockázata nélkül, hogy kihasználják őket. És ez feladat mindenki más számára is: megtanulni, hogyan legyünk érzékenyek és tudjuk, mi a különbség valaki jólelkűségének alázatosan elfogadása, és a kísértés között, hogy kihasználjuk mások jó természetét. Ebben segít nekünk a CENTAURY Bach-virágeszencia.

Gwenda Kyd, vegyész és Bach-virág tanácsadó, a Cambridgei Egyetem munkatársa, ahol a növényeket kutatja. Természetesen a Bach-virágokra is sor került, így jóvoltából sok érdekességet megtudhatunk róluk. Gwenda hozzájárulását adta, hogy lefordítsuk írásait, fogadjátok szeretettel. Írásait könyv formában is közreadta, The Plants of Dr Bach címmel.

Centaury - Kisezerjófű Bach-virágterápia

CENTAURY-Kisezerjófű

Latin név:              Centaurium umbellatum
Módszer:               napoztatásos
Felfedezés helye: Cromer, Cromwell, Norfolk

Legendák virága

A kisezerjófű az egyike annak a kilenc szent gyógynövénynek (édeskömény, turbolya, vadalma, csalán, orvosi tisztesfű, zsázsa, fekete üröm, és a lándzsás útifű), amit az angolszászok használtak. Helyet kapott a 15 mágikus gyógynövény között is, „Portland hercege por” néven a 17. században. Akkoriban a köszvénygyógyítására használták.

Úgy hitték, hogy ha összekeverik nőstény búbos banka vérével és hozzá adják a lámpaolajhoz, akkor fejjel lefelé látják majd őket.

A tárnics félék családjába sorolták és nagyon sok nevet kapott az idők folyamán, ami utal a jótékony hatására. A magyar nyelvben is számtalan nevet adtak neki: centaurea, cintória, encián, epefű, erősfű, ezerjófű földepe(fű),földepetárnics, gyomorfű, hideglelés ellen való fű, hideglelésfű, hidegűzésfű, keserűfű, kis földepe, lázfű,] ördögcsíptefű, százaranyosfű, százforintos földepe, tüzes ember virágja, vérállatófű.

Centaury - Kisezerjófű Bach-virágterápia

Fitoterápia: CENTAURY-Kisezerjófű

Gyógynövényként keserű a tonikot készítettek belőle, melyet mint enyhe hashajtót használtak és ezzel kezelték a gyomorégést is. Extrém keserűsége utal az egyik nagyon ismert nevére is, ami nem más, mint a föld epéje.

Nicholas Culpeper, 17. századi gyógynövénygyűjtő a következőkép jellemezte: „Nagyon egészséges, de nem nagyon finom, nagyon hasznos, de lenyelni nem kellemes”. Gyakran használták a tárniccsal együtt, mivel nagyon sok hasonló vegyületet tartalmaz.

A kisezerjófüvet használták lázcsillapításra is, innen származik az egyik közismert elnevezése a lázgyökér. Használták még isiász kezelésére, hascsikarásra, sárgaságra, vizesedésre, görcsökre és még sok egyéb bajra is.

A föld feletti részeit napjainkban is alkalmazzák emésztési zavarok (dyspepsia )kezelésére, átmeneti étvágytalanság javítására, és a bél és a gyomor stimulálására. Erős antioxidáns hatású, többszörösen összetett fenol tartalmú vegyületeket tartalmaz.

Hatóanyag: CENTAURY-Kisezerjófű

Számos keserű összetevőt tartalmaz a kisezerjófű, ami hozzájárul az emésztőrendszer működésének a javításához, ilyen például a swertiamarin, gentiopicrosid centapicrin és swerosi. A centapicrin az egyike a legkeserűbb vegyületeknek, amit ismerünk.

centaury-centapicrin

centapicrin

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük