Félelem csoport Bach-virágterápia

A félelem csoport a hét csoport egyike, amelybe 5 eszenciát sorolt Bach doktor.
A félelem jelen van a mindennapjainkban. Ez az egyik legalapvetőbb érzés, amely eredetileg a túlélésünket segíti. Hisz azért nem ugrunk le egy szikláról, mert tartunk attól, hogy bajunk esik, vagy ha meglátjuk az oroszlánt, akkor a félelmünk megakadályozza, hogy közelebb menjünk hozzá. Sorolhatnánk a példákat nap estig, a lényeg, hogy a félelem lehet jó dolog is. Megvéd minket a bajtól. Viszont a félelem be is korlátozhat minket, hatással van mozgásterünkre, a lehetőségekkel való élésre, döntésinkre, befolyásolja gondolkozásunkat.

Félelem teszi

 • A félelem megakadályoz minket abban, hogy alaposan átgondoljuk a dolgokat.
 • A félelem megakadályoz minket abban, hogy új dolgokat próbáljunk ki.
 • A félelem döntésképtelenné tehet
 • A félelem beszűkíti a mozgásterünket és a gondolkodásunkat.
 • A félelem elnyomja az intuícióinkat, a megérzéseinket.
 • A félelem a dolgok rossz oldalára koncentrál.

Reális és irreális félelem

Megkülönböztetjük a reális, mely kézzel fogható félelmet és az irreális félelmet, melynek bár van alapja, de túlértékeljük azt. Az utóbbi esetben ez az érzés átveszi az irányítást az életünk felett és biztos, hogy nem a legjobb döntéseket fogjuk meghozni ekkor.

Fóbiák

Sokszor hallunk furcsábbnál furcsább fóbiákról, amelyek az irracionális félelmek közé tartoznak. De mik is a fóbia? Valójában nem sok köze van a veszélyhez. Bizonyos helyzetekben, tevékenységek közben, vagy tárgyak kapcsán keletkezik az emberben. Ebben az esetben tudjuk, hogy a félelem alaptalan, de mégsem tudjuk visszafojtani, az érzéseket, amik szinte kővé dermesztenek.

A fóbiákat 3 csoportba soroljuk:

 • agorafóbia – nyilvános helyen jelentkeznek, ahonnan nehéz a menekülés
 • szociális fóbia – bizonyos társasági helyzetekben való jelenlét váltja ki
 • specifikus fóbiák – konkrét helyzetekhez, tárgyakhoz, dolgokhoz köthető.

A félelem csoport Bach-virágai

 • ASPEN – Rezgőnyár: Ha nem tudjuk megmondani, hogy mitől félünk, szorongást érzünk. Rossz az előérzetünk, megmagyarázhatatlan érzéseink vannak, aminek nincsen oka, sokszor túlérzékenység is jellemző. Csak van egy rossz érzésünk, ami szorongás érzését hozza ki belőlünk. Ettől az érzéstől gyakran pótcselekvésekkel próbálunk megszabadulni, ilyen a körömrágás is, vagy a gyerekek éjjeli bepisilése, vagy az alvászavar is. Fontos jellemezője ennek az állapotnak, hogy nem tudjuk kontrollálni, tehetetlenek vagyunk.
 • CHERRY PLUM – Cseresznyeszilva: Ha félünk attól, hogy elveszítjük a cselekedeteink felett az irányítást, túl nagy a feszültség és emiatt túlkontrolláljuk magunkat, hogy nehogy olyat tegyünk, amit egyébként nem tennénk. A túlzott kontroll miatt, nem engedjük ki a bennünk felgyülemlett feszültséget, és ilyenkor megtörténik, amitől a legjobban félünk, felrobbanunk, mint egy kukta, vagy kitörünk, mint egy vulkán.
 • MIMULUS – Bohócvirág: Ha meg tudjuk nevezni, hogy mitől félünk akkor erre az eszenciára van szükségünk. Ezt az eszenciát bátran használhatjuk olyan esetekben, amikor félünk a póktól, vagy az utazástól, vagy a madaraktól,  kutyától, betegségtől, betörőtől vagy az orvostól stb.. Ez a félelem folyamatosan jelen van az életünkben, ezek a félelemek megmagyarázhatóak. Sokszor előfordul, hogy szégyenlősség, bátortalanság is jellemző ebben az állapotban.
 • RED CHESTNUT – Vörös vadgesztenye: Ha valakiért aggódunk, nagyon féltjük, és  ez az aggodalom már túllép egy bizonyos határt, akkor minden idegszálunkkal a féltésünk tárgyára koncentrálunk. Nem tudunk elszakadni a témától, és ez meggátol minket abban, hogy normális mederben folyjon az életünk. Lételemünk ilyenkor a gondoskodás érése.
 • ROCK ROSE – Molyhos napvirág: Ha a félelem blokkoló, bénító hatású, pánikba esünk, nem jön ki hang a torkunkon, de ez függ az átélt félelem mértékétől is. Így az egyszerű ijedtségtől egészen a pánik szerű félelemig előfordulhat olyan érzelmi állapot, amely a Molyhos napvirág eszencia használatát igényeli. Nem véletlenül tette bele Bach doktor a RESCUE Elsősegély keverék be, mert a váratlanul kialakult helyzetek leblokkolhatnak, képtelenné tesznek a cselekvésre.  Előfordulhat ebben az állapotban az állandó tettrekészség érzése is, állandó szolgálatban van, figyeli a környezet zörejeit, történéseit, és ha hall, lát valamit megrémül.

A Bach-virágeszenciák  segítenek kilépni ezekből a helyzetekből, bátorságot, hitet és erőt adva a nehéz helyzetekkel való megküzdéshez.

Kattints a képre a további leírásokért:

nem tudja mitől félfél az önkontroll elvesztésétőltudja mitől fél
Aspen - Rezgőnyár a félelem csoport Bach-virágeszenciája.Cherry Plum - Cseresznyeszilva a félelem csoport Bach-virágeszenciája.Mimulus - Bohócvirág a félelem csoport Bach-virágeszenciája.
másokat féltpánik szerű, blokkoló félelem
Red Chestnut - Vörös vadgesztenye a félelem csoport Bach-virágeszenciája.Rock Rose - Molyhos napvirág a félelem csoport Bach-virágeszenciája.