Állatok és a Bach-virágterápia

Az állatok is különfélék, akárcsak mi emberek. Tanulnak, éreznek, és a maguk sajátságos módján reagálnak környezetükre, melyben élnek.

Állataink, ha boldogok és elégedettek, akkor élvezik az életet és kevesebbet betegeskednek. Mivel azonban mindegyiküknek saját egyénisége van, ők is szenvedhetnek a félelemtől, a magánytól, más-más módon reagálnak az ismeretlen helyzetekre, arrogánsak lehetnek és féltékenyek. Ezek az érzések kihatnak viselkedésükre és általános közérzetükre is.

Az állatok nem tudják szavakba önteni az érzéseiket, fájdalmukat, gondolataikat és örömüket. Ebből adódóan viselkedésük nagyon beszédes és őszinte. Elárulják testi tüneteiket és betegségüket a viselkedésükkel és a társukhoz való viszonyulásukkal. Ezeket a reakciókat, viselkedési mintákat és szokásokat kell megfigyelnünk, ahhoz, hogy a megfelelő Bach-virágeszenciát tudjuk kiválasztani számukra, mellyel szelíden és mellékhatások nélkül tudunk segíteni rajtuk. A legtöbb gazda tudja, ha a kedvencük nagyon jól érzi magát, de azt is, ha baj van, ha nem mennek jól a dolgok.

Állatok és a gazdik

Az állatok állapota nagyon sok esetben tükrözi gondozójának érzelmi mintáit, viselkedési szokásait. Állatok, főleg a társállatok osztoznak gazdáik érzelmi állapotán, a megnyilvánulásain, és a környezeti változásain. Ehhez igyekszenek az állatok alkalmazkodni, de egy idő után már ez túl sok lesz és a fajtára jellemző módon kezdenek reagálni, viselkedni. Viselkedésváltozással jelzi, hogy valami nincs rendjén. Ez pedig a gazda számára terhessé válik. Megoldást keres a problémára, ami általában csak tüneti kezelés, a kiváltó okot nem oldja meg.

 

Állatok érzelmeit befolyásolja gazdájuk és környezetük.

Bach-virágterápia

Dr. Edward Bach angol orvos és homeopata kifejlesztett egy egyszerű, és nagyszerű rendszert, mely 38 eszenciát tartalmaz + 1 keveréket, a RESCUE Elsősegély cseppet. Az eszenciák mindegyike egy érzelmi állapotot fed le (pl. düh, türelmetlenség, félelem, féltékenység, rettegés, agresszió, magány), melyek harmonizálásával elérhető a viselkedés változása, a harmónia visszaállítása.

Bach doktor holisztikus szemlélete mellet, kiemelte az egyén felelősségét a saját gyógyulásában, és hogy minden betegség mögött a negatív viselkedés formákban kell keresni és a felborult érzelmi harmóniát. Az állatokra ez épp úgy vonatkozik, mint ahogy az emberekre.

Számtalan esetben lehet hatékony segítség a Bach-virágterápia az állatoknál, Az állatok testbeszéde, viselkedése elárulja, hogy milyen eszencia lehet a segítségére, hogy visszabillenjen a fajtájára jellemző egyensúlyi állapot.  Viselkedészavarok, tenyésztési hibák, helytelen tartási körülmények okozta hatások, pszichés problémák, vagy krónikus betegségek gyógyításának  kiegészítőjeként, vagy esetleges baleseteknél (RESCUE keverék) a megfelelő eszencia hatékony kiegészítője lehet bármely terápiának.

A Bach-virágeszenciák nem helyettesítik a hagyományos orvoslást! Viszont nagyon jól kiegészítik azt, mivel bármely terápiával együtt alkalmazható.

Bach-virágterápia állatoknak-macska

Alkalmazás

A Bach-virágeszenciák alkalmazása nagyon egyszerű, az egyedi helyzeteknek megfelelően egyénre szabottan használható.

Maximálisan 7 eszenciából álló keveréket készíthetünk, ami megegyezik az embereknek készített egyéni keverékkel.

1, módszer

Tegyünk a kiválasztott Bach-virágeszenciákból 2-2 cseppet, négyet a RESCUE keverékből az itatóedénybe vagy az állateledelbe. Nagyobb állatok, pld. lovak esetén 5 csepp az adag az eszenciákból, illetve 10 csepp a RESCUE keverékből.

2. módszer

Ha nem eleget, vagy ritkán iszik az állat, akkor jobb összeállítani egy keverék üveget. Cseppentsen 2-2 cseppet a kiválasztott eszenciákból, a RESCUE keverékből 4 cseppet egy 30ml-es vízzel feltöltött cseppentős üvegbe. Az adag minimum 4 x 4 csepp naponta. A keveréküveg dózisa kisebb és nagyobb méretű állatok esetén ugyanaz. A 4 cseppet tehetjük az állat szájába, vagy cseppenthetjük az állat orrára, ahonnan le tudja nyalogatni. Vagy jó megoldás az állat lábára, mancsára vagy fülére tenni, ahonnan a bőrön keresztül fejti ki hatását az egyéni keverék.

Adagolás Bach-virágterápia

 

Kérd ki az állatorvos tanácsát

Az Originál Bach-virágeszenciák biztonságosan használhatóak és mellékhatásoktól mentesek. Viszont alkohollal (brandy) tartósítottak, ezért mindig hígítsd őket használat előtt. Kérd ki állatorvosod tanácsát, ha kedvenced allergiás az alkoholra, vagy olyan gyógyszert szed, ami mellett alkoholt nem fogyaszthat! A RESCUE készítmények alkoholmentesek!

Mindig keresd fel az állatorvost, ha állatkád beteg vagy hirtelen változásokat veszel észre viselkedésében!

LETÖLTHETŐ TUDÁSANYAG:

  1. Bach-virágterápia állatoknak – általános ismeretek – PDF
  2. Bach-virágeszenciák állatoknak – tünettár – PDF