Légy kedves

A kedvesség nem kerül semmibe, és ez az a nyelv, amit mindenki megért. Emlékezzünk csak, mennyire fel tudja dobni a napunkat, ha valaki szépen néz ránk, vagy szól hozzánk. “A kedvesség az a nyelv, amelyen a süket hallani tud, a vak pedig látni.” – mondja Mark Twain amerikai író nemes egyszerűséggel megfogalmazva. A kedvesség nem függ senkitől és semmitől csak tőlünk. Belőlünk fakad. A kedvesség és a másokhoz való általános jóakarat tudja a legnagyobb és legpozitívabb változásokat elérni az ember életében. A szívességnyújtás életforma, ami például azzal kezdődhet, hogy az kedvesek vagyunk a szomszédunkkal, figyelmesek vagyunk a kollégáinkkal, meghallgatunk másokat és ami nagyon fontos, hogy nem csak másokkal, hanem önmagunkkal is kedvesek vagyunk.

Kedvesség az egészségért

A kedvesség alapjaiban változtatja meg az emberek együttélési formáit. A környezetünkben esetleg előforduló erőszak, az utakon gyakran tapasztalható düh és intolerancia gyanakvást, idegességet, türelmetlenséget és félelmet szül. Ezzel szemben a kedvesség és előzékenység bizalommal és pozitív érzéssel tölti el az embereket. A másoknak nyújtott szívesség az agyban strukturális és funkcionális változásokat eredményez, endorfint szabadít fel a szervezetben, sőt a Acts of Kindness (Egymillió szívesség) nevű amerikai szervezet orvos tagjai szerint csökkenti a stresszt és meghosszabbítja az életet is.

Persze az nem várható el senkitől, hogy mindig és minden körülmények között kedves legyen. Mindenkinek vannak rossz napjai. Sőt nem is az a cél, hogy minden áron, erőszakosan és öncélúan kedvesnek kell lennünk.

Hogy legyünk kedvesek?

Legyünk jelen a hétköznapjainkban, mert számtalan olyan helyzet adódhat, amikor szüksége lehet ránk a szeretteinknek, a barátainknak, az ismerőseinknek, a kollégáinknak, vagy akár ismeretleneknek. És ne felejtsük ki a sorból négylábú, kétlábú, lábatlan és soklábú barátainkat sem. Ha rajtunk múlik próbáljunk meg a kedvesség irányából megközelíteni a helyzeteket, kapcsolatokat, szituációkat. Ezzel sokat tehetünk magunk és mások harmóniájáért.
Decemberben az év többi időszakához képest sokkal többet fókuszálunk a szeretetre. Szeretetünket sokféleképpen kifejezhetjük, többek között kedvességgel is. Készítettem egy decemberre szóló kedvesség kalendáriumot az Action for Happiness.org ötlete alapján, ami jó ugródeszka lehet azoknak, akik most kezdik tudatosan gyakorolni a kedvességet, de azoknak is ajánlom, akik már tökélyre fejlesztették kedvességüket.
A képre kattintva letölthetitek nagyban is.

Kedvesség kalendárium 2017 december

 

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük