Változás fedőkép

Az egész életünk változások sorozata, melyhez folyamatosan alkalmazkodnunk kell.  A jól berögözött szokásaink, mintáink a komfort zónából való kilépés megnehezíti a változás elindítását, vagy egy kívülről jövő változás igényéhez való alkalmazkodást. Döntéseket kell hoznunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a vágyott vagy éppen muszájból születő változásból. Akárhogy is van, az biztos, hogy mindkét eset kihívás elé állít minket.

Ha bennünk érett meg a változás igénye, legyen ez egy szokás megváltoztatás, vagy lakás átrendezés, vagy az autó eladása, vagy munkahely cseréje az azt jelenti, hogy fel kell adnunk az addigi megszokott rutinunkat, jól bejáratott megoldásainkat, ami erőfeszítést kitartást és összpontosítást igényel tőlünk.

Ha kívülről jön a lökés, mert el kell jönni a munkahelyünkről, vagy el kell költöznünk az albérletből, vagy épp egy betegség miatt életmódot kell váltanunk csapásként érjük meg.

Mindkét esetben stressz keletkezik, csak nem mindegy, hogy milyen. Pozitív vagy negatív.

Változás igénye

Az újdonság keresésének igénye mindenkiben benne van, csupán a mértéke különböző, hogy kinek mennyi újdonságra van szüksége, ahhoz, hogy ezt az igényét kielégítse. Vannak olyanok, akiknél ez a szint alacsony, és van, a másik véglet, aki egyszerűen habzsolja az újdonságokat. Az előbbi csoporthoz tartozók kerülik a változást, elutasítják az új dolgokat, mindent megtesznek azért, hogy megőrizzék a változatlanságot, mert veszélyeztetve érzik magukat. Őket minden változás félelemmel tölt el, szorongás alakul ki bennük.

Az élet folyamatosan változik, mi magunk is folyamatosan változunk. Ha nyitottak és kíváncsiak maradunk arra, hogy milyen változást fog nálunk beindítani vagy eredményezni az új helyzet, akkor könnyebben alkalmazkodunk hozzá. A kulcs: a rugalmasság. Az evolúció során azok az egyedek tudtak fennmaradni, akik alkalmazkodtak a változáshoz, és ez igaz ma is.

Ha felfedezésnek, lehetőségnek és kalandnak fogjuk fel az új helyzetet, akkor könnyebb meglovagolni a változás hullámát, ami nagyon messzire röpíthet minket. Megtapasztalhatjuk, hogy a világ milyen sokszínű és hogy mennyi kincset rejt számunkra, mely új lehetőségeket hoz, új kapcsolatokat teremt arról nem is beszélve, hogy csiszolja képességeinket.

Rugalmasság kell a változáshoz.

Változás nélkül nincs fejlődés. Ami nem újul meg, az előbb utóbb el kezd romlani. Ezért új tényezők bevonása, a már meglévőbe, vagy teljesen új alapokra való helyezése a meglévőnek elkerülhetetlen hosszútávon, ha fejlődést szeretnénk elérni.

Azok, akik szorongással élik meg a változást, és emiatt nem is élnek a lehetőséggel, azok saját maguknak emelnek gátat. Nem adják meg a lehetőségét sem annak, hogy sorsukban pozitív irányú változás következzen be.

Ezért igyekezzünk kíváncsian szemlélni a körülöttünk zajló változásokat, nyitottnak maradni, kíváncsian szemlélni a történések. Hagyni, hogy vigyen magával az áralmás (Flow – Csíkszentmihályi Mihály), hogy élményt jelentsen a változás.

Rugalmasság

Van egy csodás Bach-virágeszencia, a WALNUT – Dió, mely segíti elfogadni az új helyzeteket, támogatja a könnyebb alkalmazkodást a kialakult szituációhoz.
Gyermek születése nagy változást hoz a család életében, és magának a gyermeknek is. Addig bent az édesanyja méhében teljes biztonságot élvezett, míg kint védtelennek és egyedül érzi magát. Az első lépései, az óvoda és iskolakezdés, a pubertás időszaka, az iskolaváltások, majd felnőttként a  házasság, az új munka, a várandósság, a költözés, váltás, menopauza időszaka, az öregedés első jelei, a nyugdíj elérése, a társ halála mind egy merőben más helyzetet terem.
A külső változások, akár egy politikai változás a közéletben, az évszakok változása, az új szokások kialakításának elfogadása vagy ezekhez való alkalmazkodás is okozhat nehézséget. A WALNUT – Dió Bach-virág segít megállni a lábunkon a változások ellenére is, bármit is hozzon az élet. Segíti az alkalmazkodást, az elfogadást, hogy az újdonság örömmel töltsön el minket.

Rugalmasság a változás kezelés kulcsa.

Rugalmasságunkat segíti a VERVAIN – Vasfű eszencia is. Sokszor meg vagyunk győződve arról, hogy mi lenne a jó megoldás, mi lenne a helyes döntés. Úgy érezzük, hogy tudjuk a tutit, és ha mindenki úgy csinálná, akkor kifordíthatnánk a világot a négy sarkából. Csak ott jön a bibi, hogy nem mindenki gondolja úgy, ahogy mi. Ezért a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy mi szeretnénk.
Ekkor görcsösen elkezdjük agitálni a másikat, megpróbáljuk meggyőzni, hogy a mi álláspontunkkal azonosuljon. És ha túlzásba esünk, akkor még azt is a fejünkhöz vághatják, hogy olyanok vagyunk, mint a hittérítők. Fanatikussá válhatunk, belemerevedünk a saját látásmódunkba, így nem látjuk meg az újítás lehetőségét, képtelenek vagyunk meghallgatni mások véleményét. A VERVAIN-Vasfű Bach-virágeszencia segít megtalálni az egyensúlyt, meghallani mások álláspontját és a nélkül változtatni saját véleményünkön, hogy azt éreznénk, hogy megerőszakoltak minket.

A ROCK WATER – Forrásvíz eszencia szintén a rugalmasság témájához tartozik. Míg a VERVAIN-Vasfű kifele irányul, addig a ROCK WATER befelé. Mindkettő merev álláspontot képvisel. Azonban a ROCK WATER típusú ember nem akarja a másikat meggyőzni, ő saját magát hajtja. Mindig ő van a középpontban, saját magára fókuszál. Nagyon határozott saját hit-, értékrendszerében, különösen, amikor saját életét érinti. Életét szigorú szabályok mentén éli és céljai rendíthetetlenek. Magasra teszi a lécet, és ha nem tudja megugrani, akkor az feszültséggel tölti el. A ROCK WATER segíti önmagunk lágyulását, lejjebb tenni a lécet, és rugalmasabban kezelni az életünk és a környezetünk közötti viszonyt. Alkalmazkodni és engedni.

Félelem

Eddig a rugalmasságra fókuszáltunk, de meg kell említenünk a félelmet is, ami gátja a változtatásnak. Ha félünk, akkor nem vágunk bele, mert mi lesz, ha ez, meg az történik.

Ez az egyik legalapvetőbb érzés, amely eredetileg a túlélésünket segíti. Hisz azért nem ugrunk le egy szikláról, mert tartunk attól, hogy bajunk esik, vagy ha meglátjuk az oroszlánt, akkor a félelmünk megakadályozza, hogy közelebb menjünk hozzá. Sorolhatnánk a példákat nap estig, a lényeg, hogy a félelem lehet jó dolog is. Megvéd minket a bajtól. Viszont a félelem be is korlátozhat minket, hatással van mozgásterünkre, a lehetőségekkel való élésre, döntésinkre, befolyásolja gondolkozásunkat, ahogy erről korábbi cikkemben bővebben írtam.

Változás sikert hozhat.

Így az új helyzet, amibe kerültünk annak ellenére, hogy hozhat jót is félelmünk miatt nem valósulhat meg. Vagy ha kényszerpályán vagyunk, akkor a félelmünk miatt nem tudjuk észrevenni a változás jó oldalát, csak a rettegést éljük meg. És adok még egy tippet. Ha nem szeretnél bajlódni az egyedi eszenciákkal (pedig szerintem megéri), akkor legalább szerezd be a RESCUE keveréket, amin 5 Bach-virág kombinációja és a váratlan helyzetekben segít megőrizni a belső harmóniát.

Összegezve az eddigieket, a változás jó dolog, még ha az adott pillanatban nem is úgy érezzük. Lehetőséget teremt arra, hogy sokkal jobb legyen nekünk. De ehhez szükséges a nyitottságunk, bátorságunk és rugalmasságunk, amivel fogadjuk az új szeleket.
Ehhez nyújtanak segítséget a Bach-virágeszenciák, mely mellékhatások nélkül, az érzelmek harmonizálásával segítenek át minket a nehéz helyzeteken. Bach doktor rendszere, mely 38 eszenciából áll közel 90 éve nyújt segítséget.

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük