Kiszúróminta szív boldog karácsonyt

Mindenkinek van egy elképzelése, hogy milyen a tökéletes karácsony és ezért mindent megtesz. Azonban, ha ez a tökéletesség nem jön össze, ha az álom nem valósul meg, akkor az stresszt eredményez. De van egy jó hírem, attól még lehet boldog karácsony, ha nem klappol minden. Nézzük sorba, mit tehetünk azért, hogy helyén kezeljük az elvárásainkat, hogy stresszmentes legyen az ünnep, és valóban boldog legyen a karácsony. Íme néhány jó módszert, amivel megvalósítható a meghitt, feszültséget nélkülöző ünnep és mellé néhány Bach-virág, ami támogat benneteket a szeret ünnepéhez vezető úton.

Legyenek reális elvárásaid

Egyik ünnep sem tökéletes, sem a karácsony, sem a hanuka. Mindig becsúszhat valami, ami nem úgy sikerül, ahogy elterveztük. Nem érkezik meg időben a dekoráció, csúszik a postán a megrendelt ajándék, nem olyan karácsonyfát sikerült venni, amilyet szerettél volna. Fogd fel ezeket úgy, mint a rugalmasságod és alkalmazkodó képességed, találékonyságod csiszolását. Egy féloldalas fa, egy hiányzó tányér, vagy egy kevésbé jól sikerült süti nem fogja elrontani az ünnepet – sőt inkább családi emlékké válik. Ha gyermeked listája meghaladja a költségvetésedet, akkor ülj le vele és beszeljétek át. Mondd el neki, hogy milyen keretek között gondolkodjon, kérd meg,  hogy kivitelezhető dolgokat írjon a listára. És nem utolsó sorban emlékeztesd, hogy az ünnep, az nem az ajándékvárásról szól.

Légy proaktív

Milyen is az? A proaktív embert a saját tervei és döntései irányítják. Alapvető hozzáállása miatt arra figyel, hogy ő hogyan tud hatni a külvilágra. Mondjuk, ha valaki rálép a lábadra véletlenül, akkor nem kezdesz hőbörögni, hanem megnézed, hogy vajon van- e elég helye, hogy ő is elférjen. A jó szándék vezérel, nyitott vagy más emberekre, kíváncsi vagy rájuk, hogy mi áll a viselkedésük hátterében. A proaktív emberre különösen igaz az a lelki hozzáállás: amiről tudja, hogy úgysem képes megváltoztatni, azt lelki békével elfogadja. Ami viszont a saját terveit és céljait illeti, mindent megtesz azért, hogy megváltoztassa önmaga körül a világot.

No, hogy már ezt megbeszéltük, akkor térjünk vissza a témánkhoz. Aggaszt az, hogy a családod tagja nem mindannyian jönnek ki egymással könnyen, a beszélgetések nehezen alakulnak, akkor emlékezz arra, hogy ezek az ünnepek azért is vannak, hogy az emberek összejöjjenek és ne szétválassza őket. Fókuszálj a jó emlékekre, amiben neked és családtagjaidnak is sokat jelentenek.  Próbálj olyan programot kitalálni, ami mosolyt csal az arcukra – hisz két ember között legrövidebb út a mosoly -, amiben örömüket lelik. Lehet ez egy vicces társasjáték vagy egy a régi fotóalbumok nézegetése. Biztos készült néhány vicces kép a gyerekekről vagy a családi kedvencekről, ami megmosolyogtatóak.

Társasjáték boldog karácsony

Foto: pixaby

Tartsd szem előtt

Az ünnep rövid, nem lehet mindent belepréselni. Ha valami nem sikerül, az még nem a világ vége. Idézd fel azt a sok jó dolgot, ami veled történt az életedben, és tudatosítsd, hogy ez a mostani rossz el fog múlni. Az ünnepek után lesz bőven idő, hogy folytasd a félre tett dolgaidat, amire nem volt idő az ünnepi időszakban.

Emlékezz arra, hogy mi a fontos

A kereskedelem harsogó jelenléte elfedi az ünnep valódi üzenetét. Ne hagyd, hogy nyomást gyakoroljon rád. Ha úgy látod, hogy nem fér bele a keretbe egy kiszemelt meglepetés, akkor tervezz újra. Lépj vissza. Emlékeztesd magad, hogy a családod a rokonaid és a barátaid a legfontosabbak.

Szánj időt magadra

Érezheted, hogy nagy a nyomás rajtad. Túl sok dologgal kell megbirkóznod egyszerre, vagy túl sokat várnak el tőled. Ne felejtsd el, hogy a nap neked is csak 24 órából áll, és vannak fizikai korlátok, ami meghatározzák teljesítő képességedet. Sokszor a legtöbbet azzal tehetsz másokért, ha kevésbé vagy feszült, ha nyugodtságot sugárzol. Ezt pedig úgy tudod elérni, ha törődsz magaddal. Adj időt magadnak, engedd meg magadnak az örömöt, menj sétálj egyet, fizesd be magad egy masszázsra, vagy ülj be egy kávéra valahova, és figyeld az embereket. Ne siess, ne akard ott és akkor megváltani a világot. Csak pihenj. Élvezd a pillanat szépségét. Olvass egy jó könyvet, vagy pihenj meg egy kicsit, miközben kedvenc muzsikád szól.

Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy feltöltse akkumulátorait. Légy jelen (mindfulness), fókuszálj a jelenre, ne ragadj le a múltban és ne aggódj a jövő miatt.

Pihenés és boldog karácsony

Foto: pixaby.com

Boldog karácsony és a Bach-virágok

A Bach-virágeszenciák szelíden, mellékhatások nélkül az érzelmekre hatva érik el kiegyensúlyozó hatásukat. Bach doktor az 1930-as években kidolgozott rendszere segít a mindennapok útvesztőjében és megterhelő időszakokban megőrizni a lelki békénket. Válaszd ki a rád legjobban jellemző eszenciákat és támogasd magadat az ünnepi készülődés alatt, hogy valóban boldog legyen a karácsony.

RESCUE elsősegély keverék – Ez az öt eszenciából álló keverék, talán a legfontosabb szer. Jolly Jokerként bevethető, minden olyan helyzetben, amikor a harmónia felborul, felbukkan az idegesség a stressz, a türelmetlenség. Váratlan helyzetek keresztül húzzák a számítást, ha számodra kellemetlen hírek érkeznek, ha úgy érzel, hogy a helyzet elérte e tetőfokát, és mindjárt felrobbansz.

ELM (Szil) –  Ha úgy érzed, hogy túl sok teher van rajtad. Nem boldogulsz, és ez elkeserít.

ROCK WATER (Forrás víz) – Ha mindig a tökéletességre törekszel, maximalizmusod határtalan. Nehezen engedsz a kitűzött céljaidból, még ha azok jelen pillanatba nehezen megugorhatóak.

CENTAURY (Kisezerjőfű) – Ha mindenki kívánságának szeretnél eleget tenni. Nehéz meghúznod a határt, félsz, hogy azzal, hogy nemet mondasz, megbántasz másokat.

VERVAIN (Vasfű) – Másnak is lehet jó ötlete, jó megoldása. hallgasd meg őket is és, ha kell légy képes váltani. Engedd el az ideáidat. És engedd meg magadnak a kikapcsolódást is.

HORNBEAM (Gyertyán) – Ha nehezen bírod elkezdeni a kigondolt feladatok megvalósítását. Csak tolod magad előtt, aztán a végén mindig kapkodás lesz, vagy megalkuvás.

HONEYSUCKLE (Jerikói lonc) – Ha a régi ünnepekhez vágyódsz vissza, úgy érzed, hogy ma már nem olyan a hangulat, mint amikor élt egy számodra fontos családtagod, vagy amikor máshol laktatok, vagy, amikor a gyerekek is veletek voltak.

CLEMATIS (Iszalag) – Ha nehezedre esik koncentrálni, mer folyton a jövőt tervezgeted, az álmaid között lebegve töltöd a napjaidat, és közben az ünnep és a készülődés elhalad melletted. (Benne van a RESCUE keverékben)

STAR OF BETHLEHEM  (Ernyős madártej) – Ha egy régi eseményből vagy traumából nem tudtál felocsúdni, ha valamilyen sokk ért, és nem tudsz elszakadni ettől az érzéstől. (Benne van a RESCUE keverékben)

 

 

 

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük