Kétségbeesettség csoport Bach-virágterápia

A kétségbeesettség csoport a hét csoport egyike, amelybe 7 eszenciát sorolt Bach doktor.

Ha kétségbe esünk, akkor mindjárt valamilyen olyan helyzetre gondolunk, aminek megoldása számunkra nagyon nehéz, elbátortalanodunk, nem tudjuk, hogy mitévők legyünk. Úgy gondoljuk, hogy kevesek vagyunk a megoldáshoz, vagy egyszerűn, most ezzel nem boldogulunk, pedig máskor minden ment, mint a karikacsapás. De az is lehet, hogy annyira elkeseredtünk valami miatt, hogy már csak a csodára várunk, hogy valami változzon. Vagy elkeseredettségünk oka lehet az is, hogy úgy érezzük, hogy minket az ág is húz, tehetetlenek vagyunk, nem rajtunk múlnak a dolgok. é

Láthatjuk a kétségbeesésünk mögött sokféle ok bújhat meg. Nézzük sorba, hogy Bach doktor hogyan határozta meg ezeket.

A kétségbeesettség csoport Bach-virágeszenciái

CRAB APPLE – Vadalma eszencia a tisztasághoz kapcsolódik. Ebben az állapotban érezhetjük magunkat piszkosnak, ennek lehet oka fizikai, de lehet mentális is. Ezért sok esetben a kelleténél gyakrabban mosnak kezet, takarítanak, jobban figyelnek a higiéniára az ilyen típusú emberek. sokszor maguk sem ismerik ezt fel, csak azt érzik, hogy nagyon fáradtak, semmire sincs idejük. Ide tartozik a rend- és tisztaságmánia, vagy a hipochondria is. Hallhatjuk tőlük, hogy visszataszítónak érzik magukat, undorodnak a test váladékaitól, ezért hadilábon állnak a szexualitással és az énképükkel is probléma lehet.

ELM – Szilfa állapotban azt érezhetjük, túl sok az, ami nyomja a vállukat. Most nem tudunk boldogulni, pedig máskor mindig sikerül. Összecsaptak a hullámok. Kétségbeesünk, vitatjuk képességeinket. Túlterheltek vagyunk, erőtlenek és fáradtak. Ennek oka, hogy túlvállaltuk magunkat, vagy a körülmények alakultak úgy, hogy sokkal nagyobb terhelésnek vagyunk kitéve.

LARCH – Vörösfenyő állapotban nem bízunk saját képességeinkben. Ilyenkor bele sem kezdünk a feladatba, mert nem látjuk értelmét neki, hisz úgysem fog sikerülni. Kétségbe esünk. Lemaradunk sok mindenről, elesünk lehetőségektől. Nem vállaljuk el a munkát, nem megyünk el a randevúra, vagy nem nevezünk be a versmondó versenyre. Másokhoz hasonlítjuk önmagunkat, és azt látjuk, hogy mások mennyivel ügyesebbek.

OAK – Tölgy állapotban  a végletekig kitartunk, és nem vesszük észre, hogy elérkeztünk teljesítőképességünk határáig. Nehezen váltunk nézőpontot, rugalmatlanok vagyunk, ami saját továbblépésünk gátjává is válhat. Hűek vagyunk önmagunkhoz, ragaszkodunk elveinkhez, döntésinkhez, elhatározásainkhoz. Nem lépünk ki egy rossz kapcsolatból, vagy a kitartunk főnökünk mellet kötelességtudatból.

PINE – Erdei Fenyő állapotban lévőtől gyakran halljuk, hogy: “Ezt jobban kellett volna csinálnom!”. És mivel nem sikerült, ezért meg szeretné szolgálni a hibát, bünteti önmagát. Úgy hiszi, hogy ezt nem lehet jóvá tenni, felelősnek érzi magát, még akkor is, ha nem is ő miatta történt. Úgy gondolja, hogy nem érdemli meg a jót, neki nem jár. Ez az élete, már így fog élni élete végéig. Sokszor jelenik meg a lelkiismeretfurdalás ebben az állapotban.

STAR OF BETHLEHEM – Ernyős madártej esetén valamilyen traumát, sokkhatást szenvedtünk el, amin nem tudunk túllépni. Ez történhetett évtizedekkel vagy 3 perccel ezelőtt. Ez az esemény befolyásolja a jelenünket is, blokkolja életünket. Az élmény feldolgozásának a hiány vagy annak elfojtása okozza a problémát. Előfordulhat, hogy nem is tudjuk, hogy mi volt az, ami előhívta bennünk ezt az érzést, csak azt érezzük, hogy van valami, ami miatt nem mennek a dolgaink.

SWEET CHESTNUT – Szelíd gesztenye állapotban azt érezzük, hogy rajtunk már csak a csoda segíthet, annyira kétségbe vagyunk esve. A feladás gondolata is felmerülhet ebben az állapotban, úgy érezzük, nincs eszköz a kezünkben, helyzetünk kilátástalan. Szívünket abroncs szorítja, olyan nagy a lelki fájdalmunk. A kétségbeesettség csoport legmélyebb érzelmi állapotban lévő eszenciája.

WILLOW – Fűz állapotban úgy érezzük, hogy kitolt velünk a világ. Összeesküvés áldozatai vagyunk, méltánytalanul bántak velünk, mi ezt nem érdemeljük meg. Sajnáljuk magunkat, de nem teszünk semmit azért, hogy jobbra forduljon sorsunk.

Kattints a képre a további leírásokért:

piszkosság érzése, hibás önképtúl nagy a teher, összecsaptak a hullámok a fejünk felett önbizalomhiány
Crab Apple - Vadalma a kétségbeesés csoport Bach-virágeszenciájaElm - Szilfa a kétségbeesés csoport Bach-virágeszenciájaLarch - Vörösfenyő a kétségbeesés csoport Bach-virágeszenciája
 körömszakadtáig kitart lelkiismeretfurdalás trauma, sokk hatás
Oak - Tölgy a kétségbeesés csoport Bach-virágeszenciájaPine - Erdei fenyő a kétségbeesés csoport Bach-virágeszenciájaStar of Bethlehem - Ernyős madártej a kétségbeesés csoport Bach-virágeszenciája
 mély kétségbeesés szegény én
 Sweet Chestnut Szelídgesztenye a kétségbeesés csoport Bach-virágeszenciája Willow -Fűz a kétségbeesés csoport Bach-virágeszenciája