lilou-segit-800x300
,

Félsz a repüléstől? – Lilou majd segít

Félek a repüléstől!- halljuk sokszor így a nyaralási időszak kezdetén. Sok embert már a gondolata is kiráz, hogy repülőre üljön, és ezzel megfosztja magát attól, hogy nagyobb távolságokra eljusson, hogy kényelmesebben utazzon, elkerülve az egész napos autóban ülést.
Jó tudom, ennek is megvan az előnye. Ki lehet szállni, le lehet térni az autópályáról és megnézni a kisebb városokat és a természeti csodákat, amit mondjuk a repülőgéppel nehezen tudnánk megvalósítani. Viszont, ha csak egy hosszú hétvégénk van, akkor jóval hatékonyabban tudjuk kihasználni a rendelkezésünkre álló időt.

Már hallom is a reakciódat, hogy jó jó, én ezt mind tudom fejben. Meg azt is, hogy repülő még nem maradt fent, és hogy jóval biztonságosabb, mint a közúti közlekedés, de mégis félek.

Nagyon félek a repüléstől

Mikor szállunk már le?

Fóbiák és félelmek

Tudtad, hogy a szakirodalom 122 féle fóbiát különböztet meg? A fóbia indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetekről, vagy személyektől, amely igazolatlan voltát az érintett felismeri, mégsem tud szabadulni tőle. A szakemberek szerint ennek gyökerét a múltból eredő félelmek és megoldatlan problémák okozzák. A legnagyobb különbség a félelem és a fóbia között az, hogy a fóbia legtöbbször irracionális, megmagyarázhatatlan, sőt butaságnak tűnhet, mégis nagy szerepet játszik a beteg életében. Van,a ki a 13-as számtól fél, van, aki a sárga színtől, vagy éppen a Halloween csodás sárga tökjeitől. Egyébként a szakma csodás nevekkel látja el ezeket a fóbiákat.

“A félelem természetes mechanizmusai millió éveken át segítették a túlélésünket, de még egy ilyen természetes érzés is átfordulhat valami egészen furcsa és szokatlan reakcióba” – mondja Philippe Goldin neurológus-pszichológus a The Week magazinban.

Félek a repüléstől

Félek a repüléstől! Kép: The National

Honnan jön a félelem?

Kondicionálás. A fóbiák kialakulhatnak úgy, hogy valamilyen ingert, amely együtt járt a félelemérzet kialakulásával, összekötünk ezzel az érzéssel. Így valós veszélyhelyzet nélkül is kiváltja az inger a félelmet. Akárcsak Pavlov kutyájának esetében: az ételt jelző csengőszó önmagában is kiváltotta a nyálelválasztást. Kísérleti egerekben például bizonyos szagokkal és hangokkal kiváltható volt a félelemérzet, miután azokat fájdalmas áramütésekkel asszociálták.

Spontán reakció. Hogyan alakulhat ki fóbia például a zöld színnel kapcsolatban? Számos út lehetséges. Például lehet, hogy az illető gyerekkorában elesett a füvön, megütötte magát, zöld folt lett a ruháján, és utána még össze is szidták a szülei. Ez az egyszeri élmény éppen elég lehet ahhoz, hogy az illető a zöld színt összekapcsolja a félelemmel.

A félelem tanulható. A félelem kialakulásának van egy szociális komponense is. A viselkedésünk jó részét tanuljuk abból, hogy megfigyeljük a körülöttünk levő világ reakcióit bizonyos ingerekre. A félelmet ezen a módon is megtanulhatjuk: ha azt látjuk, hogy a szüleink idegesen csapkodni vagy menekülni kezdenek, amikor meglátnak egy darazsat, eltanuljuk tőlük ezt a viselkedést. Így tanuljuk meg, hogy a darazsaktól félni kell.

Félelem a méhektől.

A félelem tanítható. A félelem megtanulása tudatos folyamat eredménye is lehet: amikor valamilyen információk birtokában meggyőzzük magunkat arról, hogy egy adott állat, helyzet, dolog félelmetes, ki tudjuk magunkban váltani a félelemérzetet. Ilyen módon mások is megtaníthatnak minket a félelemre. Egy kísérletben a résztvevőknek azt mondták, hogy áramütés éri majd őket, ha a képernyőn felvillan egy bizonyos színű négyzet. A négyzet felvillanása kiváltotta a félelmet abban az esetben is, ha nem követte áramütés. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy amikor elmondják nekünk, hogy mi fog történni az adott négyzet felvillanásakor, absztrakt módon hozzá kapcsolódik az agyunkban a fájdalom elképzelt agyi képe is.

A félelem örökölhető. Kísérletek azt bizonyítják, hogy a félelem genetikailag is örökölhető. Egy-egy félelemkeltő inger változást okozhat a genetikai kódban, így bizonyos ingerekre adott félelemreakció örökölhető is. Egereknél például egy bizonyos szagingert asszociáltak a fájdalommal, és azt találták, hogy az egerek leszármazottainál ugyanúgy megjelent a félelemreakció. Ez azt jelenti, hogy az operáns kondicionálással kialakított félelem beépült a genetikai kódba, és öröklődött az utódokra. – olvashatjuk a Házipatika.com oldalán félelmeink eredetéről.

Hogy segítsek magamon?

Félelmeink megszüntetésére számos lehetőség van a kezünkbe. A pszichoterápia, a viselkedés terápia, és természetesen a Bach-virágterápia is. A legegyszerűbb megoldás, ha azonnali segítségre van szükségünk a RESCUE keverék, ami 5 Bach-virágeszenciának a keveréke, és segít megőrizni a harmóniánkat az utazás során, elviselhetőbbé teszi a repülés órái. Persze használhatjuk, már akkor is, amikor a repülés gondolata kibillent minket a biztonságos egyensúlyunkból. A RESCUE keveréket nagyon sok félős utazó táskájában megtaláljuk világszerte.

Utazz jó kedvvel, a RESCUE támogat.

 

Van még egy fontos eszencia, a MIMULUS (Bohócvirág), amit meg kell említenünk. Ez a szer az ismert félelemek szere. Terápiás jelleggel érdemes használni, naponta 4×2 cseppet pár héten át. Ez a gyógyír bármilyen ismert félelem esetén a segítségünkre lehet, legyen az pók, sötétség, utazás, betegség, jövő stb.. Szóval bármi, amit meg tudunk nevezni.

És akkor jöjjön Lilou

A Bach-virágeszenciák önállóan is jól alkalmazhatóak, vagy kiegészítő terápiaként, ahogy az állatterápia is. Az állatokat számos területen használják gyógyításra, lelki problémák feloldására, fejlesztésre. Talán a kutyás terápiák a legelterjedtebbek nálunk, ám ma már többek közt egereket, kígyókat és nyuszikat, malacokat is alkalmaznak kezelésekben. Korábban én is írtam nektek már egy különleges malacról Gyuriról, most az ő egy csinos kislány rokonát szeretném bemutatni, aki remek munkát végez a San Francisco-i reptéren.

Lilou a terápiás malac

Lilou a terápiás malac, Foto: telegraph.co.uk

Lilu gazdája Tatyana Danilova önkéntes munkát végez Liluval, aki egy cuki malac. A reptér állatterápiás programjában vesznek részt. Persze nagy feltűnést keltenek, még azoknak is mosolyt csalnak az arcára, akik félnek a repüléstől. És ez a cél. Ezzel a szokatlan móddal oldják a feszültséget az utazókban, kellemes élményt adva a járatukra várakozóknak.

Lilou a terápiás malac bevetésen.

Lilou a terápiás malac bevetésen. Foto: telegraph.co.uk

 

Lilou a terápiás malacot imádják a gyerekek.

Lilou a terápiás malacot imádják a gyerekek.Foto: telegraph.co.uk

 

Lilou a mindent bevet.

Lilou a mindent bevet. Foto: telegraph.co.uk

 

Lilou a dolgozók arcára is molyt csal.

Lilou a dolgozók arcára is molyt csal. Foto: telegraph.co.uk

 

Sajnos egyenlőre nem hallottam, hogy nálunk a Ferihegyi Reptéren ilyen programot indítanának, de reménykedjünk. Addig pedig, ha elmerészkedik valaki egészen San Francisco-ig, és látja Lilout, mindenképp küldjön nekünk egy fotót. 🙂

 

 

clematis-iszalag
,

Iszalag – Bach-virágok titka

CLEMATIS-Iszalag: „Azoknak, akik álmodoznak, álmatagok, nem teljesen éberek, nem nagyon érdekli őket az élet. Csendes emberek, nem igazán Tovább

majus-Bach-virágai
,

Május szerelem Bach-virágok

Május a szerelem az esküvők és a balzsamos tavasz hónapja. Nem véletlen a neve sem, melyet Maia görög istennő római alakjáról, Maia Maiestasról kapta, aki ősi termékenységistennő volt a római mitológiában. nevezik még az Ikrek havának, vagy Pünkösd havának is. A Bach-virágeszenciák szempontjából is nagyon fontos hónap a május hiszen májusban 18 virág nyílik a 38 Bach-virág közül. Az anyatinktúrák készítését csak felhőmentes napon lehet elvégezni, ami az angol időjárást ismerve nem is olyan egyszerű. És ne felejtsük, hogy az ottani természet egy kicsit le van maradva hozzánk képest. Éles határt sem lehet húzni, a hónapok között, és vannak olyan virágok, amelyek már áprilisban elkezdenek nyílni és még májusban is elkápráztatnak bennünket.

Május havában bimbózó virágok

A virágok nagy része Bach doktor kertjében nyílik vagy annak közelében. nincs könnyű dolga a The Bach Centre kertészének, Alannak mert nagyon óvatosan nyúlhat csak a kerthez. A virágok vadon nőnek, nem termesztettek, és mind a mai napig az eredeti Bach-virágeszenciához a virágok ugyanarról a lelőhelyről származnak. Nora Weeks, Bach doktor asszisztense kézzel készített térképeken rögzítette egy egy virág élőhelyét. És itt kell megemlítenünk, hogy az OLIVE (Olajfa) és a VINE (Szőlő)  mediterrán vidékekről származik, az angol klíma nem kedvez az ő növekedésüknek.

Májusban 10 virág kezdi bontani a szirmait ezek közül 4 napoztatásos módszerrel készül, míg a többi forralásossal.

 CRAB APPLE – Vadalma

Crab Apple - Vadalma Bach-virágeszencia

A Vadalma eszenciát Bach doktor 1935-ben találta meg, melyet forralásos módszerre készített el és a Kétségbeesettség csoportba sorolta. Ennek az eszenciának többféle aspektus ismert. Alkalmazhatjuk akkor, amikor nagyon nem tettszik ahogy kinézünk, elégedetlenek vagyunk kinézetünkkel, undorodunk saját magunktól, testnedvektől. A rend- és tisztaság mániásoknak segít megtalálni az egyensúlyt, a hipochondereknek, és azoknak, akik egyéb más mániában, kényszerességben szenvednek kiutat mutat állapotukból. Az egészséges önkép felismerését támogatja.

HOLLY – Magyal

Holly - Magyal

A Magyalt Bach doktor a “szívet megnyitó virágnak” nevezte el. Nem véletlen, hisz a szeretet kifejlődését segíti, ezzel a düh és harag érzését fordítja át. Féltékenység esetén is sikerrel használható, ezért így érthető, hogy a Túlérzékenység csoportban kapott helyet.  A magyalnak mind a hímnemű, mind a nőnemű virágából forralással készül anyatinktúra.

MUSTARD – Vadrepce

Mustard - Vadrepce

A csodás fényt hoz május elején már sárga virágaival a Vadrepce, mely a borúból képes derűt varázsolni. A semmiből jövő rosszkedv, amely ránk telepszik tarthat rövid ideig vagy akár napokig is. Aztán ahogy jött, úgy el is megy. Forralásos módszerrel készül és az Érdektelenség csoportba került.

 

OLIVE – Olajfa

Olive - Olajfa Bach-virág

Az Olajfa energetizáló és regeneráló potenciával rendelkezik, gondoljunk csak a több ezer éves fákra. Aki ilyen állapotban van, az már nem vesz tudomást a környezetéről annyira kimerült. Pihenni szeretne, de a fáradtságtól nem tud. Ezért az Érdektelenség csoportba került. Ezt az eszenciát Bach doktor olasz barátjának segítségével készítette el napoztatásos módszerrel. A gyógyító erőt csak azok a virágok tudják kifejteni, melyek természetes környezetükben növekednek.

PINE – Erdei fenyő

Pine - Erdei fenyő Bach-virág

Az Erdei fenyő az önmagukat érdemtelennek, jelentéktelennek tartók szere. Ha lelkiismertefurdalása van, önmagát okolja olyan dolgokért, ami nem is az ő kompetenciája, az ez a gyógyír segít megtalálni a felelősséget és megszabadulni ezektől a negatív érzésektől. A Kétségbesettség csoportba került és forralásos módszerrel készül.

RED  CHESTNUT – Vörös virágú vadgesztenye

Red Chestnut - Vörös virágú vadgesztenye Bach-virág

Csodás vöröses virágaival díszíti az utakat és kerteket a Vörös virágú vadgesztenye májusban. Ez a gyógyír a Félelem csoportba került, másik 4 eszencia mellé. Ez az egyedüli közülük, ahol a féltés nem befelé, hanem kifelé irányul. Azaz akinek szüksége van erre az eszenciára, az másokat félt, másokért aggódig túlzott mértékben. Bach doktor forralásos módszerrel készítette 1935-ben először.

VINE – Szőlő

Vine - Szőlő Bach-virág

A Szőlő Bach-virágeszenciát Bach doktor svájci barátjának közreműködésével készítette el. Azoknak az embereknek szánta, akik nem viselik el, ha akaratuk nem érvényesül, rugalmatlanok és intoleránsak. Ezért került a Túlzott törődés csoportba. Napoztatásos módszerrel készült 1934-ben.

 

WATER VIOLET – Békaliliom

Water Violet - Békaliliom Bach-virág

A Magányosság csoportba tartozó Békaliliom csodás gyertyaszálként emelkedik ki a vízből. Alakja önállóságot sugároz, ahogy az az ember is, akinek erre van szüksége. Jól érzi magát egyedül, nem nagyon vágyik mások társaságára. Nehezen teremt kapcsolatot a külvilággal, ezért mások azt hiszik, fent hordja az orrát, pedig nem erről van szó. 1931-ben készült először napoztatásos módszerrel.

WHITE CHESTNUT – Fehér virágú vadgesztenye

White Chestnut - Fehér virágú vadgesztenye

A túl sok gondolat megakadályozza, hogy fókuszálni tudjunk, illetve azt, hogy kikapcsolódjunk. A Jelen iránti érdektelenség csoportba tartozó Fehér virágú vadgesztenye segít kikapcsolni a locsogó elmét, megteremtve ezzel a gondolatlanságot, vagy éppen segít a gondolat megszületésében. 1935-ban készült, ahogy a Vörös virágú vadgesztenye is, viszont ennek a virágnak az erejét napoztatásos módszerrel nyerte ki Bach doktor.

WILLOW – Fűz

Willow - Fűz Bach-virág

A tópartok és folyópartok víztükrére boruló Fűz virágából készült gyógyírt Bach doktor 1935-ben, forralásos módszerrel készítette el. Azoknak készítette, akik úgy érzik kitolt velük az élet, akik saját problémákért másokat hibáztatnak. Csalódottak és keserűek, mert úgy érzik, igazságtalanul bántak velük. Duzzognak és morognak, bár koránt sem biztos, hogy igazuk van. Kétségbeesettség csoport tagjaként segít megtalálni az egyén felelősségének határát.

Ennyi csodás virág után mivel is zárhatnám ezt a bejegyzést, mint egy májusi verssel.

Kányádi Sándor: Májusi szellő

Almavirággal
futkos a szellő,
akár egy kócos
semmirekellő.

Kócosnak kócos,
de nem mihaszna,
okot nem ád ő
soha panaszra.

Füttyöget olykor,
mintha ő volna
a kertek kedves
sárgarigója.

Meghintáztatja
ágon a fészket,
leszáll a földre:
fűhegyen lépked.

Illeg és billeg,
s ha dolga nincsen,
elüldögél egy
kék nefelejcsen.

A képeket Nicola Hanefeld, Bach-virágterapeuta készítette, aki nem csak kiváló fotós, hanem könyvet is írt a Bach-virágokról.

Alváshiány
,

Közlekedési balesetet okozhat az alváshiány

Az alváshiány az elhízás, a diabétesz, a hipertónia és a koronáriás szívbetegségek ismert rizikófaktorai, továbbá koncentrációs zavarokat okoz és a vizsgálatok szerint balesetekhez is vezet. Én is ismerek két olyan embert, aki elaludt a volán mögött. Az egyik megúszta,  – ha lehet így mondani – “csak” pár hónap műtéti sorozattal, míg a másik tolószékbe kényszerült. Megéri, hogy nem alszunk eleget? Hogy kizsigereljük magunkat, és túlfeszítjük a húrt?

Az alvást befolyásoló tényezők

Az alvás alapvető fontosságú a testi és lelki egészségünk, valamint a munkahelyi produktivitás szem­pontjából, mondják a vizsgálatok. De nem csak az alvás hosszára, hanem a minőségére is figyelnünk kell. Az éjszaki pihenésünket befolyásolja:

 • demográfia tényezők (életkor, nem)
 • családi háttér (családi állapotunk, és hogy van-e gyerekünk)
 • társadalmi-gazdasági háttér (meglévő betegségeink, iskolázottságunk, lakáshelyzetünk, munkaerőpiacon elfoglalt helyünk, jövedelmi viszonyaink)

Egy napunk képekben

A KSH két látványos interaktív grafikonon is bemutatja, hogy hogyan telik el egy napunk, ha a képekre kattintasz.

Így alakul egy napunk, KSH 2009/20010

A képen jól látható, hogy 6 órakor kezdünk éledezni, és este 10 óráig nagyon aktív életet élünk.
“A 2009/2010. évi időmérleg-felvétel adatai alapján készült interaktív alkalmazás a kiválasztható mintanépesség egy átlagos napját mutatja be tevékenységek szerint egyetlen, több mint 166 ezer elemet tartalmazó grafikonon. A vízszintes vonal a mintanépességből kiválasztott egy fő egy átlagos napját mutatja tevékenységek szerint. A függőleges vonal a kiválasztott mintanépesség egy átlagos napján az adott percben végzett tevékenységek arányát szemlélteti.”

“Az időmérleg többek között a különböző társadalmi és demográfiai csoportok eltérő időfelhasználásának vizsgálatára szolgál. A Központi Statisztikai Hivatal 2009. október 1. és 2010. szeptember 30. között időmérleg felvételt hajtott végre a magánháztartásokban élő 10–84 éves népesség körében.”

Ezen a másik grafikonon pedig jól látható, hogy mivel is töltöttük az időnket a nap folyamán. A képen, ami a 19:35 perckori állapotot rögzítettem, látható, hogy hány féle tevékenységet végzünk még ahelyett, hogy teret engednénk a pihenésnek.

Így telik egy napunk a KSH felmérése alapján.

Így telik egy napunk a KSH felmérése alapján.

 

Bár a KSH 2009/2010-es adatai szerint szerint a dolgozó korosztály átlagosan alszik 8 órát, de nekem mégis úgy tűnik, hogy az alvás manapság lassan luxus cikknek számít. A folyamatosan pörgő világunkban, az információ áradat, ami ránk ömlik, a stressz, amivel képtelenek vagyunk boldogulni, a munkahelyi kihívások, a gyerek nevelés útvesztői, nem hagyják, hogy saját belső ritmusunknak megfelelően tegyük a dolgunkat. Ráadásul estére ahelyett, hogy ellazulnánk,  akkor megyünk edzésre, ekkor hozzuk be a napi lemaradást, gyorsan válaszolunk az elmaradt e-mailekre, vagy épp leülünk a számítógép elé és órákig bámuljuk a képernyőt. Nincs ez így jól!

Szinte sajnáljuk rá az időt. Pedig ha tudnánk, hogy az alváshiánynak milyen komoly következményei vannak, akkor lehet, hogy nem bánnánk ennyire mostohán az éjszaki pihenésünkkel.

Az alváshiány következményei

Már én is írtam korábban arról cikket, hogy az alváshiány mennyire megnehezíti a koncentrációt, ami életekbe is kerülhet adott esetben. Az USA-ban a felnőttkorú lakosság 25–30 százaléka kevesebbet alszik éjszakánként 6 óránál.

Minden egyes alvásból hiányzó órával 13 százalékkal nő a baleseti rizikó. Azoknál pedig, akik az alváshiány ellenére ébernek érzik a magukat, a helyzet még rosszabb, náluk 22 százalékos rizikó-fokozódással lehet kalkulálni – derül ki Daniel Gottlieb és munkacsoportjának számításaiból. Azoknál, akik éjjelente csak 5 vagy kevesebb órát alszanak, 47 százalékkal nő a közlekedési balesetek kockázata azokhoz képest, akik 7-8 órát töltenek alvással.

Az eredmények összegzése alapján az alvási apnoe és az alváshiány az USA-ban a közlekedési balesetek mintegy 19 százalékáért okolható. Ezek a számadatok nem vihetők át változtatások nélkül egyéb országokra, mert egyrészt az adott országban az alvászavarok gyakorisága is más lehet, másrészt az autóvezetés, a közlekedésben való részvétel, az eltérő forgalmi viszonyok és közlekedési szabályok miatt eltérő mértékű koncentrációt igényel. A Németországi Diabetes Társaság például 200 százalékos baleseti kockázatnövekedést adott meg arra vonatkozóan, ha valaki alvási apnoe-s és a volánhoz ül. – olvashatjuk a MedicalOnline cikkében.

Az alváshiány balesethez vezet.

Segítenek a Bach-virágok

Fontos tisztáznunk, hogy a Bach-virágeszenciákkal nem a betegségeket kezeljük! Az alvási apnoén sajnos nem tudnak segíteni, viszont azon, hogy kisimítsák azokat a lelki tényezőket, amelyek megzavarják a belső nyugalmunkat, megakadályozzák azt, hogy nyugodtan hajtsuk álomra a fejünket. Nézzük sorba, hogy mely eszenciák jussanak eszünkbe.

 • Első körben mindenképp a RESCUE Night keveréket javaslom, mert a benne lévő 6 eszencia segíti az ellazulást, és a gondolataink megfékezését.
 • Ha állandóan jár az agyad, és képtelen vagy kiszakadni egy egy problémából, helyzetből, megoldandó feladatból, akkor a WHITE CHESTNUT a jó választás
 • Ha az a baj, hogy túl sokat vállalsz magadra, mert nem akarsz másokat megbántani, vagy félsz, hogy elveszíted a munkádat, akkor a CENTAURY (Kisezerjófű) a te virágod.
 • Ha végletekig maximalista vagy, akkor a ROCK WATER (Forrásvíz) leírását olvasd el.
 • Ha nem tudsz leállni, nem engeded meg magadnak a pihenést, akkor a VERVAIN (Vasfű) jöhet szóba.

Persze számos eszenciát említhetnénk még. Ha kíváncsi vagy, hogy neked személy szerint mely eszenciák segíthetnek, akkor töltsd ki az eszenciaválasztó kérdőívet. A javasolt eszenciák használata nagyon egyszerű. Csöpögtetheted az innivalódba, teheted a fürdővizedbe, de még párologtatóba, vagy aroma diffúzorba is. A Bach-virágeszenciák szelíden támogatják a belső harmónia megőrzését és visszaállítását. Szedheti bárki, adhatjuk állatoknak és növényeknek is. Az elmúlt közel 100 éveben Dr Bach rendszerét egyre több ember használja világszerte.

Felhasznált forrás:

 • MedicalOnline (2018) Minden 5. autóbalesetért az OSAS és az alvászavar felel az USA-ban
 • Kovács Benedek (2014) Ki mennyit alszik, Élet és tudomány
Beteg a gyerekem és kórházban van.
,

Súlyos beteg a gyerekem I. – Bach-virágok

Beteg a gyerekem! Ez a hír lesokkolja az embert. Mi felnőttek, annyi de annyi történettel a hátunk mögött összeomlunk, pánikba esünk és sokszor elvesztjük az önkontrollunkat is. Igen, ezek is mi vagyunk, a mi érzéseink, de most első körben a gyerekekkel fogunk foglalkozni, az ő érzéseit járjuk körbe, és nekik keresünk segítséget a Bach-virágok háza tájáról. Cikkünk folytatásában a mi érzéseinket járjuk körbe, és azokra keresünk eszenciákat.

A gyerekek gyakran jól viselik, ha egy izgalomra okot adó diagnózisra derül fény. Ez annak köszönhető, hogy nekik még nincs tapasztalatuk, nem tudják, hogy bizonyos eredmények mögött mik húzódnak, nem úgy, mint nekünk felnőtteknek. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek sokkal bátrabbak. Ők boldogan másznak fára, anélkül, hogy attól félnének, hogy leesnek, vagy attól tartanának, hogy valamilyen veszélyes dolog fog velük történni. Simán ugrálnak a magas falakon, vagy gurulnak le a hegyoldalról, anélkül, hogy aggódnának. Amiről mi felnőttek úgy gondoljuk, hogy meggondolatlan dolog, azt a gyerekek izgalmas kihívásként élik meg.

Amikor betegek, akkor betegségükhöz is félelem nélkül állnak hozzá, és talán ez lehet az oka, hogy sokkal könnyebben működnek együtt, illetve jobban viselik a megpróbáltatásokat, mint a családtagok vagy a barátok.

Beteg a gyerekem és nagyon elesett

Kép:workingmomsagainstguilt.com

Mindezek ellenére vannak olyan pillanatok, amikor félnek, szoronganak, szomorúak és gondolataik tele vannak aggódással. A Bach-virágeszenciák, segíthetnek nekik boldogulni az érzelmi hullámvölgyekkel, hogy a pozitív gondolatok ismét előtérbe kerüljenek. A gyerekek egyénisége nagyon fontos szerepet játszik a megfelelő eszencia kiválasztásában, mert a saját belső egyensúlyukhoz kell, hogy visszataláljanak. Ez a kulcsa a harmónia visszaállításának. És ma már tudjuk, hogy a lelkiállapot jelentősen meghatározza a gyógyulás tempóját, minőségét. Összeválogattam néhány eszenciát, ami a beteg gyerekek kezelése során a leggyakrabban használunk, ismerkedjünk meg velük:

Félelem és nyugtalanság

Tudja mitől fél – MIMULUS  (Bohócvirág) eszencia azokon segít, akik idegesek és félnek valamitől. Ez a félelem kialakulhat vizsgálatoktól, beavatkozásoktól, kórháztól, orvosoktól, fájdalomtól és betegségektől. A Mimulus az a gyógyír, amely segít, hogy minden ismert félelmen átgördüljünk. Szégyenlős és félénk gyerekek orvossága is egyben, olyanoké, akik félnek az idegenektől és idegen helyektől,  megijednek, ha egymaguk hagyják őket, vagy épp félnek, ha a szüleik nincsenek velük.

Szorong ASPEN (Nyárfa) azon a gyermeken segít, aki nyugtalan, megmagyarázhatatlan félelemtől szenved, retteg, de nem igazán tudni az okát miért.

Elfolytja magában AGRIMONY (Apró bojtorján) azon a gyermeken segít, aki mosolygósnak és barátságosnak tűnik, de valójában nem érzi magát olyan magabiztosnak, mint ahogy mutatja. Az Agrimony segít megszabadulni a magában elfojtott legbelső fájdalomtól és szorongástól, amiről nem beszél.

Hisztis – CHERRY PLUM (Cseresznye szilva) azon a gyermeken segít, aki pánikkal és hisztériával reagál, vagy akár dühkitörések is jellemzőek rá.  Így vezeti le feszültségét. Elfojtja a félelmeit és egy ponton túl már nem képes kontrollálni magát, és mint egy vulkán kitör. A Cherry Plumot és a ROCK ROSE cseppet együtt is használhatjuk, amely a dermedt félelem ellenszere, vagy a RESCUE Elsősegély keverék is adható ezekben a helyzetekben, amely már tartalmazza a két előző eszenciát és további hármat: IMPATIENS (Nebáncsvirág) – türelmetlenségre, STAR OF BETHLEHEM (Ernyős madártej) – a sokk oldására, CLEMATIS (Iszalag) – az ájulás megelőzésre.

Érezheti ezt is

Bűntudat  – PINE  (Erdei fenyő) annak a gyermeknek javasolt, aki bűnösnek érzi magát azért mert beteg, magát hibáztatja azért, mert beteg, vagy úgy gondolja, mindenkinek túl sok problémát okoz azzal, hogy ő rossz állapotban van. A Pine típusú, betegségben szenvedő gyermek bocsánatot kér, azért ha beteg, ha az ágya rendetlen, még azért is bocsánatot kér, ami egyáltalán nem az ő hibája.

Sokk és bánatSATR OF BETHLEHEM (Ernyős madártej) annak a gyermeknek ajánlott, akit valamilyen sokk ért- ezt okozhatja egy rossz hír, műtét, kellemetlen orvosi eljárások, vagy fájdalmas kezelések. Ez az eszencia szomorúságra is gyógyír. Az a gyermek, aki tudja, hogy súlyos vagy halálos beteg, azon gyötrődhet, hogy miért is él, szívszaggató fájdalmat érez. A Star of Bethlehem enyhíti kínjait, és segíti begyógyítani a szomorúság sebeit a szívén.

Nehéz az alkalmazkodás WALNUT (Dió) annak a gyermeknek való, aki nem tud megbékélni  életminőségét megváltoztató betegségével. Nem tudja elképzelni, hogy egy mankóval, vagy kerekesszékben kell leélnie életét. A Walnut segít elfogadnia megváltoztathatatlan helyzetét, és segít, hogy az előtte álló életet pozitívan élje meg.

Túlzott betegségtudatCRAB APPLE- (Vadalma) Segít azon a gyermeken, akit a betegségtudat kerít hatalmába, állandóan figyeli önmagát, esetleg diagnosztizálja is tüneteit. A Crab Apple megszabadítja a betegsége körül forgó gondolataitól.

Beteg a gyerekem, és tiszta hipochonder.

Kép: Gleneagles Kuala Lumpur

Személyisége is fontos

Erős egyéniségSZŐLŐ (Szőlő) annak a gyermeknek ajánlott, aki nagyon erős akaratú, aki irányítani akarja a körülötte lévőket, makacsul visszautasítja, ha valamire kérik, nem engedi meg szüleinek/orvosainak/ a nővéreknek, hogy ápolják.
Ez a hozzáállás sok feszültséget okozhat, amely csak akkor csillapodhat, ha a gyerek felgyógyul. A Vine hatására megnyugszik, jobban elfogadja azoknak a segítségét, akiknek a gondjaira van bízva.

Magányos farkasWATER VIOLET (Békaliliom) segít azoknak, akik keveset beszélnek a problémáikról, vagy betegségeikről. Magányosak, akik elrejtik érzelmeiket. Az ilyen gyerekek egyedül akarnak lenni, mikor betegek, nem akarják, hogy szaladgáljanak körülöttük, nem szeretik, ha vizsgálják vagy ápolják őket, és megpróbálnak elrejtőzni, „ők ott sincsenek”.  A Water Violett eszencia segít a gyermekeknek, a maguk köré épített védőpajzsot lebontani, amögé beengedni másokat.

Rendíthetetlen harcosOAK (Tölgy) azon a gyermeken segít, aki nem tetteti, hogy bátor, mint ahogy azt az AGRIMONY gyermek teszi,- hanem tényleg igazi hős. Mindegy mi áll az útjába, soha nem adja fel. Éppen ezért kimerülhet és lehangolttá válhat egy idő után. De ennek ellenére tovább küzd és mindent megtesz gyógyulása érdekében.

Érdeklődés hiánya és visszahúzódás

FeladtaGORSE (Sülzanót) – Azon a gyermeken segít, akiben már nincs meg a küzdés, az akarás, feladta a reményt. Ez segít neki, hogy átfordítsa negatív gondolatait, így visszatér a pozitívabb és optimistább életszemlélethez.

Elhagyatott tanácstalanSWEET CHESTNUT (Szelíd gesztenye) azon a gyereken segít, aki úgy érzi tanácstalan, nem tudja hogyan tovább. Teljesen elhagyatottnak érzi magát, nincs miért élnie. Az Sweet Chestnut segít megnyugtatni lelkét, és segít, hogy a remény szikrája újra megcsillanjon.

Közönyös lett – WILDROSE (Vadrózsa) annak a gyermeknek gyógyíre, aki meghátrál betegségétől, és közönyössé válik a közérzetét javító lehetőségekkel szemben. Lelkesítő és motiváló hatása van, felébreszti benne a tettvágyat, hogy megtegyen mindet azért, hogy jobban legyen.

Sajnálja magátWILLOW (Fűzfa) azon a gyermeken segít, aki sajnálatot érez maga iránt, másokat hibáztat betegségéért, durcássá és mogorvává válik, és önsajnálatra hajlamos. Az eszencia segít neki, hogy valami másra is gondoljon a boldogtalanságán kívül, hogy az életről általában véve optimistábban gondolkozzon, és hogy az energiáját inkább arra fordítsa, hogy felvegye a betegségével a harcot, minthogy szembe szegüljön azokkal, akik segíteni próbálnak neki.

Valahol máshol járCLEMATIS (Iszalag) annak a gyermeknek segít, akit nem érdekel a jelen, mert mindig elkalandozik. Nem megfontolt, álmodozik, sokat alszik, koncentrációja hiányos, és mindig csak a jövőre gondol, a fantáziálással tölti idejét. A Clematis segít, hogy képes legyen a jelenre koncentrálni, a jelenben éljen, és hogy az élet fontossá váljon számára.

KimerültOLIVE (Olajfa) a fáradt és kimerült gyermeken segít, akár náthával, akár súlyosabb betegséggel küzd, mert a betegség önmagában is fárasztó. Segít neki legyőzni a fáradékonyságát a betegség alatt, és az azt követő felépülési szakaszban is.

Fásult, és nincs motivációjaHORNBEAM (Gyertyán) annak a gyermeknek segít, aki fásultnak, nehézkesnek érzi magát, nincs motivációja, hogy reggelente felkeljen, felöltözzön, vagy hogy előre tervezze napját. A Hornbeam lelkessé teszi, és segít abban, hogy visszaszerezze küzdeni akarását, új lendületet kap a mindennapokhoz.

Beteg a gyerekem, nagyon kedvetlen

Kép: verywell.com

Gyors segítség

Bach doktor készített egy elsősegély keveréket, amit RESCUE keveréknek hívnak, hogy jobban boldoguljunk mindennapos krízisekkel és kihívásokkal, amikor nincs időnk vagy lehetőségünk saját magunknak személyes keveréket készíteni.  Ebben a kombinációban benne van a STAR OF BETHLEHEM (Ernyős madártej) sokkra és traumára, CLEMATIS (Iszalag) a gyengeségérzésre és összpontosításra, IMPATIENS (Nebáncsvirág) a nyugtalanságra, türelmetlenségre, ROCK ROSE (Molyhos napvirág) a terror, pánik érzésére, a CHERY PLUM (Cseresznyeszilva) pedig segít megőrizni a magunk feletti mentális önkontrollt.

A RESCUE Elsősegély keverék nem csodaszer! Minden esetben szerencsésebb az alap érzelmi állapotot egyéni eszenciákkal kezelni. De természetesen a legjobb, ha mindig kéznél van ez a keverék az autóban, a táskánkban, hogy amikor szükség van rá, velünk legyen. Négy csepp egy pohár innivalóba vagy 4 csepp közvetlenül a nyelvre.

Gyerekjáték az alkalmazása

Felmerülhet a kérdés, hogy jó jó, de hogy kezdjek neki? Hidd el sokkal egyszerűbb, mint gondolnád! Figyeld meg, hogy hogy viselkedik, hogy reagál, kérdezd meg, hogy mi érez. Ha ez megvan, akkor válaszd ki az ahhoz az érzéshez passzoló Bach-virágot. Jó most a következő kérdés, hogy hol vegyem meg? Megvásárolhatod nálunk is a webáruházunkban, de néhány patikában és bioboltban is. Ha már megvannak a cseppek, akkor két módon használhatjátok. Az egyik a pohár módszer, amikor 2-2 cseppet csöpögtetsz bármilyen folyadékba. Igen, igen teába és gyümölcslébe is. Vagy pedig készítesz egy keverék üveget és abból adsz 4 cseppet egyszerre.

Fontos, hogy 6-7 eszenciánál ne válassz többet egyszerre, és bármelyik módszert is választod naponta legalább négyszer adj neki egy adagot. Olvasd el a használati sorvezetőnket, abban mindent megtalálsz.

Felhasznált irodalom: HOWARD, Judy (1994), Growing up with Bach Flower Remedies

,

Játssz velünk – februári kvíz nyertese

A játék jó dolog, de sajnos egyre kevesebbet játszunk. Pedig játszani jó! Felszabadít, egy teljesen más világba csöppenünk általa.  „ Amikor az ember játszik – akár a négyéves unokaöccsével legózik vagy a baráti társaságban válik újra gyerekké –, hasonló örömöt él át, mint az, aki kokainnal vásárolja meg magának az élményt. Egy dopamin nevű anyag szabadul fel az agyban, a neurotranszmitter szépen átöblíti az agyat és jó érzés, boldogság, felszabadultság érzése keríti hatalmában az embert” – mondta korábban Csernus Imre pszichológus.

Pontosan ezért hirdettük meg mi is a februári kvízünket, hogy játszunk egy rövidet. Kikapcsolódjunk, örömet szerezzünk, és nem utolsó sorban tanuljunk egy kicsit. Egyébként a játéknak több jótékony hatása is van a személyiségünkre.

A játék fejleszti:

 1. az önbizalmat,
 2. a kreativitást
 3. a kudarctűrő képességet
 4. az együttműködést, és a kezdeményezőkészséget
 5. logikai készséget.

Ezért játszatok velünk a következő alkalommal is, amihez nem kell mást tenni, mint hogy feliratkoztok a hírlevelünkre, amiben küldjük a kérdéseket. A februári kvízünkben a nyereménye 1 doboz RESCUE Night 10 ml csepp + 1 db kiskönyv a Bach-virágeszenciákról volt.

De mielőtt kihirdetnénk a játék nyertesét, nézzük a kérdéseket és a jó válaszokat:

1, Az AGRIMONY (Apróbojtorján) a

 • az őszinteség Bach-virága
 • a türelem Bach-virága
 • szeretet Bach-virága

Az AGRIMONY (Apróbojtorján) Bach-virágeszencia azoknak az embereknek segít, akik nehezen tudják kimutatni érzéseiket, akik álarc mögé bújnak, mosolyognak, jókedvűnek mutatkoznak, mindig mindenhol ott vannak, csak, hogy ne kelljen a saját problémáikkal foglalkozni.

2, Hány féle kiszerelése van a RESCUE Night keveréknek?

Itt több szám közül lehetett választani. Mivel nem volt teljesen precíz a kérdés, ezért elfogadtuk, ha valaki 3-at vagy 4-et írt. Az 5-öt már nem. A RESCUE NIGHT keverék segíti az esti alvást, megállítja a tekergő gondolatokat, kikapcsolja az agyat, leállítja a kattogó elmét, kisimítja a napközben felgyülemlett ráncokat. Kapható  spray, perls (gyöngy) és csepp kiszerelésben. Ez utóbbi 10 és 20ml-es kiszerelésben is elérhető. Ez utóbbi miatt fogadtuk el a két variációt.

3, Melyik intézmény kutatói végezték el azt vizsgálatot, melyben bizonyítást nyert, hogy a RESCUE keverék hatékony a szorongás kezelésére?

Ennek megválaszolására 3 intézményt jelöltünk meg, a jó válasz azonban a Miami School of Nursing School, mert itt végezték az a kutatást, ahol a RESCUE keverék hatékonynak találtatott a szorongás kezelésében.

4, Hány Bach-virágot sorolt Bach doktor a TÚLÉRZÉKENYSÉG csoportba?

Bach doktor ebbe a csoportba sorolta a

 • CENTAURY (Kisezerjófű) – szolgálás Bach-virága
 • HOLLY (Magyal) -szeretet Bach-virága
 • WALNUT (Dió) – világra segítő Bach-virág
 • AGRIMONY (Apróbojtorján) – az őszinteség Bachvirága

Így a TÚLÉRZÉKENYSÉG csoportban 4 Bach-virág található.

A válaszok 56%-a volt helyes. Remélem, hogy a következő játékban több helyes megoldás lesz, mert számunkra boldogság, ha látjuk, hogy velünk tartotok.  És akkor nézzük a nyertest:

A februári játékunk nyertese: Preszburger Erika, gratulálunk!

Aspen Rezgőnyár Bach-virágeszencia
,

Rezgőnyár – Bach-virágok titka

ASPEN-Rezgőnyár : “Meghatározhatatlan, ismeretlen félelem, amelyre nincs magyarázat vagy indok. Rettegés egy valamilyen bekövetkező  Tovább

Elutasítás Bach-virág fedőkép
,

Elutasítás kezelése Bach-virágokkal

Az elutasítást benne van a hétköznapjainkban, ez okozza az egyik leggyakoribb lelki fájdalmat. Ennek az az oka, hogy sokkal több csatorna áll rendelkezésünkre, hogy kapcsolatba kerüljünk másokkal. Az Internet korának beköszöntével, azonban kinyílt a világ, így annak a lehetősége is megsokszorozódott, hogy kapcsolatba kerüljünk valakivel.

Közösségi oldalak és a különböző társkereső felületek nyílt terepe az elutasításoknak.  Lájkolonak, nem lájkolnak, jobbra vagy balra húznak, kedvence vagyok vagy észre sem vesz,  tetszik-e az új profil képem  vagy sem? Csak néhány gyakori helyzet.

Ennél jóval fájdalmasabb, ha a kedvesünk szakít velünk, a munkáltatónk eltanácsol, vagy egy barátságnak lesz vége, vagy a családunk nem áll többet velünk szóba. Ez olyan bénító fájdalom, amit nagyon nehezen élünk meg.

Azt, hogy hogyan hat ránk az elutasítás ténye az függhet, az aktuális lelki állapotunktól, és a korunktól, az addigi tapasztalatainktól.

Egy közös dolog van ezekben a helyzetekben nagyon nagyon fájnak.

De miért fáj ennyire az elutasítás?

Első hallásra mondhatnánk, hogy semmi közös nincs abban a fájdalomban, amikor rácsapjuk a kezünkre a kocsiajtót és rettenetesen fáj, vagy, ha exünk fényképe kerül a látóterünkbe, és összeszorul a szívünk. Látszólag nincs semmi közös, de valójában nagyon is van.

Elutasítás a párkapcsolatban Bach-virágeszencia

Ethan Kross, a Michigani Egyetem szociálpszichológusa és kollégái szerint a két érzés valójában jobban hasonlít, mint gondolnánk.

A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos hetilapban közölt vizsgálatsorozatban 40 olyan ember vett részt, akivel a megelőző hat hónap során szakított a partnere, és aki a szakítást fájdalmas visszautasításként élte meg. A kísérleti személyeket először arra kérték, hogy ex-partnerük fotóját nézve idézzék fel, mit éreztek a szakításkor, majd arra, hogy egy barátjuk fotóját nézve idézzenek fel egy közelmúltbeli pozitív, az illetővel közös élményt. Ezután a résztvevők bal alkarját vagy fájdalmas, de elviselhető hőingerrel, vagy nem fájdalmas hőingerrel ingerelték.

Az érzelmi elutasítás ugyanazt az agyterületet érinti, mint a fizikai fájdalom

Minden feladat, illetve ingerlés közben funkcionális mágneses rezonanciavizsgálattal (fMRI-vel) kísérték figyelemmel a résztvevők különböző agyterületeinek aktivitását. A felvételeket összehasonlították több mint 500 korábbi fMRI-vizsgálat eredményeivel, amelyekben például a fizikai fájdalmat, különböző érzelmeket vagy memóriafeladatokat kísérő agyi aktivitásváltozásokat vizsgálták. A felvételek elemzése azt mutatta, hogy a határozott érzelmi elutasítás azokat az agyterületeket aktiválja, amelyek a fizikai fájdalom érzésében játszanak szerepet.

Az agyban az elutasítás a fizikai fajdalom helyén jelentkezik.

A kutatók szerint eredményeik segítenek megmagyarázni, hogyan vezethet a súlyos érzelmi veszteség különböző fizikai tünetekhez és betegségekhez. Kiemelik továbbá, hogy világszerte számos kultúrában használják ugyanazokat a szavakat a fizikai fájdalommal és a szociális elutasítással kapcsolatban. – olvashatjuk az Origó cikkében.

Mit mond a pszichológia?

Az evolúciós pszichológia álláspontja szerint ennek a fájdalom érzetnek a kialakulása még a vadászó életmód idejében alakult ki. Ugyanis, a csoporthoz való tartozás biztosította a túlélést. Viszont, ha egyedül maradt az az ember életébe került.
Ezért az elutasításhoz kapcsolódó fájdalom figyelmeztető volt a csoporttag számára, hogy kerülje azokat a helyzeteket, ami a csoportból való kizárással járhatott. A fájdalom miatt változtatott a viselkedésén, így a csoportban maradt.

Elutasítás és a Bach-virágok

Először is mindegy, hogy mikor, hogyan és miért ér minket az elutasítás, az biztos, hogy mindig sokkoló és traumaként hat ránk. Ezért a STAR OF BETHLEHEM (Ernyős madártej) eszenciára szükség van. Nem vagyunk felkészülve arra az érzésre, ami hirtelen csap le ránk az elutasítottság megtapasztalásakor. Ez egy hatalmas energiahatás, ami leblokkol.

Egy rövid időre, amikor próbáljuk megemészteni a velünk történteket elszakadunk a realitás talajától. Mintha nem is a földön lennék. Valahol egy távoli helyen tengődünk, egy saját magunknak kreált világban nyalogatjuk a sebeinket. A CLEMATIS (Iszalag) eszencia segít vissza térni a valós életbe és felvenni újra a fonalat.

Ezután megjelenhet a düh és az igazságtalanság érzése, ami felkorbácsolja a bosszúvágyat bennünk, hogy revansot vegyünk. A WILLOW (Fűz) eszencia indokolt, ha úgy érezzük a világ összeesküdött ellenünk, kitolt velünk az élet. Ha bosszút forralunk, és megtorlásért kívánunk, akkor a HOLLY (Magyal) gyógyírt alkalmazzuk.

Elutasítás miatt bosszút is érezhetünk.

Az érzelmi érettségtől függően, a nagyfokú csalódottság következtében felmerülhet az érintett önmaga ellen fordul. Ezeknek a gondolatoknak a felbukkanásakor feltétlen fel kell keresni egy szakembert, aki segít kiutat találni a helyzetből. A Bach-virágok közül a CHERRY PLUM (Cseresznyeszilva) eszenciát használjuk, ha úgy érezzük, nem tudjuk már kontrollálni saját érzéseinket és cselekedeteinket.

Gyakori érzés az összetörtség, amikor azt érezzük, hogy eldobtak minket, mint egy csikket, sárba tiportak, belénk törték a lábukat. Ez az érzés gyakran fordul elő, ha egy hosszú kapcsolatnak szakad vége. Az önbecsülésünk a béka feneke alá kerül, elkezdünk kételkedni önmagunkban, önkritikussá válunk. Aztán jön az önostorozás. Nem elég, hogy megbántottak, még mi is bántjuk magunkat. A PINE (Erdei fenyő) az önmagunk hibáztatását, a lelkiismeretfurdalást kezeli, míg a LARCH (Erdei fenyő) az önbizalmunkat segít újra építeni.
Fontos, hogy ne hajuk ezek miatt bezárkózni magunkat és ne utasítsuk el a kapcsolatainkat, mert akkor egyedül maradunk. Megjelenik a magányosság érzés.

Szükségünk van a társas kapcsolatainkra, hisz abból merítünk erő. A valahová tartozás érzése adja biztonság érzését, azt, hogy fontosak vagyunk, kellünk és nem utolsó sorban, hogy értékesek vagyunk.

Wild Rose - Vadrózsa Bach-virág

Wild Rose – Vadrózsa Bach-virág

Ha nehezen megy a kapcsolatteremtés, akkor a WATER VIOLET segít átlendülni ezen az állapoton, könnyebben megy majd a nyitás mások felé.

A szomorúság különböző mélységeit élhetjük meg az elutasítás következményeként, ezért különböző eszenciákat alkalmazunk ilyenkor.

 •  MUSTARD (Vadrepce) gyógyírt, ha szomorúságunk jön, megy, vannak jobb időszakok, aztán megint rosszabbak
 • GORSE (Sülzanót) eszenciát, ha reménytelennek látjuk a helyzetünket.
 • SWEET CHESTNUT (Szelíd gesztenyét) szedjünk, ha olyan nagyfokú a lelki fájdalmunk, hogy úgy érezzük, már semmi sem segíthet rajtunk.
 • WILD ROSE (Vadrózsa), ha apatikus állapotba kerülünk, motiválatlanok vagyunk és céltalanok.

Ne felejtsük!

Sokszor esünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, hogy miattunk történt a visszautasítás, pedig sokszor nem is rólunk szól a történet. Ahogy szokták mondani: Rosszkor voltunk rossz helyen. A legtöbb visszautasítás a körülményekből és az illeszkedésből fakad, mindegy.  Ezért ne essünk abba hibába, hogy vég nélkül keressük magunkba a hibát!

Inkább töreked visszaszorítani a túlzott önkritikusságot, keresd a jó tulajdonságaidat, éleszd újra az önértékelésedet, és tápláld társas kapcsolataidat.

Ehhez nyújtanak segítséget a Bach-virágeszenciák, mely mellékhatások nélkül, az érzelmek harmonizálásával segítenek át minket a nehéz helyzeteken. Bach doktor rendszere, mely 38 eszenciából áll közel 90 éve nyújt segítséget. Alkalmazása egyszerű és szedhet bárki, korra nemre való tekintet nélkül.

Centaury - Kisezerjófű Bach-virágeszencia
,

Kisezerjófű – Bach-virágok titka

CENTAURY-Kisezerjófű a „Kedves, csendes, szelíd emberek, akik türelmetlenül várják, hogy másokat szolgáljanak. Igyekezetükben túlhajtják Tovább

Változás fedőkép
,

Lovagold meg a változás hullámait

Az egész életünk változások sorozata, melyhez folyamatosan alkalmazkodnunk kell.  A jól berögözött szokásaink, mintáink a komfort zónából Tovább