Az okostelefont pár éve még csak a fanatikusok  vásárolták, ma már mindenkinek van. E nélkül szinte már létezni sem lehet. Ennek segítségével férünk hozzá az internetbankunkhoz, rendelünk a webről és nézzük meg, hogy mikor jön a busz. Egy szóval az életünk részévé vált.

Mutasd a telefonod megmondom milyen vagy!

De gondolnánk e, személyiségünk meghatározza, hogy milyen okostelefont választunk. Nem rég megjelent tanulmányban azt vizsgálták, hogy mi jellemző az iPhone és az androidos készüléket választókra. A vizsgálat 500 okostelefon használó bevonásával készült, mely a következő jellemzőket állapított meg.

Az iPhone használók:

  • többnyire fiatal nők,
  • akik jobbára státuszszimbólumként tekintenek a készülékükre,
  • jóval extrovertáltabbak
  • őszinteség és az alázat kérdésében alacsonyabb szinten állnak,
  • jellemzően érzékenyebbek.

Ezzel szemben az Android felhasználók között több

  • a férfi,
  • a vásárlók az idősebb korosztályból valók,
  • akik őszintébbek
  • jellemzően szabálykövetőbbek.

android_vs_iphone

Ezek az információk  a telefongyártók és az operációs rendszerek működtetői számára valószínű nagyon hasznos információk, hogy minél személyre szabottam szolgáltatást és termékeket tudjanak  nyújtani.

És mi a helyzet velünk, felhasználókkal?

De vajon mi felhasználók tudjuk e, hogy a pszichológiai felmérések szerint az okostelefonok megjelenése óta az emberek stressz-szintje 30 százalékkal emelkedett. Ugyanis a digitális eszközök jelentős mértékben megkönnyítik az emberek közötti kommunikációt, de a folyamatos üzenetváltás állandó készenlétet eredményezve erősen megterheli az idegrendszert. Az e-mailek, közösségimédia-frissítések, szöveges üzenetek állandó figyelemmel kísérése és megválaszolása, az állandó telefonálás csökkenti az életminőséget. A nap végén könnyen úgy érezhetjük magunkat, mintha lecsapolták volna energiaraktárainkat.

nő_fáradt_okstelefon

A környezetünk nyomására olyan magatartást veszünk fel, ami hosszú távon  rossz hatással lesz ránk, ami pedig pszichoszomatikus betegségekhez vezethetnek. Éppen ezért nem szabad a szőnyeg alá söpörni, ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, hanem változtatni kell, amiben a Bach-virágeszenciák segítségére bátran számíthatunk.

Az ELM Bach-virágeszencia segít, hogy csak annyit vállaljunk magunkra, amivel boldogulunk is, a VERVAIN eszencia segít kimászni a mókuskerékből, a CENTAURY pedig képessé tesz minket arra, hogy a  magunk dolgára fókuszáljunk, és ne a folyamatosan ránk zúduló e-mail áradatból ránk ömlő feladatokkal bajlódjunk. Ha nem tanulsz meg nemet mondani, meghúzni a határokat, akkor kinyuvadsz a nap végére, ráadásul még a saját munkádat sem végzed el.

Ha nem adjuk meg magunknak azt a luxust, hogy néha kikapcsoljuk az agyunkat, ne csodálkozzunk azon, hogy túlterheltnek érezzük magunkat! Egy kutatás szerint a megkérdezettek 67 százaléka elismerte, hogy a nyaralás alatt is bekapcsolva hagyja mobiltelefonját és kapcsolatban van a cégével, tehát még akkor sem tud lazítani, amikor kéne.

Vannak vészhelyzetek – nagyon jól tudjuk-, amikor  oda kell tenni magunkat, de meg kell engednünk magunknak a henyélést is, hogy szervezetünk kipihenhesse magát. Kezdd már ma! Kapcsold ki a kütyüidet este minél előbb, és olvass, lazíts, beszélgess a gyerekkel vagy a pároddal.

Ez a tanulmány a Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking (Shaw et al., 2016) folyóiratban jelent meg.

Forrás:
http://online.liebertpub.com
http://marmalade.hu

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük