Aspen Rezgőnyár Bach-virágeszencia

ASPEN-Rezgőnyár : “Meghatározhatatlan, ismeretlen félelem, amelyre nincs magyarázat vagy indok. Rettegés egy valamilyen bekövetkező  borzalmas dologtól, de pontosan nem tudni, hogy mi az. Ezek a határozatlan, megmagyarázhatatlan félelmek kísérthetnek nappal és éjszaka. Az ettől szenvedők gyakran félnek elmondani problémájukat másoknak.” – Dr. Edward Bach

Ez egy olyan félelem, aminek igazán nem tudjuk megmondani az okát. Olyan szorongós sejtelmes érzés, amikor rossz az előérzetünk, de nem tudunk értelmes magyarázatot adni rá. Mindenre össze rezzenünk, szoktuk is mondani, hogy: Reszket, mint a nyárfa levél. Ennek a mondásnak későbbiekben még lesz jelentősége, emlékezzünk rá!

Az ASPEN-Rezgőnyár szedésével a szorongás csökkenése érhető el, azáltal, hogy már nem riadóztatjuk magunkat minden nesz esetén, azt érezzük, hogy képesek vagyunk tenni magunkért, nem vagyunk kiszolgáltatottak, kezünkben van az irányítás. Ha szembe merünk nézni az érzelmeinkkel, akkor képesek vagyunk félelmeinket meghatározni.

Gwenda Kyd, vegyész és Bach-virág tanácsadó, a Cambridgei Egyetem munkatársa, ahol a növényeket kutatja. Természetesen a Bach-virágokra is sor került, így jóvoltából sok érdekességet megtudhatunk róluk. Gwenda hozzájárulását adta, hogy lefordítsuk írásait, fogadjátok szeretettel. Írásait könyv formában is közreadta, The Plants of Dr Bach címmel.

Aspen-Rezgőnyár Bach-virágterápia

Aspen Foto: wired.com

ASPEN-Rezgőnyár

Latin név: Populus tremula

Módszer: forralásos

Felfedezés éve: 1935

Legendás rezgőnyár

Ezt a fát népiesen asszony nyelvnek is hívják az angolszász vidékeken utalva arra, hogy úgy mozog a fa levele, mint a pletykás nő nyelve, aki mindig beszél. A legenda szerint a Sátán azt mondta, hogy a nők olyanok, mintha nyárfa levél lenne a szájukban, amikor beszélnek.

A görög nyelvben az aspis szó, kerek pajzsot jelent, innen ered a fa elnevezése is.

A rezgő nyárt evezők készítésére, vízikerék lapátok, sebészeti rögzítő sínek, és pajzsok készítésére használták.

A rezgőnyárról azt tartották, hogy a fa úgy reszket, mint amikor a fájából a keresztfát készítik. Továbbá ez volt az egyetlen fa, ami nem hajtott fejet az elhaladó kálváriai menet előtt.

Egyes vidékeken úgy gondolták, hogy az ASPEN-Rezgőnyár átkozott. Mások viszont pont az ellenkezőjét hitték. Úgy vélték, hogy áldott és ezért készítettek belőle rágókát a gyerekeknek, amikor jött a foguk.

Úgy tartották, hogy ha a fát a ház bejáratának közelébe ültetik, akkor az, távol tartja a tolvajokat.

Egy másik legenda szerint, ha a nyárfa leveléből készült koszorút tettek a fejükre, akkor az, védelmet nyújt a viselőjének a túlvilágiak látogatása esetén, illetve elriasztja őket, ezért találhattak néha az ősi sírokban ilyen koszorúkat.

Aspen-Rezgőnyar Bach-virágterápia

Fitoterápia: ASPEN-Rezgőnyár

A rezgőnyár kérge szalicilátokat, (a nyír és fűzfában szintén megtalálható), a rokonvegyület populint, és szalicilsav származékot, szalicint tartalmaz.

Az ASPEN-Rezgőnyár kérgét, hagyományos népgyógyászatban váltóláz kezelésére használták. Az előbb felsorolt hatóanyagok miatt. A szalicilátokat napjainkban is alkalmazzák a gyógyászatban, acetil-szalicilsav vagy közismert nevén Aspirin formájában.

Levélnyele lapos, és rugalmas közel vannak a levél lemezhez, ami a fára olyannyira jellemző zizegő, rezgő levélmozgást okoz. Ez lehet az oka annak, hogy malária kezelésére is használták, ami gyakran erős hidegrázással és borzongással, vacogással jár együtt, ami emlékeztet a levelek reszketésére.

Hatóanyaga: populin

A kéreg szalicilátokat, (a nyír és fűzfában szintén megtalálható), a rokonvegyület populint, és szalicilsav származékot, szalicint tartalmaz.

Aspen-rezgőnyár hatóanyaga a populin

Populin

A populin az aromások nagy csoportjába tartozó vegyület; képlete C13H17 (C7H5O)O7, amely a rezgőnyár (Populus tremula) és néhány nyárfaféle leveleiben és kérgében található és azokból forró vízzel kivonható. Kis prizmákban kristályosodó, édes ízü test, és alkoholban könnyen oldódik. Lúgok behatására szalicin és benzoesav, savak behatására pedig benzoesav, szaliretin és glükoz képződik belőle.
Forrás: Pallas Nagylexikon

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük