Cerato - Kékgyökér Bach-virágeszencia

“CERATO-Kékgyökér azoknak, akikben nincs elegendő önbizalom, hogy meghozzák saját döntéseiket. Állandóan mások tanácsát kérik, melyek gyakran félrevezetik őket.” Dr. Edward Bach

Ismerős az a helyzet amikor belül tudjuk, hogy mit szeretnénk, de szükségünk van valakire, aki jóváhagyja a döntésünket? A saját magunkban való kételkedés nagyon gyakori, szinte mindenkivel előfordul, de néhányunk sokkal jobban megvisel ez a bizonytalanság és náluk mindenre hatással vannak, amit tesznek. A CERATO-Kékgyökér típusra jellemző, hogy belső hangjuk talán túl halk ahhoz, hogy meghallják azt és meggyőzze őket. Folyamatosan keresik mások társaságát, hogy bátorítást kapjanak tőlük saját belső bölcsességük megerősítésében.

Gwenda Kyd, vegyész és Bach-virág tanácsadó, a Cambridgei Egyetem munkatársa, ahol a növényeket kutatja. Természetesen a Bach-virágokra is sor került, így jóvoltából sok érdekességet megtudhatunk róluk. Gwenda hozzájárulását adta, hogy lefordítsuk írásait, fogadjátok szeretettel. Írásait könyv formában is közreadta, The Plants of Dr Bach címmel.

Cerato - Kékgyökér Bach-virágeszencia

Cerato – Kékgyökér Bach-virágeszencia

CERATO- Kékgyökér ókori kapcsolata

Latin név: Ceratostigma villimottiana

Virágzás: augusztus-szeptember

Elkészítése: napoztatásos módszer

Ezt a növényt kínai ólomvirágnak és kékgyökérnek is hívják, Kína, Nyugat-szecsuáni részéről és Tibetből származik. A Ceratostigma nemzetségfajai kék virágú cserjék, melyhez tartozik a Plumbaginaceae, Ólomvirágfélék családja is. Az elnevezés a latin plumbum, ólom szóból származik. Az elnevezés utalhat a virág ólomkék színére, de az is elképzelhető, hogy idősebb Pilniushoz kapcsolódik, aki az ólommérgezés kezelésére használta ez a növényt.

A willmottianum elnevezés Ellen Willmott kertész tiszteletére történt, aki támogatta a kínai növényfelfedező expedíciót, ahol felfedezték ezt a növényt.

 

Ellen Willmott

Ellen Willmott

Fitoterápia: CERATO-Kékgyökér

A népi gyógyászat a kékgyökeret reuma, sérülések, és a mumpsz kezelésére használta. A növény kémiai analízise során több hatóanyagot határoztak meg, ezek a plumbagin, plumbagin-sav, plumbolakton A és B, N-transz-kaffeoil-tiramin, eszkuletin és további 9 másik összetevőt.

Plumbagin

Plumbagin

 

Az N-transz-kaffeoil-tiramin gátolja a Helicobacter pylory baktériumot, mely kiváltója az emésztőrendszeri betegségeknek, mint a peptikus fekély, gyomorhurut, melyek emelik a gyomorrák kockázatát. Eszkuletin hatékony néhány mellrák és leukémia sejt ellen.

Plumbagin egy sárga színanyag, melyet a gyógyászatban antimiktobális, antifungális, maláriaellenes, gyulladás gátló és rákellenes hatása miatt ismert.

Forrás:

Biokémia: Gwenda Kyd  www.cambridge-bach.co.uk

Gwenda, a The Bach Centre regisztrált tanácsadója és tanára, aki eredeti szakmáját tekintve vegyész. Három nagy egyetem kutató munkatársa is volt, amikor 2010-ben elkezdett a holisztikus terápiákkal ismerkedni köztük a Bach-virágterápiával is. Jelenleg Cambridgeben dolgozik, könyvet ír és közben vizsgálja a Bach virágokat vegyészeti szempontból is. Gwenda hozzájárult ahhoz, hogy magyarra fordítsuk írásait, így más szemszögből is megismerkedhetünk Bach doktor gyógyító növényeivel.

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük