Bach-virágeszencia

Katrina Mounfort orvos és a The Bach Centre regisztrált Bach-virág tanácsadója a Westminster Egyetemen tanult homeopátiát néhány évvel ezelőtt, ahol az utolsó évben részese volt egy projektnek, amely azt vizsgálta, hogy vajon a Bach-virágeszenciák használhatóak-e kiegészítő terápiaként a homeopátiás kezelés alatt. Bach-virágtanácsadóként nagyon érdekelte a Bach-virágeszenciák és a homeopátia együttes használatának a lehetősége, úgy, hogy nem adja fel a klasszikus homeopátia irányelveit.

 

bach-hanemann-homeopatia-bach-virageszencia

Dr. Edward Bach és Samuel Hanemann

 

Rátalált egy kis publikációra, mely ezzel a témával foglalkozott a The Homeopath folyóirat, 1994-ben megjelent számában. A cikkben Dr. Cornelia Richardson-Boedler esetbemutatása volt olvasható, ahol a kiválasztott homeopátiás terápia nem működött megfelelően, és azt javaslatára Bach-virágeszenciát használtak katalizátorként, hogy kitisztuljon a páciensről alkotott alkati kép. Néhány évvel korábban Dr. D.S Vohra mutatott be egy esetet a könyvében, ahol a Bach-virágeszenciák használata után sokkal hatékonyabbak volt a homeopátiás szerek.

Ebből a két cikkből nagyon nehéz lett volna bármiféle konklúziót levonni, mivel ez a két forrás korlátozott mennyiségű információt tartalmazott. Katrina elhatározta, hogy felméri, hogy a két módszer, a Bach-virágterápia és a homeopátia egyidejű használata menyire elterjed és ismert a homeopátiás gyakorlatban.

Kutatás

Száz Angliában dolgozó,  homeopatának küldött kérdőívet , melyre 65%-a válasz érkezett. Ezt nagyon jó aránynak tekinthetjük, főleg annak fényében, hogy ez egy e-mailes megkeresés volt.

 

kerdoiv

 

Kérdőív eredménye

A kutatás arra kereste a választ, hogy: Bach-virágeszenciák használhatóak-e kiegészítő terápiaként a homeopátiás kezelés alatt

A válaszadók 78%-a ért részben vagy nagyon egyet , hogy A Bach-virágeszenciák kiegészítik és/vagy erősítik a homeopátiás kezelés eredményességét. Csak 1 megkérdezett volt, aki nem értett egyet, a többi pedig részben vagy kicsit nem ért egyet választ adta.

A résztvevők 74%-a alkalmazta eddig a Bach-virágeszenciákat a praxisában. A többség, 54%-a az eseteinek 10%-nál kevesebb alkalommal használta, míg válaszolók 20%-a  10%-nál több ízben. Csupán ketten  válaszolták azt, hogy ritkán alkalmazzák.

A legismertebb gyógyító rendszer a Bach-virágterápia volt (64%), melyet az Ausztrál Bush-virágterápia követett (54%), harmadik helyet pedig a Bailey Eszenciák foglalták el a maguk 8%-val. 5 részvevő (8%) javasolt más eszenciákat ezeken kívül.

A Bach-virágeszenciák a következő okok miatt használták leggyakrabban:

  • támogatta a homeopátiás szert vagy extra segítséget adott,
  • támogatta a pácienst, amikor ugyan a homeopátiás szer jól működött, de akut negatív érzelmi stressztől szenvedett,
  • amikor az utolsó adag homeopátiás szer még mindig működött, és nem volt indokolt másik szer választása, de a terápia szempontjából szükséges volt további támogatás
  • ha a homeopátiás szer beszedése után egyéb érzelmi állapot került a felszínre.

A hozzáadott megjegyzésekben szerepelt, hogy azt gondolják, hogy a homeopátiás szerek és a virágeszenciák más szinten hatnak, és hogy a két terápia nem befolyásolja egymás hatását.

Egyes válaszadók fenntartásukat fejezeték ki a hatékonysággal, a költségekkel kapcsolatban, és a működési mechanizmus tekintetében.

Azok, akik egyetértenek abban, hogy a virágeszenciák kiegészítik és/vagy hozzátesznek a homeopátiás szerek hatásához, és mégsem használták őket, annak a fő oka: a virágeszenciák ismeretének hiánya volt. Akik az állítással kevésbé vagy egyáltalán nem értettek egyet azok ezt azzal indokolták, hogy a homeopátiás szerek elegendőek.

Az eszenciaismeret hiánya gyakori válasz volt, ahogy az az aggodalom is, hogy nem ismert a virágeszenciák működési elve és a használatukkal eltérnének a klasszikus tiszta homeopátiától. Azok a válaszadók, akik egyáltalán nem értettek egyet az állítással, hogy a virágeszenciák kiegészítik és/vagy hozzátesznek a homeopátiás szerek hatásához azok azt mondák: „Ha megfelelő homeopátiás szer került kiválasztásra, nem szükséges további kiegészítése a kezelésnek.”

Interjú eredménye

Négy homeopata orvossal készített Katrina mélyinterjút, melynek eredményét így összegezte:

  • A virágeszenciák saját, személyes tapasztalaton keresztüli bemutatásának  és a szemináriumokon további ismeretanyaghoz való jutására lenne igény.
  • Amíg néhány kollégának benne van a repertoárjában a virágeszenciák használata, addig a négy közül egy nem tartja ezt megfelelőnek, bár érdekli annak a lehetősége, hogy a homeopátiás képzésen belül megismerkedhessen a Bach-virágeszenciákkal.
  • A homeopaták örülnek, ha betegek kérik vagy támogatják a virágeszenciák használatát.
  • Akut helyzetekben a virágeszenciák használata a homeopátiás kezelés során gyakran előfordul.
  • Általános egyetértés volt abban, hogy hasznos a virágeszenciák alkalmazása a homeopátiás kezelés során, amikor kezdeti rosszabbodás lép fel a kliens állapotában.

Előfordult bizonytalanság az virágeszenciák hatásával kapcsolatban és vegyes volt a siker élmény is: néhány ember sokkal hatásosabbnak találta, mint mások. A virágeszenciák ismeretének  hiánya nagyon általánosnak mondható, még azok között is, akik használják őket.

Szükséges vajon a homeopátiás kezelés során a virágeszenciák használata?

Akik azt gondolják, hogy elegendő a homeopátia, azok nem értenek egyet a kutatás állításával. De ők vannak kevesebben.

Ez a kutatás nem nyújt elegendő bizonyítékot arra, amire ez a kis létszámú kutatás eredménye enged következtetni, hogy  szükséges lenne használni kiegészítésképpen a homeopátiás kezelés során a virágeszenciákat. Ahhoz, hogy bizonyítást nyerjen kétségek nélkül, arra klinikai vizsgálatra lenne szükség, amely alátámasztja azt, hogy a virágeszenciák kiegészítik és/vagy hozzátesznek a homeopátiás kezelések eredményességéhez. – foglalja össze a doktornő vizsgálódása eredményét.

 

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük