A tizenkét gyógyító és más orvosságok (1933) – dr. Edward Bach

Bach doktor írásának  gyökerei a Homeopathic Word című folyóirat 1930-ban megjelent februári számáig nyúlik vissza, amelyben 5 növényi kivonatot mutatott be Some New Remedies and New Uses című cikkében, amelyek még homeopátiás szerként készültek el, hígítással és rázással. Az öt növény között volt a Mimulus, Clematis és az Impatiens, melyek még abban az évben váltak virágeszenciával. Ugyanis Bach doktor ekkor fedezte fel a napoztatásos módszert.

1932-re tizenkét szert alkalmazott már, amelyeket a Szabadítsd fel Tenmagad (1932) írásában mutatott be először. Bach doktor nem elégedett meg az addigi eszenciákkal, tovább kutatott és kereste a növények gyógyító erejét. Mindeközben 1933-ban publikálta a Twelve Great Remedies (Tizenkét nagyszerű szer) írását, mely Epsonban jelent meg, majd a Twelve Healers (A Tizenkét Gyógyító) címűt, mely füzetkötésben Marlowban adtak ki.

Bach doktor annak ellenére, hogy szűkösek voltak az anyagi lehetőségei, minden érdeklődőnek küldött a kiadványból, és mindig elfelejtette elkérni a 2 pennit – olvashatjuk Nora Weeks visszaemlékezésben, a The Medical Discoveries of Edward Bach című könyvben.

Twelve Healers bővítése

1933 augusztusában ismét felkereste a The CW Daniel Company könyvkiadót, aki a Gyógyítsd Tenmagad című könyvének kiadásban működtek közre, hogy új írását, a Twelve Healers kibővített változatát bemutassa. Ebbe a kiadásban további négy virág került bemutatásra, melyeket abban az évben fedezett fel. Danielnek annyira tetszett a könyv, hogy még az év őszén kinyomtatta Tizenkét gyógyító és a Négy segítő  (Twelve Healers and Four Helpers) címmel.

1934 júliusában már a második kiadásra volt szükség, melyben további 3 eszencia is szerepel, így ennek a kiadványnak a címe: A Tizenkét Gyógyító és a Hét Segítő (Twelve Healers and Seven Helpers) lett.

Bach doktor tovább munkálkodott rendszere fejlesztésén és 1935 őszére további 19 szert fedezett fel, melyeket az új forralásos módszerrel készített már el. Továbbá hozzá látott könyvének végleges verziójának elkészítéséhez, melynek kiadására Bach doktor 50. születésnapján, 1936. szeptember 24-én került sor,  A Tizenkét Gyógyító és más orvosságok (Twelve Healers and Other Remedies) címmel. A raktáron lévő korábbi kiadványokat Bach doktor kérésére megsemmisítették.

Az első kiadáshoz képest, teljesen megváltozott a könyv addigi szerkezete. A  gyógyító és a segítő felosztás helyett 7 csoportba sorolta az eszenciákat.

A7 1936-os kiadványt szerkesztette utoljára saját maga. Ez év október 30-án Bach doktor egy bővített bevezetőt diktált le asszisztensének, Nora Weeksnek a könyvhöz, melyben kitér a szerek ártalmatlanságára, és egyszerű használatára.

Bach doktor 1936 november 27-én elhunyt, de ahogy megígérte Nora Weeks neki, elküldte ezt a kibővített verziót a könyvkiadónak 1936 december elején.

1941-es második kiadásban már ezzel került az olvasókhoz a könyv, mely Bach doktor által írt végleges verziónak tekinthető.

Azóta több nyelvre lefordították, és számtalan kiadásban megjelent.

Bach doktor további letölthető írásai:

  1. Gyógyítsd Tenmagad – Heal Thyself (1931)
  2. Szabadítsd fel Tenmagad – Free Thyself (1932)
  3. Az utazók története (1934)
  4. Bach doktor korai kutatásainak gyűjteménye (1920-1930) – Early Research Papers – 2016

Válogass a magyar és angol nyelven megjelent Bach-virágterápiával kapcsolatos könyvek közül webshopunkban.

Kattints a képre a letöltéshez.

A tizenkét gyógyító és más orvosságok - The Twelve Healers and Other Remedies (1935)

A tizenkét gyógyító és más orvosságok – The Twelve Healers and Other Remedies (1935)