A British Journal of Psychiatry című szaklap friss számában megjelent tanulmány szerzői több mint 3600 várandós nőt kérdeztek meg havonta arról, hogy éltek-e át stressz, ha igen, kisebb vagy nagyobb jelentőségűt, számolt be róla a BBC hírportálja. A résztvevők Helsinki környékén laktak, a gyerekeik 1975-1976-ban születtek. Amikor a gyerekek 30 évesek lettek, megvizsgálták, hánynál diagnosztizáltak személyiségzavart. Negyven olyan esetet találtak, ahol kórházi kezelésre is szükség volt.

A tanulmány azt állapította meg, hogy a várandósság alatti  stressznek hosszú távú hatása lehet a gyerekekre. Akiknek az édesanyja súlyos stresszt élt át terhesen, azok 9,53-szor nagyobb eséllyel lettek személyiségzavarosak, mint akiket nem ért stressz magzatként. Akik enyhe stresszt éltek át, négyszer akkora kockázatnak voltak kitéve.- írja  a Medical Online.

A személyiségzavar azt jelenti, hogy a beteg személyisége megnehezíti a saját és környezete életét: vannak, akik túlzottan szoronganak, érzelmileg labilisak vagy antiszociálisak, a tünetek széles skálán helyezkednek el. A tudósok úgy tartják, minden huszadik ember szenved személyiségzavartól. Ezeknek az embereknek nagyobb eséllyel alakul ki egyéb mentális zavaruk, többek között depresszió, alkohol- vagy drogproblémák. A kutatók igyekeztek kiszűrni az egyéb tényezőket, többek között a várandós nő pszichiátriai betegségeit és dohányzását, hogy kiderüljön, mekkora szerepet játszik maga a várandósság alatti stressz.

Korábbi kutatások kimutatták a gyerek későbbi depressziója, szorongása és skizofréniája összefüggését a várandósság alatti stresszel.

Várandósság alatti stressz

Az anyákat sújtó stressz forrása lehetett többek között a párkapcsolati, szociális vagy lelki problémáknak.

Számos kérdés foglalkoztatja ilyenkor a kismamákat, ami szorongás válthat ki bennük. Akár tervezett, akár nem az új élet érkezése, félelmet érezhetünk, hogy hogyan lesz tovább, hogy fog kihatni az anyagi helyzetünkre a család bővülése. Mi lesz a munkahelyünkkel, a karrierünkkel, hogy fog alakulni az életünk? Ezen túl megjelenhet a kételkedés, hogy képesek leszünk-e felnevelni a gyermekünket, lesz-e elég erőnk a szüléshez, minden rendben lesz-e a babánkkal? Vagy vannak olyanok is, akik azon aggódnak, hogy hogy fog változni a testük, elveszítik a a kemény edzésekkel megszerzett alakjukat és hogy hogy fognak kinézni.

Várandósság alatti stressz negatív hatással van a gyermek mentális állapotára.

Várandósság alatti stressz negatív hatással van a gyermek mentális állapotára.

Bach-virágok szelíd támogatása

A Bach doktor rendszere, amelyet az 1930-as években dolgozott ki hatékonyan és szelíden tudja támogatni a kismamákat a várandósság alatt, a szülés idején is és a várandósság utáni időszakban is. 

Az eszenciák alkalmazása biztonságos, azonban minden esetben szükséges egyeztetni egészségügyi szakemberrel, amikor bármilyen terápiát elkezd a kismama alkalmazni.

Az első hónapok fáradtsága, a bizonytalanság, az aggódás, hogy hogyan is lesz tovább nem ismeretlen érzések, akik már voltak ebben a helyzetben. Aztán a test változása, melynek elfogadása sokaknak okoz nehézséget, illetve a szüléstől való félelem is gyakran megjelenik. Mielőtt megbeszélnénk, hogy melyek a leggyakoribb eszenciák, amelyek a várandósság idején felmerülhetnek, megemlíteném a RESCUE Elsősegély keveréket (Vészcsepp vagy SOS csepp),a mely 5 Originál Bach-virágeszencia keveréke.

Sokszor nincs idő vagy nem érzünk affinitást arra, hogy végig gondoljuk és kibogarásszuk a számukra megfelelő egyedi eszenciát. Ilyenkor elsősegélyként bátran használhatjuk a RESCUE keveréket, mely bátorít, támogatja a koncentrációt, segíti a heves érzelmek kezelését és türelmet ad. Különösen a szülőszobába érdemes magunkkal vinni, hogy ha támogatásra van szükség, akkor kéznél legyen.

Akkor nézzük a Bach-virágokat:

MIMULUS – ismert félelmekre (hogy fogunk megélni, félek a fájdalomtól)

STAR OF BETHLEHEM – ha trauma vagy sokk hatás ért  ( halál eset, válás, munkahely elvesztése, nagy veszteség, stb.)

CRAB APPLE – test változásanak elfogadását támogatja ( bálna vagyok érzése)

WALNUT – új helyzet elfogadásának megkönnyítése (egész családnak, még a kutyusoknak is jól jön)

RED CHESTNUT – túlzott aggódás a magzat miatt

IMPATIENS – türelmetlenségre

ELM – túl nagy felelősség érzése miatt kialakuló belső bizonytalanság

LARCH – önbizalom növelés (képes vagyok kihordani, képes vagyok megszülni, képes vagyok felnevelni)

Természetesen a 38 féle egyedi eszenciából bármelyik szóba jöhet a várandósság ideje alatt. Ha nehéz a választás, vagy jól esne beszélgetni a fennálló problémákról, akkor érdemes bejelentkezni egy konzultációra, ahol személyre szabott eszenciakeveréket állítunk össze, mely egyénre szóló támogatást nyújt.

 

 

 

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük