Éjjeli baglyok vs. korán kelők

Az éjjeli baglyok korábban halnak, mint a koránkelő pacsirták- állapították meg amerikai és brit kutatók. A chicagói Északnyugati Egyetem és a brit Surrey-i Egyetem kutatói 430 ezer, 38 és 73 év közötti személy részvételével végezték kutatásukat. Eredményeik szerint az éjszaka szélsőségesen aktívaknál a 6,5 évnyi kutatási idő alatt mintegy 10 százalékkal nagyobb volt a halálozás kockázata, mint a korai kelőknél.

“Ez a közegészségügy egyik olyan problémája, amelyet nem lehet ignorálni” – mondta Malcolm Schantz, a Surrey-i Egyetem kutatója. Úgy véli, az éjszakai baglyoknak biztosítani kellene a lehetőséget, hogy későbbre halaszthassák a munkaóráikat.”Az éjszakai baglyoknak, akik megpróbálnak a koránkelők világában élni, komoly egészségügyi problémáik lehetnek” – mondta Kristen Knutson chicagói társszerző.

Éjjeli baglyok korábban halnak meg.

A résztvevők 27 százaléka vallotta magát “határozottan reggeli típusnak” és mintegy 9 százalékuk “határozottan esti típusnak”. 35 százalékuk “inkább” reggel, 28 százalékuk “inkább” este aktív. Regisztrálták testsúlyukat, dohányzási szokásaikat és társadalmi helyzetüket is. A vizsgálat 6,5 éve alatt a résztvevők közül mintegy 10 ezer 500-an meghaltak. Az éjszakai baglyok csoportjában több mint 10 százalékkal többen hunytak el, mint a koránkelőkében. Az éjszakai baglyok hajlamosabbak a pszichés problémákra, diabéteszre, gyomor- és légzési panaszokra. Éjszakánként kevesebbet alszanak, több cigarettát, alkoholt, kávét vagy illegális drogot fogyasztanak.

A nagyobb halálozási kockázat a tudósok szerint arra vezethető vissza, hogy az éjszaka aktívaknak állandóan belső órájukat leküzdve kell élniük. Alapulhat a pszichés stresszen, és azon is, hogy ezek az emberek a testüknek nem megfelelő időben esznek. Az alváshiány, az éjszakai ébrenlét vagy a drog- és alkoholfogyasztás is hozzájárulhat a korai halál kockázatához.

A szakértők szerint az éjszaka aktívak speciális bánásmódot igényelnek. Belső órájuk genetikailag meghatározott, “nem egyszerű jellemgyengeség” – emelték ki. “A munkaórákat rugalmasabbá kellene tenni a baglyok számára. Nem kellene őket arra kényszeríteni, hogy felkeljenek egy 8 órakor kezdődő műszakhoz” – tették hozzá. Korábbi tanulmányok már kimutatták az összefüggést az alváshiány és a szív- és érrendszeri megbetegedésekre vagy diabéteszre való hajlam között, de ez az első alkalom, hogy a korai halál kockázatát is vizsgálták. A tanulmány a Chronobiology International című szaklapban jelent meg.

Az éjjeli baglyokra ez is igaz

Más tanulmányok viszont azt találták, hogy jóval intelligensebbek, kreatívabbak azok, akik az éjjeli baglyok táborába tartoznak.

A Madridi Egyetem kutatói ezer fiatal alvási szokásait tanulmányozták, miszerint az éjszakai baglyok az általános intelligenciateszteken teljesítenek jobban, a korán kelők viszont jobb jegyeket kapnak. Satoshi Kanazawa, a Londoni Gazdasági Iskola munkatársának egy tanulmánya szerint az intelligensebb gyerekek nagy valószínűséggel éjszakai baglyok lesznek felnőtt korukban. Az is kiderül a tanulmányból, a korai kelők proaktívabbak.

Egy ébredés utáni teszten az agyi aktivitás közötti különbséget vizsgálták. Az ébredés utáni eredmények még hasonló aktivitás jelentkezett, de az ébredés után tíz és fél órával már az éjjeli baglyok mutattak nagyobb aktivitást.

Azt tudtátok, hogy a délután vagy éjjel aktívabb emberek, azaz az éjjeli baglyok sokkal eredetibb és kreatívabb megoldásokkal állnak elő, ha problémákkal találkoznak? Ez valószínűleg annak köszönhető, mert már maga az éjszakai életmód is egy az átlagostól eltérő szokás.

Még egy pozitívum a későn kelés mellett. Egy, a ’90-es évek végén készült tanulmány szerint a későn kelők szervezete nem termel annyi kortizolt, így nem is annyira stresszesek, mint korán kelő társaik. De a magasabb kortizol szintnek is van jó oldala: Ők egész nap készenléti állapotban vannak.

Ha nem alszol eleget

Ha azért nem tudsz aludni, mert rengeteg a problémád otthon, vagy a munkahelyeden, vagy éppen olyan élethelyzetben vagy, amire muszáj megoldást találnod, akkor előbb utóbb kizsigereled a szervezetedet. Nem fogsz tudni jó döntéseket hozni, ahogy egy korábbi cikkemben is írtam már. Sőt, a figyelmetlenség miatt megsokszorozódik a balesetek esélye is. Állandóan fáradt leszel, hibát hibára halmozol.

Ha nem alszol eleget kizsigereled a szervezetedet.

Ha nem alszol eleget kizsigereled a szervezetedet.

Ha ez a helyzet áll fent, akkor próbáld megtalálni a probléma gyökerét. Töltsd ki Bach-virágeszencia választó kérdőívünket. Az eszenciák használatával, megváltoztathatod a dolgokhoz, emberekhez, helyzetekhez való hozzáállásodat. Mondok egy példát. Ha az a probléma, hogy túlterhelt vagy, mert mindent rád lehet sózni, nem utasítod vissza azokat a kéréseket, amik meghaladják a teljesítőképességedet, akkor a CENTAURY (Kisezerjófű) szedésével, megváltoztathatod ezt a viselkedésedet. Belátod, hogy mik a határaid, felismered a helyzeteket, és bátorságot merítesz magadból, hogy kiállj magadért. De ez csak egy példa arra, hogy segíthetnek a Bach-virágokat. Töltsd ki a kérdőívet, gondolkodj el önmagadról, és tégy lépéseket azért, hogy változtass a helyzeteden.

Forrás:

  • mti
  • dailymail.co.uk

 

 

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük