clematis-iszalag

CLEMATIS-Iszalag: „Azoknak, akik álmodoznak, álmatagok, nem teljesen éberek, nem nagyon érdekli őket az élet. Csendes emberek, nem igazán boldogok a jelenlegi körülményeikkel, inkább a jövőben élnek mint a jelenben. Egy boldogabb időszak reményében élnek, amikor majd ideáljaik valóra válnak. Betegség esetén néhányan nem tesznek semmit vagy csak keveset gyógyulásuk érdekében, és bizonyos esetekben még a halált is várhatják a jobb idők reményében vagy azért, hogy találkozzanak egy régen elvesztett hozzátartozójukkal.” – Dr. Edward Bach

Majd, ha elérem ezt vagy, azt! vagy, majd, ha ez lesz, meg az lesz! halljuk a CLEMATIS típusú embertől. Mindig a jövőbe vágyakozik, attól várja a megoldást. A jelen pillanat kevéssé érdekli. Álmodozik, ahogy a kisgyerek az iskolában. Néz kifelé az ablakon és teljesen máshol járnak a gondolatai. Kicsit szétszórt, kicsit figyelmetlen. Várják a szebb jövőt, szerintük csak akkor lesz igazán jó. Nem veszik észre, hogy mindeközben elmegy mellettük az élet, ezért boldogtalannak is érezhetik magukat.

A CLEMATIS-Iszalag hatására részesévé válik a mindennapoknak, terveit elkezdi megvalósítani, anyagba tudja önteni álmait. Reális célokat kezd felállítani, amit meg is tud valósítani. Jobban tud koncentrálni és összpontosítani, a jelenben maradni. Ez az eszencia belekerült a RESCUE elsősegély keverékbe is, mely segít a nehéz helyzetekben boldogulni, megőrizni a harmóniát és helyt állni.

Gwenda Kyd, vegyész és Bach-virág tanácsadó, a Cambridgei Egyetem munkatársa, ahol a növényeket kutatja. Természetesen a Bach-virágokra is sor került, így jóvoltából sok érdekességet megtudhatunk róluk. Gwenda hozzájárulását adta, hogy lefordítsuk írásait, fogadjátok szeretettel. Írásait könyv formában is közreadta, The Plants of Dr Bach címmel.

Clematis-Iszalag bokor

Clematis-Iszalag bokor

CLEMATIS-Iszalag

Latin név: Clematis vitalba

Elkészítése: napoztatásos módszer

Felfedezése: 1928

Virágzás: július-szeptember

A “mászkáló növény”

Az iszalag Kínából és Japánból származik, a Clematis szó, az ógörög nyelvből származik, jelnetése: “mászkáló növény”.

Az angolszász vidékeken  sokan úgy ismerik, mint öreg ember szakálla, ami a maghoz kapcsolódó fehér bozontos szakállra utal, nálunk ezért fehérvénic is szokás nevezni.

Clematis-iszalag-termés, Fotó: dr. sasvári Ferenc

Clematis-iszalag termés, Fotó: dr. Sasvári Ferenc

Vagy hívják még utazók örömének” is, amit állítólag John Gerard herbalista adott neki, utalva a szőlő ültetvényeket szegélyező utak mentén növekedő növényre. A koldusok gyakran szándékosan kenték a bőrükre, mert a növény hatóanyaga által kiváltott hólyagok nagyobb együttérzést váltottak ki a járókelőkből, ezért koldusfű néven is ismert.

Fitoterápia

Az egész növény mérgező, ezért ez korlátozza a felhasználási lehetőségeit. A friss növény a bőrt irritálja, súlyosabb esetben gyulladást, hólyagosodást válthat ki, elfogyasztva a vesét és a bélrendszert izgatja. A népi gyógyászatban az irritáló hatását használták ki, például a szembe juttatták, hogy könnyezést váltsanak ki vele, vagy ha a torkot kezelték, akkor köhögést idéztek elő vele, vagy a bőrre téve gyulladást vagy hólyagokat okoztak vele.

A vízhajtóként és izzadást elősegítőként használták, külsőleg és belsőleg fekélyek kezelője volt.

Clematis-Iszalag virág

Clematis-Iszalag virág

Hatóanyaga: protoanemoni, 4’-O-kumeroil-izovitexid

A boglárkafélék családjába tartozó növény friss részei protoanemonint tartalmaz, mely más néven anemonol vagy ranunculol. Ha a növény elfogyasztásra kerül, akkor a protoanemonin kimarja a száj nyálkahártyáját és a torkot, , fekélyeket hagyva maga után, gyötrő fájdalmakkal. Hányingert vált ki, hányást és hasmenést okoz.

Szárítás vagy forralás hatására a protoanemonin hatása megszűnik ezért  lázcsillapításra és olyan gyulladásos folyamatok megállítására használták, mint az reuma.

A gyökeréből és szárából forralással kinyert olajjal a viszketést kezelték, illetve füstölőként fogfájást csillapítottak vele.

Gyógyászati szempontból fontos hatóanyagot találunk a növény föld feletti részének szárítmányában, melynek neve: 4’-O-kumeroil-izovitexid. Ez a hatóanyag gyulladáscsökkentő, fájdalomérzékenységet csökkentő (antinociceptív), lázcsillapító és gombaölő hatású.

clematis-iszalag-hatóanyag

4’-O-kumeroil-izovitexid

Hétköznapok

A Clematis Vitalba betolakodhat az őshonos fajok közé, ahogy ezt tette Új-Zélandon is, megfertőzve ezzel az őshonos flórát. Úgy tartják, hogy a Clematis végzi el az ördög munkáját azáltal, hogy más növényeket támad meg és megfojtja azokat.

Gondos főzés után szára fogyasztható.
A szára, különösen forrázás után kosarak készítésére és kötélgyártásra alkalmas.

Így készül a kosár:

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük