Stressz kezelése gyerekeknél.

A stressz kezelése gyerekeknél elengedhetetlen, mert ha nem tanítják meg nekik még gyerekkorban, hogyan kezeljék a felmerülő problémákat, könnyen szorongó, depressziós felnőtt válhat belőlük. A válások, családi konfliktusok és a növekvő iskolai elvárás miatt nagy nyomás nehezedik rájuk, amit segítség nélkül nem biztos, hogy meg tudnak oldani.

Stressz jelei

Ha a stresszre utaló tünetek jelentkeznek, akkor sem késő segíteni, a stressz kezelése gyerekeknél is megoldható, ugyanis számos technikája van – hívja fel a figyelmet Major Melinda, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekpszichiátriai Osztályának szakpszichológusa.

Mindenkire máshogy hat a stressz, ám ha hirtelen megváltozik egy gyerek viselkedése, azt komolyan kell venni. Problémát jelez, ha

 • egy szobatiszta gyerek például újra bepisil
 • rosszul alszik,
 • kamaszkorban pedig intő jel lehet az állandó fejfájás,
 • a megváltozott étkezési szokások és a fogyás,
 • valamint azok a rendszeressé váló testi tünetek, amelyek mögött nem áll kimutatható betegség.
Stressz kezelése gyerekeknél elengedhetetlen.

Stressz kezelése gyerekeknél elengedhetetlen.

Stressz oka

A családterapeuta szerint a szülőknek mindig érdemes végiggondolniuk azt is, vajon a saját munkahelyi vagy magánéleti feszültségük hogyan hat ki gyermekükre. A gyerekek ugyanis több mindent megéreznek, mint gondolnánk, sőt sok esetben ők a házaspárok problémáinak tünethordozói, megváltozott viselkedésükkel, illetve tünetükkel jelzik, hogy egyensúlyvesztés állt be a család működésében.

Egy családi tragédia vagy iskolai kudarc olyan stresszreakciót idézhet elő, ami hosszú távon pszichoszomatikus megbetegedések, magatartásproblémák, szorongás, depresszió vagy más pszichiátriai zavarok okozója lehet. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy a tartós, intenzív stressz az egyensúlyban lévő krónikus betegségeket is súlyosbíthatja. Érdemes tehát megelőzni a lelki sérülést, váláskor például egyre több szülő keres fel együtt szakembert, ha bizonytalanok abban, hogyan viselkedjenek a gyermekükkel – emeli ki Major Melinda.

Stressz kezelése gyerekeknél

Bár fontos, hogy a szülő érzékenyen reagáljon gyermeke jelzéseire, a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a túlreagálás is okozhat kárt, a szorongásos problémák hátterében ugyanis gyakran a túlvédő, túlóvó szülői magatartás áll.

A 38 Bach-virágeszenciák közül a RED CHESTNUT (Vörös virágú vadgesztenye) támogatja a szülőket abban, hogy a túlzott féltést képesek legyenek kezelni. A CHICORY (Katángkóró) a túlzott birtoklási vágyat, a gyerekek feletti állandó felügyeletet, gondoskodási kényszert szünteti meg.

Ami nélkülözhetetlen, az a biztonságos, megértő, kiszámítható, szeretetteljes családi légkör, amiben a gyerekek el merik mondani problémáikat, mert érzelmi támogatásra, segítségnyújtásra számíthatnak.

A stressz kezelése gyerekeknél a család egyensúlyi állapotán.

A stressz kezelése gyerekeknél a család egyensúlyi állapotán is múlik.

Módszerek

 • progresszív relaxáció
 • autogén tréning
 • Bach-virágterápia
 • légzéstechnika
 • testmozgás
 • naplóírás
 • kreatív tevékenység
 • beszélgetés

Valamennyi család átél ugyanis kisebb-nagyobb veszteségeket, ám szilárdabb háttérrel a gyereknek is nagyobb esélye van a helyzet kezelésére. Észre kell azonban venni, amikor ez önmagában már kevés, ilyenkor – például iskolai problémák esetén – a tanárokat, az osztályfőnököt is be kell vonni, ha pedig nincs előrelépés, szakember segítségét kell kérni.

Fordulhatunk iskolapszichológushoz, vagy nevelési tanácsadóhoz, de kérhetjük  Bach-virágtanácsadó segítségét is.  Vannak olyan helyzetek, amikor mi magunk is ki tudjuk választani, hogy milyen eszenciákra van szükség. Például, ha elveszít a család egyik szerettét, akkor a trauma oldását a STAR OF BETHLEHEM (Ernyős madártej) Bach-csepp segíti elő a WALNUT (Dió) pedig az új helyzettel való megbékélést. De minden olyan esetben, amikor valami rosszul érint minket, az iskolai számonkérésektől való rettegés vagy konfliktus,  akkor a RESCUE Elsősegély keverék támogatást nyújt, visszaállítja a belső egyensúlyt.

Amikor a gyermekek stresszkezelését akarjuk segíteni, mindenképpen fontos megérteni az okokat – mondja a szakpszichológus. Amennyiben például az váltja ki a szorongást, ha egy gyereknek nincsenek barátai, érdemes a WATER VIOLET (Békaliliom) eszenciát alkalmazni. Könnyebben teremt kapcsolatot, elmúlik a magányosság érzése. A stressz kezelése gyerekeknél kulcsa lehet a baráti kapcsolatok megerősítésének. A szakember még ajánlja a társas készségfejlesztő csoportot, mely hatásos technika. Ebben ugyanis olyan módszereket sajátíthat el, amikkel képes lesz kapcsolatokat kialakítani kortárs közösségben.

Stressz kezelése gyerekeknél jótékonyan hat a beilleszkedési problémákra.

Stressz kezelése gyerekeknél jótékonyan hat a beilleszkedési problémákra. Foto:© Heide Benser/Corbis

A relaxációs módszerek – kisebbeknél a progresszív relaxáció, nagyobbaknál az autogén tréning – megfelelően elsajátítva az izmok ellazítása által csökkentik a feszültséget. A stresszreakciók enyhítésére alkalmas még a megfelelő légzéstechnika, a hosszú elnyújtott kilégzés ugyanis egyensúlyi állapotot hoz létre a szervezetben, ezt pedig a gyerekek is könnyen el tudják sajátítani és akár egy iskolai felelés előtt is alkalmazhatják.

Kombinálhatjuk ezeket a technikákat a megfelelő Bach-virágcseppekkel, így több oldalról támogatjuk meg őket. Az eszenciák alkalmazása folyamatos támogatást nyújt a gyerekeknek a nap 24 órájában, anélkül, hogy bármilyen mellékhatást okozna. A RESCUE keverék pedig az akut problémákat kezelésében támogat, például felelés, vagy dolgozat írás során fellépő lámpaláz, vagy a táborozással kapcsolatos félelmek.

Általános stresszkezelésre alkalmas a rendszeres testmozgás, ami azáltal, hogy egészséges és levezeti a feszültséget, kihat a lelki egyensúlyra is. Emellett segíthet még minden olyan tevékenység, amit a gyermek, serdülő szívesen csinál: kisgyermekkorban ez többnyire játék, később előtérbe kerülhet a naplóírás vagy a különböző kreatív tevékenységek.

A mindennapi beszélgetést elengedhetetlen , ami teret biztosít ahhoz, hogy a napi történések által kiváltott érzésekről is lehessen beszélni. Ez azonban csak abban az esetben működik, ha a gyermek valóban végigmondhatja, ami őt foglalkoztatja és ténylegesen is megtapasztalhatja szülei részéről az érzelmi odafordulást. A szülők szerepe tehát a gyermek érzelmi biztonságának megteremtésében kikerülhetetlen.

A Bach-virágterápiával gyengéden oldható a stressz és a feszültség a gyermekek estében is. Ezekben a helyzetekben a megfelelően kiválasztott Bach-virágeszenciák könnyebbé tehetik a boldogulást a gyerekek számára.

Felhasznált irodalom: informed.hu

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük