Munkahelyi stressz

Egyre többen nyilatkoznak úgy, hogy a legnagyobb stresszt a munkájuk jelenti, és mivel szinte mindenkinek van magánélete, sajnos ez hatással van a család közérzetére is. A mondás itt is igaz: mindig fejétől bűzlik a hal. Ha főnöknek fontos a családja, akkor elfogadja, hogy a beosztottja elmenjen a gyereke kosár meccsére munka időben, mert tisztában van vele, hogy ezek megismételhetetlen pillanatok. És milyen eredménye lesz ennek hosszú távon a munkahelyen és a családban? Ha jobban belegondolunk, akkor nem is olyan meglepő.

 

Munkahelyi stressz

forrás: divány.hu

A stressz nem kímél

Leslie Hammer, az oregoni Portland Állami Egyetem pszichológia professzora szerint, a magas fokú munkahelyi stressz, depressziót, rossz egészségi állapotot, elhízást, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, vagyis általános testi-lelki hanyatlást von maga után. Mindez pedig kihat a magánéletre és párkapcsolatra is. Aki ugyanis rosszul érzi magát a munkahelyén, az előbb-utóbb párjával és gyermekeivel is feszült viszonyba kerül.

Haza visszük a stresszt.

Haza visszük a stresszt.

Támogató munkahelyi környezet

Ford a kutatása során amerikai és kínai munkahelyeket vetett össze, és arra a következtetésre jutott, hogy, akik támogató munkahelyi környezetben dolgoztak, maguk is támogatóbbak voltak a párjukkal szemben. Továbbá az is kimutatható volt, hogy ahol a szülő stresszes, ott a gyerekek is átveszik ezt a negatív hangulatot. Ez pedig mind egészségükre, mind viselkedésükre kihat.

haza visszük a stresszt

forrás: amazon

Hogy milyen a munkahelyi hangulat, az elsősorban a főnökökön múlik. Ha egy főnök például rendszeresen az utolsó pillanatban ad ki határidős feladatokat, hogy a dolgozóknak ezzel minden betervezett magánéleti programját felborítsa, azzal igen nagyfokú stresszt tud előidézni.
Viszont a főnök például azzal is megteremtheti a támogató munkahelyi légkört, ha saját életével demonstrálja, hogy munka és magánélet között igenis lehet egyensúlyt teremteni, és például ő maga is szán időt arra, hogy elmenjen gyermeke kosármeccsére. A beosztottak igényeire való odafigyelés bizony megtérül.

Stressz a munkahelyen.

forrása: PrioBlog

Minden vezető pozícióban levő dolgozónak rá kellene ébrednie, hogy ha kellemes munkahelyi légkört teremt, akkor a beosztottai ritkábban lesznek betegek, koncentráltabban fognak tudni dolgozni, összességében tehát mindenki jobban jár: a főnök is, a beosztott is, és a dolgozók családtagjai is – olvashatjuk a Medipress oldalán.

Stressz mentes család

Stressz mentes család

 

Ne hagyd, hogy a munkahelyi stressz beletúrjon a magánéletedbe! Változtass a módszereiden, ha vezető vagy, akkor próbáld meg beleképzelni magad a beosztottad helyzetébe, és annak megfelelően döntsél. Ha pedig munkavállaló vagy, képviseld érdekeidet, állj ki magadért, légy rugalmas és kompromisszum kész.

Itt vannak azok a Bach-virágcseppek, amik a segítségedre lesznek ezekben a helyzetekben:

VINE –  légy megértő, és toleráns vezető

BEECH – ne kritizáld folyamatosan, mert egyre inkább szorongani fog, és még több hibát vét a kollégád

IMPATIENS – légy türelmes

VERVAIN – fogadd el, hogy másnak is lehet jó ötlete

CENTAURY – védd meg érdekeidet, ne vállalj be mindent azért, mert meg akarsz felelni másoknak, és félsz visszautasítani a kérést, ha neked az terhes.

LARCH – bízz magadban

CRAB APPLE – légy tisztában a képességeiddel, tedd helyre önértékelésed

Amikor akut helyzet van a munkahelyeden vagy a családban, ha feszültség van, akkor képtelenség jó döntéseket hozni és a reakcióink sem olyanok, mint normális esetben. Ezért a türelem, a higgadtság kincset ér ilyenkor. Használd a RESCUE Keverék, ha már túl nagy a feszültség benned. Szelíden megzabolázza a túl töltöttségedet, lehűt, türelemmel figyeled a történéseket.

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük