A fogorvos sokaknak mumust jelent. Rettegnek, félnek tőle, sok az előítéletet, és a technikai fejlődés ellenére sem csökkent a szorongás mértéke. A fogászat eszközei hatalmasat fejlődtek, amelynek ennek eredményeként az egyes fájdalmat okozó beavatkozások ideje lerövidíthető. De úgy látszik ez nem sokat számít, ami a betegek félelmét illeti.

A fogorvos és a félelem mértéke

  • Ha az utcán sétálva véletlenszerűen megszólítanánk 10 embert azzal a kérdéssel, hogy fél-e a fogorvostól, hat biztosan igent mondana, és talán csak kettő rázná a fejét.
  • Úgy tűnik, hogy ötből egy nő fóbiától szenved, ha a fogorvosról van szó. A férfiaknál ez az arány tízből egy.
  • És ami a legmeglepőbb, hogy a negyvenes éveiben járó nők rettegnek leginkább a fogorvostól. Talán, mert több köztük a depressziós, szorongó, stresszes ember. A kutatók azt figyelték meg, hogy  a fogászati rendelőben tapasztalt szorongás gyakran összefügg az alacsony fájdalomküszöbbel és a túlzott fájdalomérzettel, így nem csoda, hogy már sokszor a fogorvos szó hallatán is rettegni kezdek.
  • Tudjátok, hogy a erős fájdalom ellenére mennyit várnak ők, mire veszik a bátorságot és időpontot kérnek?
  • Egy súlyosan szorongó beteg átlagosan 17 napig halogatja a rendelő felkeresését , a bátrabbak mindössze 3 napot szoktak várni vele.

Fogorvos meglátogatását sokan halogatják

Ezért ne halogasd a fogorvost!

A szájüregi góc talaján kialakuló leggyakoribb szervi megbetegedések: szív és érrendszeri megbetegedések, sokízületi gyulladás, kötőhártya gyulladás, krónikus vesegyulladás, májtályog, bőrbetegségek (foltos hajhullás, ekcéma, psoriasis) légzőszervi betegségek (COPD, aspirációs pneumónia, tüdőtályog), emésztőrendszeri megbetegedés (gyomor és nyombélfekély, Crohn-betegség), idegrendszeri betegségek (agyhártyagyulladás, agytályog), valamint a koraszülés kialakulása. Rémisztően hangzik, ugye?

A fogorvosi rendelőről sokaknak egy rideg, kórházszagú terem jut eszükbe, pedig a modern klinikák inkább hasonlítanak egy barátságos nappalira, mint egy gyógyintézet folyosójára. A váróban található kellemes színek, a halk zene és a kényelmes bútorokkal is azt a célt szolgálják, hogy minél kellemesebbé tegyék a környezetet, ezzel is oldva a szorongást.

A fogorvostól való félelem kialakulásának számos oka lehet: a korábbi rossz tapasztalatok mellett előfordulhat, hogy a rendelőben lévő hangok, ízek, illatok váltanak ki negatív érzelmeket a páciensben. Gyakori az eszközöktől és a fájdalomtól való irtózás, illetve sokan a szokatlan élethelyzet sem tudják feldolgozni. Pedig mint minden lelki eredetű betegség, egy kis odafigyeléssel és törődéssel ez is gyógyítható.

Néhány tipp a fogorvos frász leküzdéséhez

  1. Válassz körültekintően orvost!

Egy amerikai tanulmány szerint fogorvos választásakor a szakmai felkészültség mellett az empátia és a humor játssza a legnagyobb szerepet. Egy nyugodt, megbízható orvos mellett a beteg félelmei is gyorsabban csökkenek.

  1. Ne vesse bele magad rögtön a legsúlyosabb kezelésbe!

 Az első találkozó célja elsősorban a félelmek csillapítása, a bizalom kiépítése legyen. Csak akkor kezd el fogaid rendbetételét, ha az első alkalom után úgy érzed, jó helyen vagy.

  1. Kérdezz és jelezz bátran!

Érzékeny? Nyom? Szúr? Ne tartsd magadban, amit tapasztalsz! Egy jó fogorvos folyamatosan figyeli a páciense reakcióit, de néha előfordulhat, hogy nem veszi észre az apró jeleket.  Szólj bátran!

4, Ha magadra ismersz, akkor ne hezitálj, szerezz be egy RESCUE Elsősegély keveréket, ami átsegít a fogorvosnál töltött perceken.

Fogorvos kezelése könyebben viselhető a RESCUE Elsősegély keverékkel.

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük