lilou-segit-800x300

Félek a repüléstől!- halljuk sokszor így a nyaralási időszak kezdetén. Sok embert már a gondolata is kiráz, hogy repülőre üljön, és ezzel megfosztja magát attól, hogy nagyobb távolságokra eljusson, hogy kényelmesebben utazzon, elkerülve az egész napos autóban ülést.
Jó tudom, ennek is megvan az előnye. Ki lehet szállni, le lehet térni az autópályáról és megnézni a kisebb városokat és a természeti csodákat, amit mondjuk a repülőgéppel nehezen tudnánk megvalósítani. Viszont, ha csak egy hosszú hétvégénk van, akkor jóval hatékonyabban tudjuk kihasználni a rendelkezésünkre álló időt.

Már hallom is a reakciódat, hogy jó jó, én ezt mind tudom fejben. Meg azt is, hogy repülő még nem maradt fent, és hogy jóval biztonságosabb, mint a közúti közlekedés, de mégis félek.

Nagyon félek a repüléstől

Mikor szállunk már le?

Fóbiák és félelmek

Tudtad, hogy a szakirodalom 122 féle fóbiát különböztet meg? A fóbia indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetekről, vagy személyektől, amely igazolatlan voltát az érintett felismeri, mégsem tud szabadulni tőle. A szakemberek szerint ennek gyökerét a múltból eredő félelmek és megoldatlan problémák okozzák. A legnagyobb különbség a félelem és a fóbia között az, hogy a fóbia legtöbbször irracionális, megmagyarázhatatlan, sőt butaságnak tűnhet, mégis nagy szerepet játszik a beteg életében. Van,a ki a 13-as számtól fél, van, aki a sárga színtől, vagy éppen a Halloween csodás sárga tökjeitől. Egyébként a szakma csodás nevekkel látja el ezeket a fóbiákat.

“A félelem természetes mechanizmusai millió éveken át segítették a túlélésünket, de még egy ilyen természetes érzés is átfordulhat valami egészen furcsa és szokatlan reakcióba” – mondja Philippe Goldin neurológus-pszichológus a The Week magazinban.

Félek a repüléstől

Félek a repüléstől! Kép: The National

Honnan jön a félelem?

Kondicionálás. A fóbiák kialakulhatnak úgy, hogy valamilyen ingert, amely együtt járt a félelemérzet kialakulásával, összekötünk ezzel az érzéssel. Így valós veszélyhelyzet nélkül is kiváltja az inger a félelmet. Akárcsak Pavlov kutyájának esetében: az ételt jelző csengőszó önmagában is kiváltotta a nyálelválasztást. Kísérleti egerekben például bizonyos szagokkal és hangokkal kiváltható volt a félelemérzet, miután azokat fájdalmas áramütésekkel asszociálták.

Spontán reakció. Hogyan alakulhat ki fóbia például a zöld színnel kapcsolatban? Számos út lehetséges. Például lehet, hogy az illető gyerekkorában elesett a füvön, megütötte magát, zöld folt lett a ruháján, és utána még össze is szidták a szülei. Ez az egyszeri élmény éppen elég lehet ahhoz, hogy az illető a zöld színt összekapcsolja a félelemmel.

A félelem tanulható. A félelem kialakulásának van egy szociális komponense is. A viselkedésünk jó részét tanuljuk abból, hogy megfigyeljük a körülöttünk levő világ reakcióit bizonyos ingerekre. A félelmet ezen a módon is megtanulhatjuk: ha azt látjuk, hogy a szüleink idegesen csapkodni vagy menekülni kezdenek, amikor meglátnak egy darazsat, eltanuljuk tőlük ezt a viselkedést. Így tanuljuk meg, hogy a darazsaktól félni kell.

Félelem a méhektől.

A félelem tanítható. A félelem megtanulása tudatos folyamat eredménye is lehet: amikor valamilyen információk birtokában meggyőzzük magunkat arról, hogy egy adott állat, helyzet, dolog félelmetes, ki tudjuk magunkban váltani a félelemérzetet. Ilyen módon mások is megtaníthatnak minket a félelemre. Egy kísérletben a résztvevőknek azt mondták, hogy áramütés éri majd őket, ha a képernyőn felvillan egy bizonyos színű négyzet. A négyzet felvillanása kiváltotta a félelmet abban az esetben is, ha nem követte áramütés. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy amikor elmondják nekünk, hogy mi fog történni az adott négyzet felvillanásakor, absztrakt módon hozzá kapcsolódik az agyunkban a fájdalom elképzelt agyi képe is.

A félelem örökölhető. Kísérletek azt bizonyítják, hogy a félelem genetikailag is örökölhető. Egy-egy félelemkeltő inger változást okozhat a genetikai kódban, így bizonyos ingerekre adott félelemreakció örökölhető is. Egereknél például egy bizonyos szagingert asszociáltak a fájdalommal, és azt találták, hogy az egerek leszármazottainál ugyanúgy megjelent a félelemreakció. Ez azt jelenti, hogy az operáns kondicionálással kialakított félelem beépült a genetikai kódba, és öröklődött az utódokra. – olvashatjuk a Házipatika.com oldalán félelmeink eredetéről.

Hogy segítsek magamon?

Félelmeink megszüntetésére számos lehetőség van a kezünkbe. A pszichoterápia, a viselkedés terápia, és természetesen a Bach-virágterápia is. A legegyszerűbb megoldás, ha azonnali segítségre van szükségünk a RESCUE keverék, ami 5 Bach-virágeszenciának a keveréke, és segít megőrizni a harmóniánkat az utazás során, elviselhetőbbé teszi a repülés órái. Persze használhatjuk, már akkor is, amikor a repülés gondolata kibillent minket a biztonságos egyensúlyunkból. A RESCUE keveréket nagyon sok félős utazó táskájában megtaláljuk világszerte.

Utazz jó kedvvel, a RESCUE támogat.

 

Van még egy fontos eszencia, a MIMULUS (Bohócvirág), amit meg kell említenünk. Ez a szer az ismert félelemek szere. Terápiás jelleggel érdemes használni, naponta 4×2 cseppet pár héten át. Ez a gyógyír bármilyen ismert félelem esetén a segítségünkre lehet, legyen az pók, sötétség, utazás, betegség, jövő stb.. Szóval bármi, amit meg tudunk nevezni.

És akkor jöjjön Lilou

A Bach-virágeszenciák önállóan is jól alkalmazhatóak, vagy kiegészítő terápiaként, ahogy az állatterápia is. Az állatokat számos területen használják gyógyításra, lelki problémák feloldására, fejlesztésre. Talán a kutyás terápiák a legelterjedtebbek nálunk, ám ma már többek közt egereket, kígyókat és nyuszikat, malacokat is alkalmaznak kezelésekben. Korábban én is írtam nektek már egy különleges malacról Gyuriról, most az ő egy csinos kislány rokonát szeretném bemutatni, aki remek munkát végez a San Francisco-i reptéren.

Lilou a terápiás malac

Lilou a terápiás malac, Foto: telegraph.co.uk

Lilu gazdája Tatyana Danilova önkéntes munkát végez Liluval, aki egy cuki malac. A reptér állatterápiás programjában vesznek részt. Persze nagy feltűnést keltenek, még azoknak is mosolyt csalnak az arcára, akik félnek a repüléstől. És ez a cél. Ezzel a szokatlan móddal oldják a feszültséget az utazókban, kellemes élményt adva a járatukra várakozóknak.

Lilou a terápiás malac bevetésen.

Lilou a terápiás malac bevetésen. Foto: telegraph.co.uk

 

Lilou a terápiás malacot imádják a gyerekek.

Lilou a terápiás malacot imádják a gyerekek.Foto: telegraph.co.uk

 

Lilou a mindent bevet.

Lilou a mindent bevet. Foto: telegraph.co.uk

 

Lilou a dolgozók arcára is molyt csal.

Lilou a dolgozók arcára is molyt csal. Foto: telegraph.co.uk

 

Sajnos egyenlőre nem hallottam, hogy nálunk a Ferihegyi Reptéren ilyen programot indítanának, de reménykedjünk. Addig pedig, ha elmerészkedik valaki egészen San Francisco-ig, és látja Lilout, mindenképp küldjön nekünk egy fotót. 🙂

 

 

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük