A jetlag sok utazónak okoz nehézséget és nehezíti meg a távoli nyaralások első napjait. Nincs elfogadott magyar neve, „gyors időzóna-átlépés”-nek lehet nevezni. Ezt a jelenséget szindrómaként tartják számon, melynek neve: időzónaváltás-szindróma vagy orvosi nevén „desynchronosis”. Tipikusan hosszú, kelet-nyugati irányú repülőutak során lép föl, innen kapta nevét is. A jetlag több napig is fennállhat, hatása általában kelet felé haladva nagyobb. Én is megtapasztaltam már ezt az érzés, de nekem pont fordítva volt. Nyugati irányba menve nagyon nehezen alkalmazkodtam, viszont nyugatról keletre semmi problémám nem volt. Este lefeküdtem, és reggel normál időben keltem, nem volt semmi bajom. 🙂

Jetlag alvási problémákat okoz

Mi okozza?

Ökölszabály szerint a  elmúlásának ideje keleti irányba átlépett időzónánként kb. 1 nap, illetve nyugati irányba átlépett 1,5 időzónánként 1 nap.

Szervezet alkalmazkodásának sebessége személyfüggő; egyeseknek több nap kell az átálláshoz, mások szinte meg sem érzik a tüneteket. Egy vagy két időzóna átlépése általában nem szokott jetlaget okozni.

Mivel a belső óra 24 órásnál hosszabb ritmusú, és nyugat felé repülve lerövidülnek a napok, ezért a jetlag nem a repülőút hosszától, hanem kizárólag a kelet-nyugati irányban megtett távolságtól függ. Így például egy tízórás repülőút Európából Dél-Afrikába nem okoz jetlaget, hiszen az utazás elsődlegesen észak-déli irányú. Az USA keleti partjától a nyugati partig megtett ötórás út azonban könnyen jetlaget okozhat.

jetlag - időzónaváltás

Így csökkentsd a jetlag tüneteit

A jetlag átmeneti állapot, a szervezet magától is alkalmazkodik az új időzónához. Mivel a jetlag egyénileg nagyon különböző módon jelentkezhet, nehéz olyan megoldást találni, ami mindenki számára egyformán segítene az átállás nehézségeinek csökkentésében.
Érdemes lehet több nap alatt, fokozatosan átállni az új lefekvési-ébredési időpontokra, eközben az alvás hosszúságát a megszokott 7-8 órán tartani; ez segíthet a kimerültség csökkentésében és a depresszió megelőzésében. Ha az a cél, hogy utolérjük a helyi időt (és nem az, hogy hozzálassuljunk), a délutáni szunyókálás elkerülése és korai, szénhidrátban gazdag, fehérjében szegény vacsora fogyasztása is ajánlott.

A mielőbbi alkalmazkodás érdekében ajánlják, hogy az utazó az étkezésekkel és a gyógyszerek bevételével is a helyi időhöz alkalmazkodjon.

További tippek:

  • hidratálj, igyál sok vizet
  • csökkentsd a kávé és alkoholos italok mennyiségének bevitelét
  • megérkezésed után minél hamarabb menj a napfényre, napozz, ejtőzz
  • könnyű ételeket egyél
  • kényelmes ruhába öltözz, ami növeli a komfortérzetedet
  • sétálj rendszeresen az első napokban
  • a zuhanyzás mindig jót tesz, felfrissít

A Bach-virágeszenciák is segítenek

WALNUT (Dió) – segít a különböző időzónákhoz való alkalmazkodáshoz, az új helyzetek rugalmas kezeléséhez. Különösen jól jön, ha nehéz megszokni a környezetet, vágy bármilyen új dolgot, helyzetet, embert.

OLIVE (Olajfa) – segítségedre lesz a hosszú és fárasztó utazás elviselésében, a regenerálódásban. A Olajfa segít a töltődésben, támogatja a pihentető alvást. Nem csak a fizikai kimerültség esetén jön jól, hanem ha egy lelkileg megterhelő időszaban vagy helyzetben vagyunk.

IMPATIENS (Nebáncsvirág) segít megőrizni a türelmedet, a hosszú utazásnál, hogy jobban viseld az egy helyben ülést és sokkal toleránsabb leszel másokkal. Ez azért nem hátrány, amikor hosszú órákra van összezárva az ember másokkal. 

RESCUE Elsősegély keverék – az utazás során felmerülő váratlan helyzetek átvészelésére, a repülés félelmének csökkentésére  használhatjuk. De számos helyzetben jól jön az egész utazás alatt.

 

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük