Autista gyerekek ülnek a mezőn.

Orsiék pozitív tapasztalatai  inspiráltak arra hogy folytassam a Bach-virágokról szóló írásunkat, immár konkrét eszenciákról, amelyek segíthetik az autizmussal élők hétköznapjait. És természetesen a családtagjaikét is.

Az autizmusról

Az autista emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak. Vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait. Nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.

Gyakran előfordul, hogy egy autista ember olyannyira érzékeny a hangokra, hogy számára a nagyvárosi közlekedés elviselhetetlen. Előfordulhat az is, hogy neki egy ölelés, vagy akár egy szimpla kézfogás is kellemetlen lehet.  Olyan részletekre is felfigyelnek, melyek fölött az átlagos szem elsiklik. Ha beszélgetnek valakivel, megeshet, hogy túl közel hajolnak a másikhoz, vagy éppen nem néz a másik ember szemébe. Egy autista emberre az is jellemző lehet, hogy leplezetlenül kimutatja érzelmeit, vagy hogy őszintén megmondja a véleményét másokról. – olvashatjuk az Autisták Országos Szövetségének honlapján.

Nehezen alkalmazkodnak a változásokhoz, szoronganak, vagy éppen dührohamok kísérik napjaikat. Az elégtelen alvást, az állandó pörgő gondolatok kimerítőek nem csak a számukra, hanem a környezetük számára is. Nehéz kikapcsolniuk, lecsendesedniük. A tanulás, a koncentrálás is kihívást jelent a számukra, ami viszont a fejlődésük gátja lehet.

Bach-virág terápia és az autizmus

Kép: origo.hu

Mik is a Bach-virágeszenciák?

Bach doktor az 1930 években rájött, hogy az érzelmeink meghatározzák fizikai állapotunkat. 38 virágeszenciájával, és az azokból készített keverékekkel hozzájárulhatunk a mindennapjaink könnyebbé tételéhez azáltal, hogy megleljük belsőnk nyugalmunkat. Szelíden, mellékhatások nélkül türelmesebbekké, együttérzőbbekké, nyitottabbá válhatunk a minket körülvevő világra. Könnyebbé válhat a kapcsolatteremtés és a társas viszonyainkban a boldogulás,  az új helyzetek elfogadása. Az önbizalom erősödhet és lendületesebben végezhetjük feladatainkat, megtapasztalhatjuk, hogy bízhatunk megérzéseinkben. És ez csak néhány kiragadott példa, ami az eszenciák segítségével elérhetünk.

Ahány ember annyi félék vagyunk, így a viselkedés sem egyforma. Összegyűjtöttem néhány nagyon tipikus viselkedési mintát, amely az autizmussal élőknél jelentkezhet. Ezekben a helyzetekben a Bach-virágok támogathatják, kiegészíthetik a már meglévő terápiát.  De ne felejtsük sohasem helyettesítheti az orvosi ellátást!

Kiegyensúlyozott gyermekkor.

Érezzék jól magukat a gyerekek.

Düh – dühkitörések

Az autizmussal élőknek a szavakkal történő kommunikáció nehezen megy, ezért a dühvel, a haraggal, az érzelmei szabadon engedésével jelzik, hogy valami nincs rendjén. Ennek kiváltó oka az érzékszervek túlterheltsége. Azon kívül, hogy megfigyeljük azt, hogy milyen körülmények, személyek, helyzetek, berendezések környezetében tapasztaljuk ezt a reakciót használhatjuk a Bach-virágeszenciákat.

A HOLLY – Magyal segít a düh, a harag és a féltékenység kezelésében. Bach doktor azt mondta erről az eszenciáról, hogy a “szívet megnyitó” virág. Gondoljunk akkor is erre, ha kistestvér született a családban és láthatóan féltékenységet és dühöt vált ki ez a helyzetet ( plusz WALNUT Bach-virágeszencia). A CHERRY PLUM – Cseresznyeszilva segít az önkontroll megőrzésében, hogy ne tegyünk olyat, amit esetleg később megbánunk, mert egyébként, nem szoktunk úgy viselkedni. Segít ez a gyógyír a kitörő érzelmi reakciók kordában tartásában. Nem véletlen, hogy Bach doktor beletette ezt az eszenciát a RESCUE Elsősegély keverékbe. Vészhelyzetben, amikor épp ott állunk, hogy ráborítjuk valakire az asztalt… Ne jussunk el idáig! Ha érezzük, hogy megy fel bennünk a pumpa, vagy látjuk a másikon, hogy már közeleg a robbanás, akkor néhány csepp RESCUE segít visszafogni az agarakat.

Kavargó gondolatok

Gyakran tapasztalható, hogy az autizmussal élőt egy-két terület, téma nagyon érdekli, melyről mindent elolvas, megnéz, megszerez. Szinte csak erről lehet vele beszélgetni, illetve nehéz kibillenteni a gondolati pörgéséből. Ilyenkor a WHITE CHESTNUT  – Fehér virágú vadgesztenye eszenciát szoktuk alkalmazni. Mi magunk is sokszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor állandóan egy téma, kérdés, probléma körül forognak a gondolatink, és képtelen vagyunk kikapcsolni, kiszállni ebből a gondolati körhintából. Ilyenkor ez a Bach-virág segít gondolatainkat kitisztítani, lelassítani. A VERVAIN – Vasfű pedig akkor jön, jól, ha csak az ő elképzelése az, ami elfogadható. Ragaszkodik és ezt szeretné, hogy az ő választása, megoldása, javaslata érvényesüljön.

Gyerekek kiegyensúlyozottsága.

Türelem

Azt mondta minap egy anyuka, amikor arról kérdeztem, hogy hogy állnak a türelemmel: “Most azonnal, de miért nincs már itt, miért nem adod oda. – ennyire türelmes”. mondattal jellemezte a helyzetüket, hogy az ő kisfia mennyire türelmes. Az IMPATIENS eszencia azoknak való, akik gyors gondolkodásúak, egyik lábuk itt, a másik ott, nehezen viselik a tétovázást, vagy ha várakozniuk kell valamire vagy valakire. Nem véletlenül az idő Bach-virágának is szokták hívni. Ez az eszencia is bele került a RESCUE keverék ötös fogatába, mert sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor várakoznunk kell, vagy épp késésben vagyunk és mi rohanunk, akkor nem kell azon gondolkodni, hogy most melyik eszenciára van szükség, a RESCUE keverékben lévő eszenciák gyorssegélyként mindig rendelkezésünkre állhatnak.

Kimerültség

A kisgyermekek szülei sokszor panaszkodnak arra, hogy nagyon kimerültek, elfáradtak, akár fizikailag, akár lelkileg. Ami érthető is, hisz a közel 24 órás szolgálat mindenki számára megterhelő. Neki az OLIVE eszencia segíthet a regenerációban, a feltöltődésben.

Következő részben szót ejtünk majd a koncentráció kérdéséről és a tanulást segítő eszenciákról és a félelmekről, mely témák szintén érintik az autizmussal élőket.

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük