Megbocsátás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hisz ezzel saját egészségi állapotunkat befolyásolhatjuk. A dühöt, haragot,  megbántottságot, a megalázottságot érzünk, ha igazságtalanság ér minket. Ha ezeket az érzéseket hosszabb távon cipeljük magunkkal, akkor az akár a fizikai állapotunkra is hatással lehet. A harag és a düh folyamatos jelenléte bennünk, olyan reakciókat vált ki a szervezetből, mintha állandó stressz hatás alatt állnánk. Ez pedig befolyásolja a szerveink működését, hatással van a vérnyomásunkra, a hormonrendszerünkre, a beleinkre, az izmainkra, ahogy erről egy korábbi cikkünkben is írtam.  A megbocsátás hatására azonban csökken a stressz, a feszültség, a depresszió, mely eredményeképpen pozitív irányú változás indul el.

Elfogadás az első lépés

Ahhoz, hogy a megbocsátás létrejöhessen, ahhoz el kell fogadnunk mindazt az életünkkel kapcsolatban, ami velünk történt. De ez nem azt jelenti, hogy hibáztatnunk kell valakit, vagy ujjal mutogatunk kifelé. ” „Az elfogadás passzív magatartásnak hangzik, de valójában minden egyes alkalommal valami újat hoz a világra. Az a béke, az a finoman rezgő energia: az a tudatosság.”

Életünk nagy részében, – még ha nem is realizáljuk – az Univerzummal harcolunk. Utáljuk az akcentussal beszélő embereket, mások szokásait, beállítódottságát, hogy nem esznek meg minden ételt, hogy nem szeretnek bizonyos helyeket, ruhákat, elgondolásokat, ideákat, nem fogadjuk el, hogy más a vallásuk, és hogy azt gyakorolják. Ez az intolerancia átjárja egész lényünket, sugárzik belőlünk, a nézésünkből, a hangsúlyunkból. Haragban vagyunk magunkkal, amikor egy jó ízűt eszünk, utáljuk, ahogy kinézünk, elégedetlenek vagyunk a teljesítményünkkel.

A gyűlölet és harag, mindegy, hogy kifelé vagy magunkra irányul a szeretet szorítja ki belőlünk. Azt, amire leginkább vágyik minden lény.

Megbocsátás,elfogadás.

Megbocsátás

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy a sérelmeinket elfojtjuk önmagunkban, hogy elfelejtjük, vagy kegyet gyakorlunk, és “Na jó, megbocsátok.” – mondattal elintézzük.

Az, amit érzünk, az a mienk, és senkinek nincs joga ezt vitatni. Ahhoz, hogy a folyamat elinduljon az érzéseket tudatosítanunk kell és meg kell élni azokat. Mert ha ezeket az érzéseket a szőnyeg alá söpörjük, akkor az előbb utóbb a felszínre tör, kihat a kapcsolatainkra és viselkedésünkre is.

De vigyázzunk, hogy ne forduljon át ez a folyamat önsajnálatba! Nem véletlen, hogy nagyon gyakran alkalmazott Bach-virágeszencia a WILLOW – Fűz azoknál, akik ebbe a hibába esnek Ez az eszencia megengedi, hogy nagylelkűek legyünk, és segít meglátni, hogy meddig tart a mi felelősségünk és hol kezdődik a másiké.

Miután kiengedtük az érzéseinket fontos, hogy el is engedjük őket. Ki tudjunk lépni abból az érzelmi állapotból, amibe beleragadtunk, amit a velünk történtek okoztak. Ne azon rágódjunk folyton, mit kellett volna másképp tennünk. A STAR OF BETHLEHEM – Ernyős madártej segít tudatosítani a jelenlegi helyzetünket, kilábalni a múltban elszenvedett negatív érzések fogságából. Így már tudjuk folytatni életutunkat.

Ha dühöt és haragot érzünk, akkor a HOLLY – Magyal fogja meglágyítani a szívünket, a BEECH – Bükk a túlzott kritikusságunkból farag le, ami toleranciával párosul. Ezek szükségesek ahhoz, hogy elfogadjuk magunk és mások korlátait és másságát, hogy a megbocsátás megszülethessen.

A CHERRY PLUM – Cseresznyeszilva segít megérteni belőlünk feltörő érzéseket, ezáltal képesek leszünk kontrollálni azokat. Elfojtás helyett folyamatosan képesek leszünk érzéseinket kinyilvánítani.

Az igazi megbocsátás egy olyan folyamat, mely nem egyik pillanatról a másikra következik be. Türelem szükséges hozzá, ami az IMPATIENS – Nebáncsvirág támogatásával erősíthető.

És még mi segíthet?

Mudrák:

A keleti gyógyítás művészetében gyakran találkozhatunk a mudrákkal azaz a különböző kéztartásokkal, amelyekkel nagyobb nyomatékot adtak régen az ima során kéréseiknek, segítségével varázsoltak és gyógyítottak. A mudrák titka abban rejlik, hogy energetikai szinten hatnak a testre, mégpedig azokon az energiacsatornákon keresztül, amelyeket Indiában nadiknak, a kínai és a japán gyógyászatban pedig meridiánoknak hívnak.

A Pushan Mudra gyakorlásával könnyebb megy az elfogadás és megbocsátás.

pushana mudra

Kép: http://simpleayurvedichealthtips.blogspot.hu

Írjunk levelet

Vessük papírra érzéseinket, amik a sérelem kapcsán keletkeztek bennünk, mert ezek tudatosítása segíti a feldolgozást. Ezt a levelet címezhetjük annak, akinek szeretnénk megbocsájtani (bárki lehet, nem csak élő, hanem elhunyt személy is), de írhatjuk magunknak is. Természetesen nem kell eljuttatni annak a személynek. A fontos, hogy fogalmazzuk meg a bennünk lévő érzéseket, az írással pedig tudatosítjuk azt.

Kérjünk megbocsátást

annak, aki mi bántottunk meg:

Bocsánatát kérem annak, akit megbántottam, akivel elégedetlen voltam, dühös voltam rá, vagy fizikailag bántalmaztam, tudatosan vagy tudtomon kívül életemben. Kérlek bocsáss meg nekem. Tiszta szívemből szeretlek!

annak, aki megbántott minket:

“Megbocsátok azoknak, akik engem megbántottak, elégedetlenek voltak velem, vagy fizikailag bántalmaztak, tudatosan vagy tudtukon kívül életükben. Elfogadlak és szeretlek tiszta szívemből!”

magunknak:

” Tiszta szívemből megbocsátok magamnak, mindazokért a dolgokért, amiket tettem tudatosan vagy tudtomon kívül életem során. Szeretlek szívem mélyéből. Kitárom a szívem, hogy befogadhassam a szeretet….ami bárhonnan érkezhet.”

A mondatba befoglalhatod az érintett nevét. Nem kell szó szerint ezeket a mondatokat mondanod. Ami nagyon fontos, hogy  100%-ban el kell fogadnunk a megbocsátást. Éreznünk kell az érzést, hogy tiszta szívünkből jönnek a gondolatok. Belőled kell, hogy fakadjon teljes meggyőződésből, amíg magadban kéred a megbocsátást. Ezt félig nem lehet csinálni!

Amíg ezt a gyakorlatot csinálod, ülhetsz az ágyadban reggel vagy este, fókuszálj arra az emberre, akinek a megbocsátást kéred vagy akinek szeretnél megbocsátani.

Megbocsátás kérese

Néhány dolog, ami elengedhetetlen:

  • TISZTA SZÁNDÉK: valódi és őszinte vágya a megbocsátásnak és a bocsánat kérésnek
  • ERŐ ÉS AKARAT: 100%-os elköteleződés és elhatározottság
  • ÉRZÉSEK: amelyek valódiak és nem csak üres szavak
  • SZERETET: mely tiszta szívből jön

És honnan tudod, hogy sikerült?

Ha igazán sikerült megbocsátanod, akkor a múltba teszed a történteket, képes vagy semlegesen vagy akár jó szívvel gondolni a múltra. Örömmel tudod élni a jelenedet, részese vagy az örömödnek, mellyel sokat teszel az egészségedért!
Viszont ha még mindig indulatokat korbácsol benned az a személy, vagy eset, dühöt és haragot érzel, akkor még nem tudtál kilábalni belőle, nem sikerült elengedned a történteket. Törekedj rá, hogy minél hamarabb megtaláld a lelki békédet.

Források:
The unique effects of forgiveness on health: an exploration of pathways.J Behav Med 2005 Apr;28(2):157-67.
Atul Ramkrishna Sukhatankar, The actual Excersise of Forgiveness

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük