Elutasítás Bach-virág fedőkép

Az elutasítást benne van a hétköznapjainkban, ez okozza az egyik leggyakoribb lelki fájdalmat. Ennek az az oka, hogy sokkal több csatorna áll rendelkezésünkre, hogy kapcsolatba kerüljünk másokkal. Az Internet korának beköszöntével, azonban kinyílt a világ, így annak a lehetősége is megsokszorozódott, hogy kapcsolatba kerüljünk valakivel.

Közösségi oldalak és a különböző társkereső felületek nyílt terepe az elutasításoknak.  Lájkolonak, nem lájkolnak, jobbra vagy balra húznak, kedvence vagyok vagy észre sem vesz,  tetszik-e az új profil képem  vagy sem? Csak néhány gyakori helyzet.

Ennél jóval fájdalmasabb, ha a kedvesünk szakít velünk, a munkáltatónk eltanácsol, vagy egy barátságnak lesz vége, vagy a családunk nem áll többet velünk szóba. Ez olyan bénító fájdalom, amit nagyon nehezen élünk meg.

Azt, hogy hogyan hat ránk az elutasítás ténye az függhet, az aktuális lelki állapotunktól, és a korunktól, az addigi tapasztalatainktól.

Egy közös dolog van ezekben a helyzetekben nagyon nagyon fájnak.

De miért fáj ennyire az elutasítás?

Első hallásra mondhatnánk, hogy semmi közös nincs abban a fájdalomban, amikor rácsapjuk a kezünkre a kocsiajtót és rettenetesen fáj, vagy, ha exünk fényképe kerül a látóterünkbe, és összeszorul a szívünk. Látszólag nincs semmi közös, de valójában nagyon is van.

Elutasítás a párkapcsolatban Bach-virágeszencia

Ethan Kross, a Michigani Egyetem szociálpszichológusa és kollégái szerint a két érzés valójában jobban hasonlít, mint gondolnánk.

A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos hetilapban közölt vizsgálatsorozatban 40 olyan ember vett részt, akivel a megelőző hat hónap során szakított a partnere, és aki a szakítást fájdalmas visszautasításként élte meg. A kísérleti személyeket először arra kérték, hogy ex-partnerük fotóját nézve idézzék fel, mit éreztek a szakításkor, majd arra, hogy egy barátjuk fotóját nézve idézzenek fel egy közelmúltbeli pozitív, az illetővel közös élményt. Ezután a résztvevők bal alkarját vagy fájdalmas, de elviselhető hőingerrel, vagy nem fájdalmas hőingerrel ingerelték.

Az érzelmi elutasítás ugyanazt az agyterületet érinti, mint a fizikai fájdalom

Minden feladat, illetve ingerlés közben funkcionális mágneses rezonanciavizsgálattal (fMRI-vel) kísérték figyelemmel a résztvevők különböző agyterületeinek aktivitását. A felvételeket összehasonlították több mint 500 korábbi fMRI-vizsgálat eredményeivel, amelyekben például a fizikai fájdalmat, különböző érzelmeket vagy memóriafeladatokat kísérő agyi aktivitásváltozásokat vizsgálták. A felvételek elemzése azt mutatta, hogy a határozott érzelmi elutasítás azokat az agyterületeket aktiválja, amelyek a fizikai fájdalom érzésében játszanak szerepet.

Az agyban az elutasítás a fizikai fajdalom helyén jelentkezik.

A kutatók szerint eredményeik segítenek megmagyarázni, hogyan vezethet a súlyos érzelmi veszteség különböző fizikai tünetekhez és betegségekhez. Kiemelik továbbá, hogy világszerte számos kultúrában használják ugyanazokat a szavakat a fizikai fájdalommal és a szociális elutasítással kapcsolatban. – olvashatjuk az Origó cikkében.

Mit mond a pszichológia?

Az evolúciós pszichológia álláspontja szerint ennek a fájdalom érzetnek a kialakulása még a vadászó életmód idejében alakult ki. Ugyanis, a csoporthoz való tartozás biztosította a túlélést. Viszont, ha egyedül maradt az az ember életébe került.
Ezért az elutasításhoz kapcsolódó fájdalom figyelmeztető volt a csoporttag számára, hogy kerülje azokat a helyzeteket, ami a csoportból való kizárással járhatott. A fájdalom miatt változtatott a viselkedésén, így a csoportban maradt.

Elutasítás és a Bach-virágok

Először is mindegy, hogy mikor, hogyan és miért ér minket az elutasítás, az biztos, hogy mindig sokkoló és traumaként hat ránk. Ezért a STAR OF BETHLEHEM (Ernyős madártej) eszenciára szükség van. Nem vagyunk felkészülve arra az érzésre, ami hirtelen csap le ránk az elutasítottság megtapasztalásakor. Ez egy hatalmas energiahatás, ami leblokkol.

Egy rövid időre, amikor próbáljuk megemészteni a velünk történteket elszakadunk a realitás talajától. Mintha nem is a földön lennék. Valahol egy távoli helyen tengődünk, egy saját magunknak kreált világban nyalogatjuk a sebeinket. A CLEMATIS (Iszalag) eszencia segít vissza térni a valós életbe és felvenni újra a fonalat.

Ezután megjelenhet a düh és az igazságtalanság érzése, ami felkorbácsolja a bosszúvágyat bennünk, hogy revansot vegyünk. A WILLOW (Fűz) eszencia indokolt, ha úgy érezzük a világ összeesküdött ellenünk, kitolt velünk az élet. Ha bosszút forralunk, és megtorlásért kívánunk, akkor a HOLLY (Magyal) gyógyírt alkalmazzuk.

Elutasítás miatt bosszút is érezhetünk.

Az érzelmi érettségtől függően, a nagyfokú csalódottság következtében felmerülhet az érintett önmaga ellen fordul. Ezeknek a gondolatoknak a felbukkanásakor feltétlen fel kell keresni egy szakembert, aki segít kiutat találni a helyzetből. A Bach-virágok közül a CHERRY PLUM (Cseresznyeszilva) eszenciát használjuk, ha úgy érezzük, nem tudjuk már kontrollálni saját érzéseinket és cselekedeteinket.

Gyakori érzés az összetörtség, amikor azt érezzük, hogy eldobtak minket, mint egy csikket, sárba tiportak, belénk törték a lábukat. Ez az érzés gyakran fordul elő, ha egy hosszú kapcsolatnak szakad vége. Az önbecsülésünk a béka feneke alá kerül, elkezdünk kételkedni önmagunkban, önkritikussá válunk. Aztán jön az önostorozás. Nem elég, hogy megbántottak, még mi is bántjuk magunkat. A PINE (Erdei fenyő) az önmagunk hibáztatását, a lelkiismeretfurdalást kezeli, míg a LARCH (Erdei fenyő) az önbizalmunkat segít újra építeni.
Fontos, hogy ne hajuk ezek miatt bezárkózni magunkat és ne utasítsuk el a kapcsolatainkat, mert akkor egyedül maradunk. Megjelenik a magányosság érzés.

Szükségünk van a társas kapcsolatainkra, hisz abból merítünk erő. A valahová tartozás érzése adja biztonság érzését, azt, hogy fontosak vagyunk, kellünk és nem utolsó sorban, hogy értékesek vagyunk.

Wild Rose - Vadrózsa Bach-virág

Wild Rose – Vadrózsa Bach-virág

Ha nehezen megy a kapcsolatteremtés, akkor a WATER VIOLET segít átlendülni ezen az állapoton, könnyebben megy majd a nyitás mások felé.

A szomorúság különböző mélységeit élhetjük meg az elutasítás következményeként, ezért különböző eszenciákat alkalmazunk ilyenkor.

  •  MUSTARD (Vadrepce) gyógyírt, ha szomorúságunk jön, megy, vannak jobb időszakok, aztán megint rosszabbak
  • GORSE (Sülzanót) eszenciát, ha reménytelennek látjuk a helyzetünket.
  • SWEET CHESTNUT (Szelíd gesztenyét) szedjünk, ha olyan nagyfokú a lelki fájdalmunk, hogy úgy érezzük, már semmi sem segíthet rajtunk.
  • WILD ROSE (Vadrózsa), ha apatikus állapotba kerülünk, motiválatlanok vagyunk és céltalanok.

Ne felejtsük!

Sokszor esünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, hogy miattunk történt a visszautasítás, pedig sokszor nem is rólunk szól a történet. Ahogy szokták mondani: Rosszkor voltunk rossz helyen. A legtöbb visszautasítás a körülményekből és az illeszkedésből fakad, mindegy.  Ezért ne essünk abba hibába, hogy vég nélkül keressük magunkba a hibát!

Inkább töreked visszaszorítani a túlzott önkritikusságot, keresd a jó tulajdonságaidat, éleszd újra az önértékelésedet, és tápláld társas kapcsolataidat.

Ehhez nyújtanak segítséget a Bach-virágeszenciák, mely mellékhatások nélkül, az érzelmek harmonizálásával segítenek át minket a nehéz helyzeteken. Bach doktor rendszere, mely 38 eszenciából áll közel 90 éve nyújt segítséget. Alkalmazása egyszerű és szedhet bárki, korra nemre való tekintet nélkül.

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük