Edward Bach 1936. november 27- én este hunyt el. A kivételes tehetségű orvos, baleseti sebész, bakteriológus és homeopata álmában hagyta itt a földi világot ötven évvel születése után. Eltökélt célja volt, amiért élete végéig dolgozott, hogy megtalálja a betegségek egyszerű gyógymódját és azokat a gyógyszereket, amit mindenki képes alkalmazni attól függetlenül, hogy van-e orvosi végzettsége vagy sem. Hite szerint nem szabad hagyni, hogy csak korlátozott számú ember kiváltsága legyen a gyógyítás képessége, mert az mindenkinek joga.

Asszisztense, Nora Weeks a The Medical Discoveries of Edward Bach Physician (1940) könyvéből ismerhetjük meg Bach doktor életét és munkásságának mérföldköveit. Ennek a könyvnek a segítségével idézem fel Bach doktor utolsó évét.

dr Edward Bach arckép

dr. Edward Bach M.B, B.S., M.R.C.S.,L.R.C.P., D.P.H. (1886.09.24-1936.11.27.)

Már nem orvos, hanem herbalista

Bach doktor 1935-ben talált rá az utolsó 19 gyógyírre, melyet új módon, a forralásos módszerrel készített el. Ebben az évben éjt nappallá téve dolgozott, ami nagyon kimerítő volt a számár. Betegeinek a száma gyors ütemben gyarapodott, akikkel levelezés útján is tartotta a kapcsolatot, ami teljesen lefoglalt őt és munkatársait. Ezzel párhuzamosan sokan keresték fel személyesen is, hogy megtanulják tőle a virágeszenciák használatát.

Mindeközben a világ számos pontjáról kapott köszönő leveleket azoktól az emberektől, akik megtapasztalták Bach doktor módszerének különleges hatását. Ez a tudat nagy megelégedettséggel töltötte el, hiszen elérte célját. Megtalálta azt a gyógymódot, amiért egész életében dolgozott.

Ezért, amikor az Általános Orvosi Tanács (General Medical Council) képesítés  nélküli asszisztensétől értesítést kapott 1936 januárjában, elhatározta, hogy emlékezteti az ügyről alkotott véleményére a Tanácsot. Mely szerint ha a Tanács úgy dönt, hogy törlik nevét az Orvosi Regiszterből, az egyáltalán nem érdekli őt. Sőt még örül is ennek a ténynek, mert ő mindig is herbalistának (gyógynövénnyel gyógyító ember) tartotta önmagát, továbbá folytatja az emberek tanítását, hogy képesek legyenek meggyógyítani  saját magukat.

A következő válaszlevelet küldte 1936. január 8-án az Általános Orvosi Tanács elnökének:

“Tisztelt Uram!

Miután megkaptam az Orvosi Tanács képzetlen asszisztensének levelét tisztelettel tájékoztatom, hogy még többet dolgozom és ezt folytatni is fogom.

Korábban is tájékoztattam már a Tanácsot arról, hogy úgy vélem minden orvos kötelessége és kiváltsága a betegek és mások tanítása, hogy meg tudják gyógyítani önmagukat.

Teljes mértékben az ön tetszésére bízom, hogy ön mit tanít.

Megbizonyosodtam arról, hogy a mezők gyógyító növényeinek használata végtelenül egyszerű és csodás gyógyító erővel bírnak, ezért felhagyok az ortodox gyógyítással.

Tisztelettel:

Edward Bach”

General Medical Council - Általános Orvosi Tanács

General Medical Council – Általános Orvosi Tanács épülete Kép: UCL Blog

Bach doktor készen állt a válasz fogadására, melyben arról értesítik, hogy törlik nevét az Orvosi Regiszterből, ami azt jelentené, hogy ő és asszisztensei nem járhatnának többé házhoz a betegeiket gyógyítani. De ez a tény valójában nem zavarta őt, mert azok a betegek, akiknek fontos volt a gyógyulásuk azok elmentek hozzá.

Még ugyanazon a napon, amikor elküldte az Orvosi Tanácsnak a válaszát, egy másolatot is készített, amit azoknak a munkatársainak küldött el, akik az ország más pontjain dolgoztak, a következő üzenettel:

“Mellékletben küldöm az Orvosi Tanácsnak a mai napon küldött levelemet, aminek alapján gyorsan meg fogják tiltani, hogy betegeinket az otthonaikban gyógyítsuk. A betegeknek kell eljönniük hozzánk, vagy a szülőknek és rokonoknak kell beszámolni az eset természetéről. Ahogy mi már tapasztaltuk, azok, akik erőfeszítéseket tesznek, azok jobban lesznek. Ők azok az emberek, akik mindent megtesznek azért, hogy eljussanak a Gyógyítóhoz.”

1936 nyár

Ahogy elküldte ezeket a leveleket, már nem is foglalkozott többet ezzel az üggyel, mert annyira lefoglalta a munkája. Teltek a hetek és hónapok, de válasz nem érkezett az Orvosi Tanácstól, sőt semmilyen témában nem kezdeményeztek vele párbeszédet.

1936 nyarán elkezdte könyvének harmadik kiadását írni, melynek címe: The Twelve Healers and Other Remedies – A Tizenkét Gyógyító és Más Orvosságok, ami még ez év szeptemberében kiadásra került.

A tizenkét gyógyító és más orvosságok - The Twelve Healers and Other Remedies (1935)

A tizenkét gyógyító és más orvosságok – The Twelve Healers and Other Remedies (1935)

Nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy felülvizsgálja az első tizenkilenc gyógyír leírását, ami ahol lehetett egyszerűsített, amíg úgy íttélte meg, hogy mindenki számára érthetővé vált és felismerhette saját típusának leírását.

1936 ősz

Miután elküldte a kéziratot a kiadónak (The CW Daniel Company) elkezdte papírra vetni a új módszerének bemutatását és a gyógyító növények leírását, melynek a The Healing Herbs – Gyógyító Növények címet adta. Úgy vélte, hogy a legjobb módja annak, hogy terjessze a tudást, ha előadásokat szervez az eszenciákról, azok gyógyító erejének bemutatásáról és a módszerről. Az első előadást ő tartotta egy közeli városban Wallingfordban 50. születésnapján, 1936. szeptember 24-én. Ezen az előadáson elhangzottak ránk maradtak, The Wallinford Lactures címen.

A wallingfordi előadás plakátja

A wallingfordi előadás plakátja

Október végére jelentősen meggyengült az állapota. Teste mely igaz, jó barátja volt, nem bírta a megpróbáltatásokat, ezért ágyba kényszerült. De a munkát akkor sem hagyta abba. Felügyelte három asszisztensének munkáját, akik folytatták a páciensektől érkező nagy mennyiségű levelek megválaszolást, megtartották előadásait a városokban és falvakban és kezelték a betegeket.

Nagy gondossággal adta át tudását munkatársainak, ahogy megtalálta az általa fontosnak tartott összes gyógyító növényt és befejezte a betegségek kezelésének új módszerének kidolgozását. Úgy szerette volna rájuk hagyni módszerét, és mindazokra, akik terjesztették a világban, hogy az egy kész használható gyógynövényekkel gyógyító teljes rendszer legyen.

Minden idejét és figyelmét, amit csak tudott a jövőbeni munkájára fordított, mert tudta, hogy sokkal többet kell tudnia a betegségek és azok gyógyításának kapcsolatáról. Még nem tudta, hogy milyen lesz ez a munka, amit itt a földön vagy egy másik síkon fog végezni.

Számára az élet egy folyamatos, megszakítások nélküli áramlás. Ami úgy hívunk, hogy halál, az nem más, mint a körülmények változását jelenti.

Meggyőződése volt, hogy vannak olyan munkák, amit csak földi körülmények között lehet elvégezni, míg bizonyos munkákhoz spirituális körülményekre van szükség.

Bámulatos vitalitása, az a képessége, ahogy reményt tud nyújtani a szenvedőknek, az örökös tréfái, a mindenre kiterjedő érdeklődése azt sugallta a körülötte lévőknek, hogy hamarosan felépül, de sajnos nem. Fokozatosan gyengült állapota. Volt néhány alkalom,a mikor erőre kapott és visszanyerte étvágyát, de ez csak ideig óráig tartott és 1936. november 27-én este elaludt örökre.

Sotwelli temető

Sotwelli temető

 

Bach doktor sírja

Bach doktor sírja: “Íme élek örökkön örökké”

Bach doktor élete

Rövid életet élt, de az 50 év alatt megállás nélkül dolgozott, mindig az a cél lebegett a szeme előtt, hogy megtalálja a tiszta és egyszerű módját a gyógyításnak. Miután elvégezte feladatait, ami földi életében számára volt kijelölve, örömmel adta át fizikai testét a földnek, hogy egy másik dimenzióban folytassa munkáját. Tudta, hogy azok, akik vele voltak szüntelenül terjeszteni fogják a gyógyító növényekről való ismereteket.

Egész élete a szolgálatról és az adásról szólt. Nagylelkűségét az is mutatja, hogy csak néhány személyes tárgyat hagyott maga után. pár ruhája volt, amit hordott, mert a többit elajándékozta. alig 50 Fontja volt, az is egy örökség részeként, amit munkájának folytatásra szánt.

Bach doktor

Bach doktor

Volt egy szokása

Mindig megsemmisítette azokat a jegyzetek és feljegyzéseket, amiket a kutatásai során írt addig, amíg megtalálta a végső konklúziót és publikálta az eredményeit.

Úgy érezte, hogy ez a legjobb módja annak, hogy így nem lesznek egymásnak ellentmondó írások, amelyek összezavarhatják tanulóit.

Az volt a célja, hogy a gyógyítás egyszerű kérdés legyen, és megszüntesse az emberek elméjében lakó félelmet, ami a betegséghez kapcsolódik.

Azt mondta:

“Ilyen egyszerűvé szeretném ezt tenni: Éhes vagyok, akkor lemegyek a kertbe és szedek egy kis salátát a teám mellé a kertemből. Rémült és beteg vagyok, akkor beszedek néhány adag Mimulust.

Felhasznált irodalom:

Nora Weeks: The Medical Discoveries of Edward Bach Physician (2004)

 

 

 

 

 

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük