Cromer egy kelet-angliai tengerparti kisváros,  Norfolk megyében. 1086-ban tettek róla említést először hivatalos iratokban,  amely télen csendes, nyugodt arcát mutatja, míg nyáron megtelik a fagylatozó nyaralókkal és ugrabugrándozó kisgyerekekkel.

Brunswick Terrace 4., Crpmer, Fotó: Alice D Riverhaze

Talán így volt ez az 1930-as években is, amikor a vörös téglás Brunswick Terrace 4. szám alatt lakott Bach doktor, közvetlenül a tengerparton. 4 éven át visszajárt ebbe a kisvárosba, és környékére, ahol több virágra is rálelt. Sokat sétált a parton, miközben figyelte a halászokat, akik nap, mint nap útjukra indultak a hol a nyugodt, hol a háborgó tengeren. Sétált a sziklás parton, vagy éppen a 151 méter hosszú cölöp mólón, melynek a végén található az 1901-ben nyíló Pavilon Theater (Pavilon Színház). Vagy éppen a Red Lion Hotelben időzött, miközben a helyiekkel iszogatott, beszélgetett és tanulmányozta viselkedésüket. A természet tárt karokkal várta, Cromer sziklás tengerpartja és csodás zöldje számtalan helyet adott a doktornak, hogy természetszeretetének hódolhasson.

Cromeri eszenciák

Így nem véletlen, hogy Cromer és környékén sok virágban találta meg az a gyógyító finom rezgést, amelyeket ma is sikeresen alkalmazunk a különböző érzelmi állapotok harmonizálásában.

Ehhez a helyhez kötődik a szorongós AGRIMONY(Apróbojtorján), a birtokló CHICORY (Katángkóró), a térítő VERVAIN (Vasfű), az álmodozó CLEMATIS (Iszalag), a gyenge akaratú CENTAURY (Kisezerjófű), az önmagában bizonytalan CERATO (Kékgyökér), és a döntésképtelen SCLERANTHUS (Egynyári szikárka) felfedezése.

Pavilon Theather, Cromer Kép forrás: Wikipédia

A RESCUE Elsősegély debütálása is Cromerben történt, 1933. december 14-én a legenda szerint, egy hatalmas vihar után. Bach doktor megmentette egy halász életét, miután hajója egy hatalmas decemberi viharba került.

Azonban ne csak a múltról beszéljünk!

Idén február 25-től Blue Plaque (Kék emléktábla) fogja jelölni, hogy a Brunswick Terrace 4-ben lakott Bach doktor. Ez a XIX. századra visszanyúló hagyomány Angliában országszerte jelzi azokat az emlékhelyeket, ahol híres ember élt, lakott, időzött vagy valamilyen fontos, emlékezetes esemény történt. Idén Bach doktor háza mellett, még Clement Scott (1841-1904) viktoriánus íróhoz és a rabszolgaellenes mozgalom élharcosa, Priscilla Buxtonhoz (1808–1852) kapcsolódó házakra kerülnek ki ünnepség keretében ezek a kék táblák Cromerben. Ebben a kisvárosban egyébként kettő ilyen táblát helyeztek már ki, melyből az egyik a Sex Pistols 1977-es koncertjének állítanak emléket, mivel ez volt az együttes utolsó előtti fellépése feloszlásuk előtt.

Blue Plaque Cromerben

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük