mount-vernon-bach-doktor-haza-800x300

Nora Weeks volt Bach doktor hűséges asszisztense, azután, miután  a doktor úgy döntött, hogy ott hagyja jól menő londoni magánpraxisát, azért, hogy a gyógynövényeket kutassa. A bélbaktériumokból készített nozódáival (oltóanyagok) elért sikerei további kutatásra ösztönözték Bach doktort. Zavarta, hogy baktériumokkal kell dolgoznia és ezért a növény világ felé fordult. Elhatározta, hogy vidékre költözik, mert biztos volt benne, hogy a természetet járva megtalálja a megoldást a rétek, erdők és patakpartok mentén.

Victor Bullen feljegyzése Nora Weeksről

Nora Weeks és Victor Bullen Mount Vernonban éltek és több, mint 40 évig vezették a The Bach Centret Bach doktor halála után (1936). Ennek ellenére nem sokan ismerik személyes történetüket. Valamikor 1973 környékén, Victor megpróbálta ezt pótolni – legalábbis azt a részét, amiben Nora is érintett volt – azzal, hogy leült és legépelt egy rövid életrajzi történetet.

Victor Bullen Bach doktor munkatársa

Victor Bullen Bach doktor munkatársa

Nora Weeks Bach doktor asszisztense

Nora Weeks Bach doktor asszisztense

 

 

 

 

 

 

 

 

Kezdetek

“1896. július 16-án kezdődött. 5 éves volt, amikor a jobb csípőjét megtámadta a csont-tbc és a lába elkezdett rövidülni. Emiatt egyszer megbotlott és elesett a babaházban. Több, mint egy évig volt sín a csontvelőjében és egy merev  táblához kötve kellet feküdnie.” – írja Victor Bullen

Szerencsére Nora teljesen felépült. 17 évesen az Ansent Physical Training College iskolában tanult Birminghamben hagyományos- és gyógytestnevelést és masszázst. Az iskola befejezése után torna és sport tanárnő lett a Grantham Lány Gimnáziumban.  Nővérével közösen saját torna és masszázs praxist üzemeltettek 1916-tól Bournemouthban, ahol testvére táncot és vívást tanított. E mellett a helyi iskolában is dolgoztak. Nora  az Institute of Swedish Traind Masseuse iskolának tanára is volt ekkor, amely később a Chartered Society of Physiotherapists lett.

Gyógytornászok Egyesültében folyó munka.

Institute of Swedish Traind Masseuse

Radiológia

1922-ben testvére férjhez ment” – írja Victor, “Nora eladta  praxisát és a Guy’s Hospitalban elektroterápiát és radiológiát tanult.  Ezután a Doctor Radiologist in Park Crescent rendelőben dolgozott Londonban, 3 évig. Később itt is nyitott egy saját masszázs stúdiót. Ez idő alatt számos Harley Streeten rendelő orvossal dolgozott együtt 1930-ig, köztük a híres sebésszel Sir Thomas Dunhillel a királyi család sebészével¹, dr. Alexander (Alec) Edward Gowval² és Lord Horderrel.³”

Ebben az időszakban találkozott Nora Weeks dr. Edward Bach orvossal, akinek laboratóriuma ugyan abban az épületben volt a Park Crescenten, mint ahol ő dolgozott.

Park Crescent , ahol Bach doktor és Nora Weeks dolgozott

Park Crescent , ahol Bach doktor és Nora Weeks dolgozott

Bach doktor elhatározta, hogy elhagyja Londont, hogy a gyógynövények kutatásának szentelhesse munkáját. Ekkor kérte fel Nora Weekset, hogy kövesse őt, legyen a titkárnője és asszisztense. Victor erről nem írt a beszámolójában, de Nora volt az, aki megtalálta Mount Vernont a Baker Lanen és javasolta Bach doktornak, hogy ott legyen a bázisuk.

Mount Vernon Bach doktor háza

Mount Vernon Bach doktor háza

Bach doktor halála után

Amikor 1936-ban Bach doktor meghalt, akkor Nora és Victor gondjaira bízta munkájának folytatását.  Victor az írásában saját maga erőfeszítéseit teljesen háttérbe szorította, csak Norának tulajdonította az eredményeket: „neki köszönhető egyedül, hogy ilyen csodásan elterjedt a munkájuk a világban. Ő egy különleges nő, aki egyedül dolgozott egészen a közelmúltig. Boldogult az egyre növekvő mennyiségű segítségkérő üzenetekkel, tanácsadással és gyógyírek készítésével, anélkül, hogy sietett volna bármikor is. A páciensek, akik hívták őt úgy érezhették, hogy ő mindig minenkor jelen van a világban.

Nora Weeks Bach doktor asszisztense

Nora Weeks Bach doktor asszisztense

Nora egyedül gondozta a nagy virágoskertet, és most a késő 70-es éveiben átadja ezt két odaadó segítségének, akik továbbviszik ezt az örökké fejlődő munkát. 86 évesen szűnt meg segítőnek lenni.”

Victor Bullen levele a The Bach Centre múzeumában megtekinthető.

Kik is voltak az említett orvosok?

Nem véletlen, hogy említésre került Nora élettörténetében a három orvos, hiszen  mindannyian jelentős eredményeket értek el a gyógyításban. Úttörők voltak a maguk szakterületén, és nem csak Angliában, hanem az egész világon ismertté váltak. Utána néztem, hoyg kik is voltak ők valójában.

Sir Thomas Dunhill sebész

Sir Thomas Dunhill sebész

¹ Sir Thomas Dunhill (1876–1957) ausztrál származású sebész, aki úttörő volt a pajzsmirigy sebészet területén, számos módszer fűződik a nevéhez. 1920-ban Londonba költözött, hogy ott folytassa munkásságát a St. Bartholomew’s Kórházban. Úgy nyilatkoztak róla, hogy a sebészet művésze, aki egy olyan vele született tehetségű sebész volt, aki csak akkor használta az eszközeit, amikor tudta, hogy muszáj.
Lord Dowson of Pen ajánlására VI. György király sebésze lett.
Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2414111/?page=1

² dr. Alexander (Alec) Edward Gowval (1884.03.09) angol, sebész, Queen’s Hospitalban dolgozott.
Forrás: British Medical Jurnal 1952október 4.

 

 

Thomas Jeeves Horder,

Thomas Jeeves Horder,

³ Lord Horder, Thomas Jeeves Horder,  Első Baron Horder (1871. 01.07. –1955.08.13.) napjainkban úgy emlegetik, mint kora kiemelkedő vezető orvosa és diagnosztája.
Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Horder,_1st_Baron_Horder

Forrás: Nora története  The Bach Centre beszámolója nyomán

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük