majus-Bach-virágai

Május a szerelem az esküvők és a balzsamos tavasz hónapja. Nem véletlen a neve sem, melyet Maia görög istennő római alakjáról, Maia Maiestasról kapta, aki ősi termékenységistennő volt a római mitológiában. nevezik még az Ikrek havának, vagy Pünkösd havának is. A Bach-virágeszenciák szempontjából is nagyon fontos hónap a május hiszen májusban 18 virág nyílik a 38 Bach-virág közül. Az anyatinktúrák készítését csak felhőmentes napon lehet elvégezni, ami az angol időjárást ismerve nem is olyan egyszerű. És ne felejtsük, hogy az ottani természet egy kicsit le van maradva hozzánk képest. Éles határt sem lehet húzni, a hónapok között, és vannak olyan virágok, amelyek már áprilisban elkezdenek nyílni és még májusban is elkápráztatnak bennünket.

Május havában bimbózó virágok

A virágok nagy része Bach doktor kertjében nyílik vagy annak közelében. nincs könnyű dolga a The Bach Centre kertészének, Alannak mert nagyon óvatosan nyúlhat csak a kerthez. A virágok vadon nőnek, nem termesztettek, és mind a mai napig az eredeti Bach-virágeszenciához a virágok ugyanarról a lelőhelyről származnak. Nora Weeks, Bach doktor asszisztense kézzel készített térképeken rögzítette egy egy virág élőhelyét. És itt kell megemlítenünk, hogy az OLIVE (Olajfa) és a VINE (Szőlő)  mediterrán vidékekről származik, az angol klíma nem kedvez az ő növekedésüknek.

Májusban 10 virág kezdi bontani a szirmait ezek közül 4 napoztatásos módszerrel készül, míg a többi forralásossal.

 CRAB APPLE – Vadalma

Crab Apple - Vadalma Bach-virágeszencia

A Vadalma eszenciát Bach doktor 1935-ben találta meg, melyet forralásos módszerre készített el és a Kétségbeesettség csoportba sorolta. Ennek az eszenciának többféle aspektus ismert. Alkalmazhatjuk akkor, amikor nagyon nem tettszik ahogy kinézünk, elégedetlenek vagyunk kinézetünkkel, undorodunk saját magunktól, testnedvektől. A rend- és tisztaság mániásoknak segít megtalálni az egyensúlyt, a hipochondereknek, és azoknak, akik egyéb más mániában, kényszerességben szenvednek kiutat mutat állapotukból. Az egészséges önkép felismerését támogatja.

HOLLY – Magyal

Holly - Magyal

A Magyalt Bach doktor a “szívet megnyitó virágnak” nevezte el. Nem véletlen, hisz a szeretet kifejlődését segíti, ezzel a düh és harag érzését fordítja át. Féltékenység esetén is sikerrel használható, ezért így érthető, hogy a Túlérzékenység csoportban kapott helyet.  A magyalnak mind a hímnemű, mind a nőnemű virágából forralással készül anyatinktúra.

MUSTARD – Vadrepce

Mustard - Vadrepce

A csodás fényt hoz május elején már sárga virágaival a Vadrepce, mely a borúból képes derűt varázsolni. A semmiből jövő rosszkedv, amely ránk telepszik tarthat rövid ideig vagy akár napokig is. Aztán ahogy jött, úgy el is megy. Forralásos módszerrel készül és az Érdektelenség csoportba került.

 

OLIVE – Olajfa

Olive - Olajfa Bach-virág

Az Olajfa energetizáló és regeneráló potenciával rendelkezik, gondoljunk csak a több ezer éves fákra. Aki ilyen állapotban van, az már nem vesz tudomást a környezetéről annyira kimerült. Pihenni szeretne, de a fáradtságtól nem tud. Ezért az Érdektelenség csoportba került. Ezt az eszenciát Bach doktor olasz barátjának segítségével készítette el napoztatásos módszerrel. A gyógyító erőt csak azok a virágok tudják kifejteni, melyek természetes környezetükben növekednek.

PINE – Erdei fenyő

Pine - Erdei fenyő Bach-virág

Az Erdei fenyő az önmagukat érdemtelennek, jelentéktelennek tartók szere. Ha lelkiismertefurdalása van, önmagát okolja olyan dolgokért, ami nem is az ő kompetenciája, az ez a gyógyír segít megtalálni a felelősséget és megszabadulni ezektől a negatív érzésektől. A Kétségbesettség csoportba került és forralásos módszerrel készül.

RED  CHESTNUT – Vörös virágú vadgesztenye

Red Chestnut - Vörös virágú vadgesztenye Bach-virág

Csodás vöröses virágaival díszíti az utakat és kerteket a Vörös virágú vadgesztenye májusban. Ez a gyógyír a Félelem csoportba került, másik 4 eszencia mellé. Ez az egyedüli közülük, ahol a féltés nem befelé, hanem kifelé irányul. Azaz akinek szüksége van erre az eszenciára, az másokat félt, másokért aggódig túlzott mértékben. Bach doktor forralásos módszerrel készítette 1935-ben először.

VINE – Szőlő

Vine - Szőlő Bach-virág

A Szőlő Bach-virágeszenciát Bach doktor svájci barátjának közreműködésével készítette el. Azoknak az embereknek szánta, akik nem viselik el, ha akaratuk nem érvényesül, rugalmatlanok és intoleránsak. Ezért került a Túlzott törődés csoportba. Napoztatásos módszerrel készült 1934-ben.

 

WATER VIOLET – Békaliliom

Water Violet - Békaliliom Bach-virág

A Magányosság csoportba tartozó Békaliliom csodás gyertyaszálként emelkedik ki a vízből. Alakja önállóságot sugároz, ahogy az az ember is, akinek erre van szüksége. Jól érzi magát egyedül, nem nagyon vágyik mások társaságára. Nehezen teremt kapcsolatot a külvilággal, ezért mások azt hiszik, fent hordja az orrát, pedig nem erről van szó. 1931-ben készült először napoztatásos módszerrel.

WHITE CHESTNUT – Fehér virágú vadgesztenye

White Chestnut - Fehér virágú vadgesztenye

A túl sok gondolat megakadályozza, hogy fókuszálni tudjunk, illetve azt, hogy kikapcsolódjunk. A Jelen iránti érdektelenség csoportba tartozó Fehér virágú vadgesztenye segít kikapcsolni a locsogó elmét, megteremtve ezzel a gondolatlanságot, vagy éppen segít a gondolat megszületésében. 1935-ban készült, ahogy a Vörös virágú vadgesztenye is, viszont ennek a virágnak az erejét napoztatásos módszerrel nyerte ki Bach doktor.

WILLOW – Fűz

Willow - Fűz Bach-virág

A tópartok és folyópartok víztükrére boruló Fűz virágából készült gyógyírt Bach doktor 1935-ben, forralásos módszerrel készítette el. Azoknak készítette, akik úgy érzik kitolt velük az élet, akik saját problémákért másokat hibáztatnak. Csalódottak és keserűek, mert úgy érzik, igazságtalanul bántak velük. Duzzognak és morognak, bár koránt sem biztos, hogy igazuk van. Kétségbeesettség csoport tagjaként segít megtalálni az egyén felelősségének határát.

Ennyi csodás virág után mivel is zárhatnám ezt a bejegyzést, mint egy májusi verssel.

Kányádi Sándor: Májusi szellő

Almavirággal
futkos a szellő,
akár egy kócos
semmirekellő.

Kócosnak kócos,
de nem mihaszna,
okot nem ád ő
soha panaszra.

Füttyöget olykor,
mintha ő volna
a kertek kedves
sárgarigója.

Meghintáztatja
ágon a fészket,
leszáll a földre:
fűhegyen lépked.

Illeg és billeg,
s ha dolga nincsen,
elüldögél egy
kék nefelejcsen.

A képeket Nicola Hanefeld, Bach-virágterapeuta készítette, aki nem csak kiváló fotós, hanem könyvet is írt a Bach-virágokról.

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük