Gyász folyamat támogatása Bach-virágterápiával.

Életünk egy legnehezebb időszaka, amikor megérint minket a halál. Amikor személyesen valamelyik szerettünket veszítjük el és talán a legfájdalmasabb ezek közül is, amikor a gyermekünket kell elengednünk. Tudjuk, hogy az élet körforgásának ahogy a születés úgy a halál is része. De mégis azt gondoljuk, hogy ez minket elkerül. Aztán jön a hír és elveszítjük a talajt a lábunk alól.

Nem hisszük el, tagadjuk, hogy ez nem történhet meg. Ez a reakció teljesen természetes, hisz szívünkhöz közelálló embert veszítettünk el. Aki életünk része volt rövidebb, hosszabb ideig, de minden esetre nagyon közel került hozzánk.

Gyász folyamata

A lélektan több szakaszelmélettel is megkísérelte leírni a gyászmunka folyamatát. Ezek közül a legismertebb talán Elisabeth Kübler-Ross szakaszelmélete. Azt, hogy ez kinél milyen gyorsan zajlik le a gyász folyamata azt nem lehet megmondani. Időt kell adni magunknak, hogy végig tudjuk járni a folyamatot, hogy később ne maradjon bennük blokkot okozó érzés, ami később kihat a további életünkre.

Tagadás fázisa:

Az első sokk hatásakor a tehetetlenség a bénultság lesz úrrá. Majd záporoznak  a kérdések a gondolatok, hogy de miért, hogy hogy lehet ez, mi értelme van ennek így, ilyen fiatalon? A válaszok meg egyenlőre nem akarnak jönni. Az ember bénultan áll, ledermed a hír hallatán ( RESCUE keverék – első-sokkhatás oldására, Star of Bethlehem , Rock Rose) nem akarja elhinni.  A gondolatok csak ő körülötte kattognak, megállíthatatlanul (White Chestnut). Még ha várható is volt, akkor is nagyot dobban az ember. Jönnek az emlékek, a közös múlt, a nevetések, a viccelődések, a mosolyok (Honeysuckle). Van, aki nem tudja kimutatni a fájdalmát (Agrimony) és pótcselekvésekbe menekül (ital, gyógyszerek, evés, stb), van, aki egyedül szeretné megélni, nem tud róla beszélni, bezárja önmagát (Water Violet). Az ember ilyenkor szenved, fájdalma szinte összeroppantja, már nem érdekli semmi (Sweet Chestnut). Nagyon nagy szerepe van a gyász folyamatában a társas támogatásnak. Fontos, hogy a családtagokkal és a barátok tudjunk és merjünk beszélni az érzéseinkről, az elhunyttal kapcsolatos gondolatainkról.

Gyász folyamat támogatása Bach-virágokkal.

Düh, harag fázisa:

A gyászoló haragot és dühöt érezhet (Holly), okolhatja a világot (Willow), de magát is hibáztathatja, hogy nem tett meg mindent (Pine). A hosszú betegség kimeríti a hozzátartozókat, mind fizikailag, mind lelkileg (Olive). Az érzelmek váltogathatják egymást, a lehangoltság, nagy szomorúság, megkönnyebbülés, depresszió, bűntudat. Van, hogy otthon érezzük biztonságban magunkat, jólesik hazamenni, és sírni, máskor épphogy emberek közé kívánkozunk. És mivel ez kihat a gyászoló környezetére ezért ők is ebben az érzelmi hullámvasútban élnek.

Alkudozás fázisa:

Ha nem tudjuk elfogadni a tényt akkor igyekszünk alkudozni, hogy ha elvittük volna korábban orvoshoz, vagy más szakemberhez, akkor talán. Időt próbálunk nyerni, hogy szembe nézzünk a tényekkel.

Depresszió fázisa:

Ebben a szakaszban már tudatosan megjelennek az emlékek. Főleg egy-egy évforduló vagy családi ünnep alkalmával. A gyász tünetei erősödhetnek, amikor hol pozitív, hol negatív emlékeket éljük meg.  Az érzelmek természetes hullámzása az elmúlás elfogadását készítik elő. Azonban ha ezeket az érzéseket nem éljük meg, elfojtásra kerülnek, akkor megjelenhet a szorongás és a depresszió, melynek különböző mélységeit élheti meg a gyászoló. Ennek megfelelően különböző Bach-virágeszenciák lehetnek a segítségünkre (Gentian, Mustard, Gorse, Sweet Chestnut), hogy tovább tudjunk haladni az elfogadás felé.

Gyászoló érzelmi támogatása.

Elfogadás

Ebben a szakaszban már nem az elhunyt körül forognak csak a gondolataink, hanem képesek vagyunk részt venni a jelen történéseiben. Eszre vesszük a jó dolgokat, tudunk örülni a jó dolgoknak. Emlékezetünkben természetesen ott él az elvesztett személy, de már képesek vagyunk az élet jó oldalát látni. Ebben a szakaszban segíthet a Walnut – Dió eszencia az új helyzeteknek az elfogadásában. Hornbeam – Gyertyán lendületet ad, a Larch – Vörösfenyő önbizalmat, a Wild Oat – Ágas rozsnok segít megtalálni az utat, amelyen tovább tudjuk folytatni az életünket, a Water Violet – Békaliliom pedig a szociális kapcsolataink folytatását, és újak kialakítását segíti.

Bármilyen fájdalmas is a veszteség megélése, ez egy természetes folyamat. Az elengedés hosszú folyamat végig kell járnunk, ezt az utat, nem spórolhatjuk meg, még ha nagyon sok fájdalommal is jár. Ez szükséges ahhoz, hogy folytatni tudjuk az életünket, mert a Nap minden reggel felkel és este lenyugszik. Ez az élet körforgása. Ha ez a folyamat elakad valahol, akkor a Bach-virágeszenciák szelíden segíteni tudják a tovább haladást és elérni a megnyugvás állapotát.

Nézzük a fontosabb Bach-virágokat:

RESCUE DAY Elsősegély keverék – Az első időszakban segít megőrizni a belső harmóniát, a a cselekvőképességet, az összpontosítást, a dermedtség oldását.

STAR OF BETHLEHEM – Ernyős madártej – Az egyik legfontosabb eszencia a kezdetekben, ha sokk hatás ér minket. Ez egy vigasztaló eszencia, amikor szomorúak vagyunk segít enyhíteni a bánatunkat. Segít a sokk hatás oldásában és a jelenben lenni.

ROCK ROSE – Molyhos napvirág – bénultságra, nagyfokú félelemre

WHITE CHESTNUT – Fehérvirágú vadgesztenye – ha gondolataink nem tudnak elszakadni, folyamatosan zakatolnak. Segít megnyugtatni az elmét így az alvás is könnyebben fog menni és pihentetőbb lesz.

AGRIMONY – Apróbojtorján – Az érzelmek feldolgozásához elengedhetetlen, hogy megengedjük magunknak, hogy kimutassuk, kimondjuk érzéseinket. Ez az eszencia ebben lesz a segítségünkre.

HONEYSUCKLE – Jerikói lonc – az elengedésben segít, amikor csak a múltba vágyódunk vissza. Ha a gondolataink az együtt töltött időn járnak, a közös helyekre vágyódunk vissza. Ha nem vagyunk hajlandak a most feladataival foglalkozni és tovább haladni az úton, akkor ez az eszencia segít visszatalálni a jelenbe.

WATER VIOLET – Békaliliom – Ha nehéz kapcsolatot teremteni más emberekkel, ezért begubózunk.

SWEET CHESTNUT – Szelídgesztenye – a kínzó, gyötrődés érzésére való, amikor azt érezzük üres az életünk, a jövő már nem hoz újat számunkra, A Sweet Chestnut egy csodálatos eszencia életerővel, reménnyel tölt el, rávilágít, hogy a jövőben még várnak ránk feladatok.

HOLLY – Magyal – A düh és a harag oldására használjuk ezt az eszenciát. Bach doktor a “Szívet megnyitó virág”-nak hívta.

WILLOW – Fűz -Sokan haragszanak az eltávozott szeretteikre, hogy miért hagyta őket itt vagy éppen az egész külvilágot hibáztatják. Ez az eszencia segíti a megbékélés, és hogy reálisan belássa, hogy az nem akarta a hozzátartozója bántani őt, hanem ez az esemény az élet körforgásának a része.

PINE – Erdei fenyő -Ez a gyógyír azoknak segít, akiknek lelkiismeretfurdalása van, hogy nem tettek meg mindent, nem tudta megakadályozni a halált.

GENTIAN – Tárnics – Ha pesszimizmus jelenik meg, ha az első nehézségnél feladjuk, nem kezdjük újra a probléma/feladat megoldását.

MUSTARD – Vadrepce – Segít újra visszanyerni a hitet az életben, hogy van még napsütés. Jellemző a borongós hangulat, ami csak úgy felbukkan, aztán tovább is áll.

GORSE – Sülzanót: A reménytelenség érzése esetén, amikor azt érezzük, hogy rajtunk semmi sem segíthet.

WALNUT – Dió – az új helyzet elfogadását segíti az egész családnak

WILD ROSE – Vadrózsa – életkedvet ad a mindennapokhoz. megszünteti a tehetetlen sodródás állapotát, a mindegy minden érzetet.

OLIVE – Olajfa – A fizikai és lelkileg kimerültséget regenerálja

Lelki béke imája

“Istenem adj nekem lelki békét,

hogy elfogadjam, amin változtatni nem tudok

bátorságot, hogy változtassak azon, amin tudok,

és bölcsességet, hogy felismerjem a különbséget.”

 

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük