Friss kutatások szerint ha a munkahelyi stressz a magánéletbe is átszivárog, az akár az egész család közérzetére is negatív hatást gyakorolhat. Mindez egy nemrégiben megrendezett konferencián került szóba, ahol a munka, a stressz és az egészség voltak a fő témakörök.

Legnagyobb stressz forrás a munka

Amint arról Michael Ford, a New York-i Albany Állami Egyetem docense beszámolt, egyre többen nyilatkoznak úgy, hogy számukra legnagyobb stresszt a munkájuk okozza, és mivel a munka mellett szinte mindenkinek van magánélete is, a szakemberek úgy gondolták, érdemes lenne megvizsgálni, vajon a munkahelyi stressz milyen mértékben hat ki a lakosság testi és lelki közérzetére.

Leslie Hammer, az oregoni Portland Állami Egyetem pszichológia professzora hozzátette, hogy magas fokú munkahelyi stressz depressziót, rossz egészségi állapotot, elhízást, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, vagyis általános testi-lelki hanyatlást von maga után. Mindez pedig az illető magánéletére és párkapcsolatára is kihat, aki ugyanis rosszul érzi magát a munkahelyén, az előbb-utóbb párjával és gyermekeivel is feszült viszonyba kerül.

Munkahelyi stressz kihat a csaladra.

Ford a kutatása során amerikai és kínai munkahelyeket vetett össze, és arra a következtetésre jutott, hogy azok a személyek, akik támogató munkahelyi környezetben dolgoztak, maguk is támogatóbbak voltak a párjukkal szemben. Továbbá az is kimutatható volt, hogy ahol a szülő stresszes, ott a gyerekek is átveszik ezt a negatív hangulatot, ami mind egészségükre, mind viselkedésükre kihat.

Fejétől bűzlik a hal

Hogy milyen a munkahelyi hangulat, az elsősorban a főnökökön múlik. Ha egy főnök például rendszeresen az utolsó pillanatban ad ki határidős feladatokat, hogy a dolgozóknak ezzel minden betervezett magánéleti programját felborítsa, azzal igen nagyfokú stresszt tud előidézni. Hammer és munkatársa Ellen Kossek éppen ezért rendszeresen tartanak képzéseket olyanok számára, akik beosztottakkal dolgoznak, és igyekeznek őket megtanítani arra, hogy a beosztottak igényeire való odafigyelés bizony megtérül. Egy főnök például azzal is megteremtheti a támogató munkahelyi légkört, ha saját életével demonstrálja, hogy munka és magánélet között igenis lehet egyensúlyt teremteni, és például ő maga is szán időt arra, hogy elmenjen gyermeke kosármeccsére.

Harmónia a munkahelyen.

Minden vezető pozícióban levő dolgozónak rá kellene ébrednie, hogy ha kellemes munkahelyi légkört teremt, akkor a beosztottai ritkábban lesznek betegek, koncentráltabban fognak tudni dolgozni, összességében tehát mindenki jobban jár: a főnök is, a beosztott is, és a dolgozók családtagjai is.

Elengedhetetlen az önmagunkkal való foglalkozás, mely segít felismerni gyengeségeinket és változtatni azokon. A Bach-virágeszenciák szelíd támogatást nyújtanak ebben a folyamatban.

Ha magadra ismertél

A következő eszenciák támogatást nyújtanak abban, hogy toleránsabban viselkedj, képes legyél a másik szemszögéből is végig gondolni utasításaid, kéréseid következményeit.

VINE –  azoknak való, akik szeretnek mások felett uralkodni. Általában jó képességű, sőt tehetséges és nagyravágyó emberekről van szó, akik adottságaikat arra használják, hogy irányítsanak és uralkodjanak. Mindent mindenkinél jobban tudnak,  és sok esetben mindenkit lekezelnek. Noha nem próbálnak megváltoztatni másokat, semmibe veszik embertársaik kívánságait vagy véleményét, és teljes engedelmességet követelnek tőlük. Erőszakosak és büszkék. A hatalomért bármire képesek, szélsőséges esetben viselkedésük keményszívű, kegyetlen, mások érzéseit semmibe vevő. Ide sorolandó a vaskézzel uralkodó főnök vagy szülő, a politikai diktátor, aki semmilyen eszköztől nem riad vissza, ha azzal éri el célját, vagy a társait megfélemlítő iskolás gyerek.

Az eszencia szedésével megjelenik a tolerancia, a példamutatás, az elszántság nem jár többé uralkodási kényszerrel. Képes leszel meglátni másokban a jót és úgy terelgetni, bátorítani őket, hogy közben nem irányítasz vagy korlátozol.

BEECH – azoknak segít, akik állandóan másokat bírálnak, kritizálnak, türelmetlenek embertársaik hibáival szemben és képtelenek engedményeket tenni. Nehezen látják meg a jót a másikban. Erős felsőbbrendűségi érzés, könnyű ítéletalkotás, arrogancia jellemezheti őket. Könnyen felbosszantják magukat mások szokásain, és ingerülten reagálnak. Szentül hiszik, hogy nekik van igazuk, és mindenki más téved.

Az eszencia szedésével megjelenik a tolerancia, az együttérzés képessége és az összetartozás érzése. Képes leszel meglátni a jót másokban, még akkor is, ha ők nem tökéletesek.

 

Felhasznált forrás: medipress.hu

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük