Körömrágás okai

A körömrágás nem csak egy rossz szokás, amire rákapunk, hanem komoly lelki sérelmek húzódnak meg mögötte felnőttkorban. A körömnek ma már  nincs olyan szerepe, mint régen, amikor a még vadászó, halászó életmódot folytattunk, vagy egy kicsit későbbi időkben. Akkor még szerszámként használták, vagy épp támadó és védekező eszközként. Ma is használjuk ezekre utalómondatokat. Kikaparja magának a gesztenyét szoktuk mondani, amikor valaki megszerez magának valami jót. Régen ez akár a túlélést jelenthette, ha egy nagyobb állatot sikerült elejteni, amit más szeretne megkaparintani. Ha nem sikerül, akkor erőszakkal veszi el, akkor foggal körömmel küzd érte, akár ki is kaparja a másik szemét.

Kényszeres cselekedet vagy rossz szokás

A köröm az agresszió eszköze volt, ami áthatja napjainkat is. A társadalmunk azonban elutasítja az agressziót, a fizikai erőszakot, ezért korlátozzuk ennek nyílt színre kerülését. Jobb esetben rövidre vágjuk a körmünket és tövig reszeljük, vagy pedig kényszeresen lerágjuk, hogy még véletlenül se tudjuk megmutatni oroszlán körmeinket.

A körömrágás egy kényszeres cselekedet, aminek célja a szorongás csökkentése. Azok, akik a körmüket rágják, sokszor észre sem veszik. Az sem tántorítja el őket, hogy hogy néz ki a kezük. Arról nem is beszélve, hogy ez a művelet nagyon fájdalmassá is válhat. Beszakad a köröm melletti bőr, elfertőződik, gyulladt, nehezen gyógyuló sebek keletkeznek az ujjakon. Tudat alatt egy cél vezérli őket szabaduljanak meg a fegyverüktől.

Körömrágas lelki okai

Körömrágás lelki okai Kép forrása: Curious-Mind Magazine

Körömrágás lelki oka

“A körömrágás oka tehát a belső bizonytalanság, az idegesség, amiért nem tudjuk az adott helyzetet irányítani, kézben tartani, nem tudjuk magunkat megvédeni. Ilyenkor gyermekként viselkedünk, regresszióba vonulunk, visszavágyunk abba a korba, amikor mások döntöttek helyettünk, és most is másoktól várjuk a problémáink megoldását.

A körmét rágó ember nehezen hoz döntéseket (lásd SCLERANTHUS – Egynyári szikárka eszencia), vagy egyáltalán nem dönt, megvárja, míg mások döntenek helyette, akkor aztán vagy megnyugszik, vagy alaposan megkritizálja (lásd BEECH – Bükk eszencia) a másik döntését.

A körömrágók elfojtott agresszióját rendszerint autoriter személy váltja ki, aki lehet szülő, főnök, házastárs. A körömrágók alapelve: nem bántani másokat. A köröm fegyver, és ő maga rágja le a fegyverét, lefegyverzi magát, mert fél a saját ösztönös reakcióitól.

Bűntudata van, nem tartja magát elég jónak, nem tartja magát szerethetőnek, így önmaga ellen fordul. Ha fájdalmat okoz magának, azzal megbünteti magát a „gyávasága” miatt. Nem áll ki a saját érdekeiért, a félelmet nem tudja legyőzni, ezért önbüntetés, önmagának okozott fájdalom jár. Csökken a bűntudat, mert „megbűnhődött” a félelem okozta gyávasága miatt.” – olvashatjuk a lelkititkaink.hu oldalon.

Ezeket a Bach-virágokat használd

  • Először is, ha bármilyen stresszes helyzetbe kerülsz, ami kibillent a harmóniádból jusson eszedbe a RESCUE keverék, ami segít átvészelni az adott szituációt. Így a körmöd rágásának kényszere is elmaradhat.
  • AGRIMONY (Apróbojtorján) típusú ember nehezen mutatja ki az érzéseit, magába jól bedunsztolja. Míg szenved odabent, kívül csodás mosolyt ölt magára. Ez viszont sokáig nem tartható ezért valahol le kell vezetni a felgyülemlett  feszültséget. Ekkor kerül elő az alkohol a gyógyszer vagy cigaretta újbóli, vagy fokozott használata. És a különböző kényszeres cselekedetek, mint a körömrágás, hajtekergetés, és egyéb mániák. Az eszencia segít az érzelmek felszínre kerülésében és azok kimondásában, kimutatásában.
  • HOLLY (Magyal) nincs ilyen típusú ember. A düh, az egy állapot. Általában áll mögötte mindig valamilyen jellemző, egy érzelmi alkat, egy minta, ami miatt dühössé válik az ember. Erről az eszenciáról azt mondta Bach Doktor, hogy megnyitja a szívet“. Megszelídíti a tajtékzó hullámokat, lenyugtatja a vad indulatokat.
  • CHERRY PLUM (Cseresznyeszilva) fél a kontroll elvesztésétől. Ezért rettenetesen leszabályozza magát. Addig, amíg ez a nagy elfojtott indulat utat tör magának és valamilyen formában kitör. Ez legyen egy ajtócsapkodás, vagy ordibálás, vagy vég nélküli edzés, de lehet a körömrágás is. Valamilyen formában oldani kell a szorongást, a stresszt, az indulatot, az már egyéne válogatja, hogy ki mihez folyamodik. a CHERRY PLUM segít folyamatosan kiengedni a gőzt, lazábban kezelni a ezáltal a szituációkat.
  • PINE (Erdei fenyő) típusú ember, még azért is bocsánatot kér, hogy él. Nem tartja magát szerethetőnek, szerinte nem érdemel meg semmit, neki a szenvedés a jussa. lelkiismeretfurdalása van van mindenért, mások hibáját is magáénak tudja. Az eszencia használatával felismerhetőek a felelősségünk határai.
  • CENTAURY (Kisezerjófű) típus meg akar felelni, nem tud nemet mondani, nem tudja képviselni saját érdekeit. A CENTAURY támogatja az önképviseletet, a segítségével bátrabban vállaljuk saját érdekeinket.

 

 

 

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük