Kiégés kezelése Bach-virágeszenciákkal

Hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek minősítette a WHO a kiégését. Definíciójuk szerint a “kiégés egy olyan szindróma, melyet krónikus munkahelyi stressz okoz, amit nem kezelnek megfelelően.” Vagyis a kiégés nem egyszerűen a stresszt, hanem a hosszú időn keresztül tapasztalható, folyamatos, kezeletlen nyomást jelenti. “A kiégés hivatali jelenség és nem lehet használni az élet egyéb területein tapasztalható jelenségek jellemzéséhez.” – írja a Portolio.

A WHO szerint a kiégésnek három fő tünete van:

  • A fáradtság érzése,
  • a munkahellyel kapcsolatos negativitás és cinizmus fölerősödése,
  • csökkent munkahatékonyság.

20 évvel ezelőtt,  ott fordultak elő a 9 órát meghaladó, 12-13 órás munkanapok, ahol a határidő és a kampányszerű munka (pl. média) volt a jellemző, mára már ez nagyon sok helyen természetessé vált. A világsajtóban egyre gyakrabban jelennek meg olyan hírek, amelyek arról szólnak, hogy az egészségkárosodásig túlhajtják magukat a munkavállalók.

Kit veszélyeztet a kiégés?

Először is nézzük meg, hogy ki az, aki képes arra, hogy nemet mondjon munkaadójának extrém elvárásaira.

A kiégés egyre többeket fenyeget.

Azok, akik egészséges önképpel rendelkeznek, akik tisztában vannak saját énjükkel, képességeikkel, és teljesítőképességük határával. Akik stabil önértékeléssel rendelkeznek, és képesek jogos érdekeiket szem előtt tartva határokat állítani, és ennek függvényében meghúzni a határokat a munka és a magánélet között. És ha kell, lépni. Azaz képes arra, hogy nemet mondjon, képviselje saját érdekeit, ha a munkáltatója szélsőséges terheket ró rá. Döntése akár a kilépés is lehet, a számára egyre kedvezőtlenebb helyzetből.

A másik oldal

Sokan nem merik visszautasítani a főnök kéréseit vagy éppen saját perfekcionizmusukból adódóan hajtják magukat a végletekig, amely az egészséget is felemésztheti.

A tökéletességre való törekvés jó tulajdonság, de ha ezt túlzásba visszük, akkor sok problémát okozhat. Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik szeretnek dolgozni, nem riadnak vissza a kihívásoktól és nem kerülik az erőfeszítéseket – de a perfekcionista ezen túlhalad. maradéktalanul meg akar felelni saját magának, a főnökének és a környezete valós vagy vélt elvárásainak. Nem hallgat a belső hangjára, hogy meg kellene állni.

Hogy segíthetnek a Bach-virágok?

A WHO által megfogalmazott jellemző, mint a fáradtság, a negatív hozzáállás, a cinizmus, és a csökkent hatékonyság, olyan érzelmi állapotok és viselkedési módok, melyek esetében a Bach-virágeszenciák segítenek az érzelmi egyensúly és az egészség helyreállításában.

OLIVE (Olajfa) – fizikai és lelki kimerültség esetén, ami az elvégzett munka után jelentkezik.

BEECH (Bükk) – túlzott kritikusság esetén.

ELM (Szil) – túl nagy a felelősség, az elvállalt munka, ami meghaladja az erőinket.

A szelíd “hagymahéj” elv folyamata alapján a Bach-virágok lehetővé teszik az egyensúly visszaállítását és rálátást arra, hogy mit tehetnénk másképp.

OAK (Tölgy) – a kötelességtudat hajt, mindig segítőkész vagy, lelkiismeretes és megbízható és hajlamos vagy robotolni.

CENTAURY (Kisezerjófű) – nem tudsz nemet mondani.

ROCK WATER (Forrás víz) – maximalista vagy, a tökéletességet tűzted a zászlódra, példával akarsz elől járni.

VINE (Szőlő) – nehéz elfogadnod, hogy nem mindent te irányítasz

WILD OAT ( Ágas rozsnok) – ha nem találod a helyed az életben, nem tudod merre kéne haladni.

 

A Bach-virágterápiáról:

A Bach-virágterápia a szelíd gyógymódok közé tartozik, mely az érzelmi állapot harmonizálásával éri el hatást.
A Bach-virágterápia szempontjából a legfontosabb, hogy MOST hogyan érzed magad. Ennek megfelelően kell kiválasztani azt, vagy azokat az eszenciákat (maximum 7 gyógyírt), amelyek segítenek helyreállítani a a lélek és a személyiség közötti egyensúlyt. Ha a személyiség és a lélek összhangban van egymással, akkor az ember teljes harmóniában él, egészséges és boldog. De amikor ez az egyensúly felborul, akkor diszharmónia alakul ki, mely először negatív lelkiállapotokban jelenik meg, majd később betegségekre való hajlamban, aztán végső esetben megbetegedésekben. A betegség figyelmeztetés, hogy változtatni kell.
Az eszenciák használata egyszerű, bárki alkalmazhatja, még azok is, akik növény okozta allergiában szenvednek.

 

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük