Gyakran érzed azt, hogy „Nem vagyok elég jó”? Hogy önbizalomhiány miatt nem mersz belevágni valamibe, mert úgy érzed, hogy kevés vagy hozzá? A többiek sokkal jobbak nálad? A bátorságod elhagy, az önbizalmad a béka feneke alatt van. Sok esetben azért maradsz le valamiről, mert nem próbáltad meg. Egyszerűen nem merted.  Pedig…

Én is ismerek egy leányzót, – ha egy harmincas évek elején járó hölgyet lehet így hívni -, aki egy túlnyomóan férfiak által űzött szakmában fantasztikus eredményeket ért el. Lepipálta sok sok férfi kollégáját. És nem azért, hogy bizonyítson, hanem mert neki a munkája egyben a hivatása. Mindet tudni akar róla, nem csak a hazai viszonylatokban, hanem a nemzetközi helyzetet is folyamatosan figyeli, és tanulja. Olyan magasságokat ért el már eddig, amit sokan csak irigyelhetünk. Mindemellett van diplomája, nyelvvizsgája, szép, okos teremtés, klassz a humora, és még sorolhatnám a jó tulajdonságait, egy szóval egy tüneményes csajszi. És mégis úgy érzi, hogy ő kevés. Nem elég jó. Ő nem mer és nem tud.

Ismerős ez a helyzet?

Négy területen is felbukkanhat a “nem vagyok elég jó” érzése.

  • Kompetencia

Érzed hogy „soha sem vagyok elég jó.”, mert nincs meg a képességem, a jártasságom, a szakmai ismeretem vagy a rutinom, hogy elég pénzt keressek, vagy, hogy „tökéletes” legyek abban, amit csinálok, vagy valami másban, amiben „jónak kell” lennem?

  • Test

Érzed, hogy a testem nem elég jó – nem vagyok elég vékony, erős, magas, csinos stb.?

  • Identitás, kilét

Érzed, hogy valami baj van velem, – a nememmel, fajommal, a szexuális irányultságommal vagy a személyiségemmel?

  • Kapcsolatok

Érzed hogy: „Csak akkor szeretnek, ha ilyen vagy olyan vagyok.”? És ez lehet bármi: a szakmai sikeresség (kompetencia), a kinézet (test), a hajlandóság, hogy megváltoztatom, azt, aki vagyok, vagy bármi más, de valami feltétel teljesülése miatt fognak csak szeretni.

Önbizalom erősítése Bach-virágokkal.

Miért kevés az önbizalom?

Ez gyakran egy belső érzelmi seb eredménye, amit korai éveidben szereztél. Szóval saját hibádon kívüli, a múltunkban megélt rossz élményeknek, tapasztalásoknak a maradványai. Gyakran valamelyik szülőtől származik, de fontos, hogy ez nem volt tudatos és nem rosszindulatból eredt.

Akárhogy is van, ha ezt a magot elvetették egyszer, és nem korrigálták, akkor olyan érzésekhez fog vezetni, mint alacsony önértékelés, önbizalomhiány, szorongás, harag, önbántalmazás és depresszió, mely az egész életet átíveli.

Mi a megoldás?

A sebek gyógyulásának a kulcsa nem a negatív belső hangok elleni küzdelem, vagy a mérték nélküli alkoholfogyasztás, vagy evés, vagy a perfekcionizmus, a mindenáron tökéletességre való törekvés. Ahelyett, hogy megpróbálnál menekülni ettől a mély belső érzéstől, amelyet folyamatosan levágsz magadról, nem veszel róla tudomás, ami valójában a te részed, és folyamatos fájdalmat okoz neked, vissza kell szerezned ezt a száműzött részedet, hogy valóban elindulhasson a gyógyulási folyamat.

Első lépésként a probléma felismerése és elfogadása segíthet, majd a felelősség felvállalása, a kifogások keresésének felhagyása, majd a szükséges döntések meghozatala és lezárása.

Természetesen ez egy hosszú út, mely sokszor szakember segítségét igényli, azonban Bach doktor módszere is kínál számodra támogatást az önbizalom erősítésében.

Bátorság és az önbizalom eszenciái

Star of Bethlehem (Ernyős madártej) – traumák, régi sérelmek, sokkok oldása

Larch (Vörösfenyő) – önbizalom erősítése

Mimulus (Bohócvirág) – bátorságot ad, segít szembenézni a nehézségekkel,

Pine (Erdei fenyő) – erősödik saját önbecsülésed, elhiszed, hogy megérdemled az élet jóságát, méltó vagy a szeretetre

Crab Apple (Vadalama) – segít abban, hogy reálisan lásd önmagadat, úgy kívül, mint belül. Valós önkép alakuljon ki magadról és képességeidről

White Chestnut (Fehér virágú vadgesztenye) – segít abban, hogy befejezd a folyamatos agyalást magadról, segít fókuszálni és tisztázni dolgokat.

Olive (Olajfa) – regenerál akár lelkileg, mentálisan vagy fizikailag vagy kimerülve.

Gentian (Tárnics) – akadály esetén segíti a tovább haladást, folytatásra biztat, optimizmus jelenik meg benned.

Elm (Szil) – ha úgy érzed, hogy túl nagy a felelősség, képtelen vagy boldogulni a rád nehezedő teherrel. (Itt pillanatnyi önbizalomhiányról van szó. Alap esetben, akinek erre van szüksége jól boldogul, csak épp ebben az időszakban vesztette el az önmagába vetett hitét.)

Az eszenciák használata egyszerű, nincsen szabályokhoz kötve alkalmazásuk, használhatják gyerekek és felnőttek egyaránt. Bach doktor módszere szelíd gyógymód, gyengéden kísér végig utunkon.

Önbizalom és bátorság

0 válasz

Szólj hozzá!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük