,

Bohócvirág – Bach-virágok titka

mimulus_bach_virag

„Félelem a világ dolgaitól, betegségtől, fájdalomtól, balesettől, szegénységtől, sötéttől, az egyedülléttől, szerencsétlenségtől. A mindennapi élet félelmei. Ezek az emberek csöndben és titokban viselik félelmeiket, nem beszélnek róla nyíltan másoknak.” – Dr. Edward Bach

Biztos mindannyian találkoztunk olyan emberrel, aki retteg a póktól, vagy az egértől, de az is lehet, hogy fél a magasban, vagy éppen a liftbe nem száll be, mert nem bírja a bezártságot. Az esti jó éjt puszi után sok kisgyerek csak úgy alszik el, hogy ég a villany a szobában, vagy nyitva a szoba ajtaja, mert félnek a sötétben. Ugyanez a félelem jelenik meg, amikor ki kell állni,és el kell szavalni egy verset az iskolában, vagy ha az értekezleten a kollégák előtt beszélni kell, az előadás tartásáról már  ne is beszéljünk! Igaz? A MIMULUS-Bohócvirág Bach-virágeszencia bátorságot éleszt. Megjelenik a nyugodtság, és a nehéz, kihívásokkal teli helyzetben is kötélnek állunk, félelem nélkül vállaljuk a ránk váró feladatot. De szégyenlősség esetén is használható, amikor zavarban érezzük magunkat, elpirulunk bizonyos helyzetekben. Az eszencia bővebb leírásáról itt olvashattok.

Gwenda Kyd, vegyész és Bach-virág tanácsadó, a Cambridgei Egyetem munkatársa, ahol a növényeket kutatja. Természetesen a Bach-virágokra is sor került, így jóvoltából sok érdekességet megtudhatunk róluk. Gwenda hozzájárulását adta, hogy lefordítsuk írásait, fogadjátok szeretettel.

Mimulus Foto: Pinterest

Mimulus-bohócvirág, majomvirág

Latin név: Mimulus guttatus

Virágzás: júniustól-augusztusig

Elkészítése: napoztatásos módszer

A tárogatók családjába tartozó MIMULUS 160 faja ismert. Nálunk a bohócvirágnak, angolszász vidékeken majomvirágnak vagy pézsmavirágnak hívják. Eredeti otthona Észak-Amerika és Ausztrália. Neve a latin mimus szóból ered, melynek jelentése: színész, majmol, utánoz. Ezért is hívják majom- vagy bohócvirágnak, mert egyes fajták virágai majom vagy bohóc arcra emlékeztetnek.

Pézsma illatú virág a

Mimulus mochatus vagy pézsmavirág volt a forrása a varázslatos pézsmaillatnak.
1826-ban David Douglas növénykutató küldte Nagy-Britanniába és azóta közkedvelt díszítője az ablakpárkányoknak, nem csak szépsége, hanem illata miatt is. Később a Mimulus-Bohócvirág elvesztette az illatát, és egyre több lett az illatmentes növény. Ezt a néprajzkutatók azzal magyaráztak, hogy a növény így tiltakozott első világháború mészárlásai ellen.

Mimulus guttatus a közönséges sárga bohócvirág, melyet Angliában sárga majomvirágnak hívnak, Észak-nyugat Amerikában őshonos, általában kis tavak vagy patakok partján él.

Mimulus guttatus Foto: Kerry Branch

1940 óta ezt a fajt genetikai modellként használják az evolúciós rendszerben és az ökológiai származástanban. A Mimulus guttatus genomja (Egy szervezet örökítő információinak összessége.) szekventálásra került  és a genom szintű információ elérhető, ahogy a Mimulus lewisii és a Mimulus cardinális esetében is. A nemzetségen belül is különböző változatok találhatóak, sőt még egyes fajokon belül is megfigyelhetők eltérések, például az élőhelyek specializációja, a virágok kinézete vagy a hibridek szaporodása tekintetében.

Sárga koktél

Mivel a genetikai állománya ismert, így tanulmányozható a gének és a tulajdonságok kapcsolata. Egy nemrégiben készült tanulmány 11 színt figyelt meg a Mimulus fajoknál. Úgy találták, hogy 5 féle karotinoid pigment keverékéből állnak – mely a karotinokhoz kapcsolódnak. A növény ennek segítségével tudja felhívni magára a beporzást végző rovarok figyelmét és egyúttal védi is a szöveteket, mint antioxidáns. A Mimmulus guttatus legfőbb színanyagának komponense egy aránylag ritka pigment a dezepoxineoxantin és a mimulaxantin. Ezek bioszintézise és genetikai vizsgálata folyamatban van.

dezepoxineoxantin

Konyhában

A bohócvirágban nagyobb mennyiségű nátrium-klorid, azaz  só halmozódik fel, melyet a földből vesz fel a növény és ezért só pótlóként használható. Levele salátaként fogyasztható, néha meg is főzik, enyhén kesernyés íze van.

Fitoterápia:

Asztringens (összehúzó) hatású, ezért vérzéscsillapító és sebgyógyító. Leveleiből pépes meleg borogatást készítettek a bennszülött indiánok a sebek gyógyítására és nedvedző égési sebekre. Hajtásának és levelének a főzetét gőzölésre használták a mellkasi- és hátfájdalmak esetén, továbbá antidepresszánsként és idegfájdalmak kezelésére (isiász) is.

Forrás: https://www.cambridge-bach.co.uk/secrets-bach-flower-remedy-plants-22-mimulus/, letöltés: 2017.03.01.

0 válaszok

Szólj hozzá

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.