Centaury-Kisezerjófű fedőkép
,

Kisezerjófű – Bach-virágok titka

CENTAURY-Kisezerjófű a „Kedves, csendes, szelíd emberek, akik türelmetlenül várják, hogy másokat szolgáljanak. Igyekezetükben túlhajtják Tovább

,

Megbocsátás, elfogadás, megnyugvás, béke

Megbocsátás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hisz ezzel saját egészségi állapotunkat befolyásolhatjuk. A dühöt, haragot,  megbántottságot, Tovább

Éhes vagy, sokat eszel-800x300
,

Ezért vagy éhes, ha nem alszol eleget

Ha éhes vagy, akkor  annak számtalan oka  lehet. Tudod-e, hogy  ha nem alszol eleget, akkor az alváshiány hatással lesz az anyagcserédre és ezáltal az éhség érzetet szabályzó hormonokra is. Szóval ha nem alszol eleget, akkor nagy valószínűséggel éhes leszel és sokkal többet eszel, mint amennyit szükséges lenne. Ha valaki nem alussza ki magát rendesen, nem csak fáradt lesz és zavart, de számos olyan anyagcsere-folyamat is lezajlik a szervezetében, ami elősegíti a hízást. Folyamatosan éhes leszel, még akkor is, amikor már  megetted a fél hűtőszekrényt. A kialvatlanság ugyanis két, az étvágyat és a teltségérzetet szabályzó hormon (leptin és ghrelin) szabadít fel. De nézzük csak mi is ez a két anyag.

Éhség és a hormonok

Leptin:

A leptin fontos szerepet játszik a zsíranyagcsere szabályozásában valamint az étvágy és jóllakottság hosszú távú szabályozásában. A leptin normálértéke sok különböző tényezőtől függ, pl. az életkortól, a testalkattól, a nemtől. Ez a hormon felelős a koplalás elkerüléséért: amint csökken a kalória bevitele és összemennek a zsírsejtek, a leptin termelése is visszaesik. Minél kevesebb a zsírraktár, annál kevesebb leptin kering a vérben. Minél kevesebb a leptin, annál nagyobb az étvágy, annál inkább érezd, hogy éhes vagy.

Ghrelin

A ghrelin “éhséghormon”, üres gyomor esetén termelődik és az agyban (valamint lokálisan az emésztőrendszerben) kiváltja az éhségérzetet. A fokozott ghrelin termelés a testsúly növekedésével jár. Aktiválja az agy kolinerg-dopaminerg jutalmazó rendszerét is, vagyis fokozza a táplálkozással (és feltehetően az alkoholfogyasztással) együtt járó örömérzetet.

Egy az Annals of Internal Medicine-ben megjelent tanulmány szerint azoknak, akik kétszer egymás után csak 4 órát aludtak, 18 százalékkal csökkent a leptin és 28 százalékkal nőtt a ghrelin a szervezetében. A vizsgálat kialvatlan önkéntesei étvágyuk 24 százalékos fokozódásáról számoltak be. A nem elegendő alvás a cukoranyagcsere károsításával a 2. típusú diabétesz kialakulásához is hozzájárul.

Mit tegyél?

Ha nem tudsz aludni

Ha kimerültek vagyunk, bármit megkívánunk, de különösen a cukros, szénhidrátban gazdag ételeket. Ez azért van, mert ezek egyszerre adnak energiát és fejtenek ki vigasztaló hatást. Egyél teljes kiőrlésű gabonából készült rostdús ételeket fehérjével kombinálva, és próbálj meg napi 7-9 órát aludni pihentető környezetben.
Használhatod az OLIVE – Olajfa Bach-virágeszenciát, mely segíti az energiaháztartás harmonizálásában, a pihentető alvásban. Ha nem tudsz aludni jól aludni, vagy elaludni, mert túl sok minden jár az eszedben, akkor a RESCUE Night keverék segít a pihentető alváshoz szükséges belső harmónia megteremtéséhez.  A benne lévő WHITE CHESTNUT – Fehér virágú vadgesztenye a gondolatok lecsendesítésében lehet a segítségünkre. Korábbi cikkemben már írtam arról, hogy ha zaklatott vagy és dühös, az sincs jó hatással az alvásra, sőt még a memóriád kapacitását is rontja.
Ha alvászavaraid komolyra fordulnak, keress fel a szakorvost!

RESCUE Night Elsősegély spray a nyugodt alváshoz.

A nyugodt alvás segíti az éhség érzés megfelelő szabályozását.

 

Stressz esetén

Az állandó stressz nagy mennyiségű kortizont szabadít fel a szervezetben, ami étvágynövelő hatású és túlevéshez vezethet. A kortizon és az inzulin a zsírban, cukorban vagy sóban gazdag falatoknak kedvez. Tetézi a bajt, hogy a zsírsejtek is kortizont termelnek, így az adag megkettőződik, és kialakul az ördögi kör. Ráadásul ennek a két hormonnak a hatására elsősorban a hason rakódik le a zsír, ami a szív- és érbetegségek kockázati tényezője.
A stresszkezelő, stresszcsökkentő technikák elsajátításával sokat tehetsz a stressz okozta elhízás ellen. A Bach-virágterápia, a jóga, a meditáció és a mélylégzési gyakorlatok a alkalmazásával csökkentheted a feszültséget.

A Bach-virágok a harmónia visszaállításával segítenek megtalálni a belső egyensúlyunkat. A megfelelő eszencia vagy eszenciák, – melyek a jelenlegi érzelmi állapotod alapján kell kiválasztani -, támogatják a problémamegoldó képességedet, hogy tudjál nemet mondani, hogy csak annyi vállalj, amennyit tényleg elbírsz, hogy megtaláld saját határaidat, és, hogy meddig tart a felelősséged. Bach doktor 38 érzelmet határozott meg, melyhez megtalálta azokat a növényeket melyek segítenek ezekben az állapotokon változtatni.

Nagyon jó megoldás az edzés, de a helyben futás vagy akár a séta is megteszi. Ahelyett, hogy az édesség után nyúlnál, mozogj inkább. Semmi esetre se vedd félvállról a stresszt. Hisz számtalan kutatás igazolja szervezetünkre gyakorolt negatív hatását. Keress fel szakembert, aki segítséget fog neked nyújtani, ha szükséges.

A mozgás, a sport segít a a megfelelő alvásban.

Nem mindegy mit eszel

Az agyunk a zsíros ételekre van programozva. A zsíros, édes és sós ételek megkívánásának evolúciós okai is vannak, a szervezet emlékszik a szűkös időkre, amikor még minden falatért meg kellett küzdeni. Nem csupán az akaraterő hiánya tehát, hogy hajlamosak vagyunk stressz vagy fáradtság esetén az evésre, hanem a már nem szükséges, de még létező túlélő üzemmód okozza.
Ha ez áll fent nálad is, akkor változtass a szokásaidon. Ha például egy bizonyos hangulatban, napszakban, helyen vagy, őrizkedj attól, hogy a megszokott cselekvéseket végezd, azaz szakítsd meg az érzések és a jutalomként felfogott étel kapcsolatát. Röviden és némileg egyszerűsítve: fáradtan, feszülten kerüld el azt az utcát, ahol a cukrászda vagy a pékség áll.

Ha mégsem sikerült

Bocsáss meg magadnak, amiben a PINE – Erdei fenyő lesz a segítségedre. Ne add fel rögtön, hanem, kezd el újra, amihez a GENTIAN – Tárnics ad új lendületet. Tanulj az esetből a CHESNUT BUD – Vadgesztenyerügy, a tanulás eszenciájával, és mozogj még többet.

Források:

informed.hu
házipatika.hu

 

Gyász folyamat támogatása Bach-virágterápiával.
,

Gyász folyamatát támogató eszenciák

Életünk egy legnehezebb időszaka, amikor megérint minket a halál. Amikor személyesen valamelyik szerettünket veszítjük el és talán a legfájdalmasabb Tovább

Újbuda EgészségPart bejegyzés cover képe

ÚJBUDA EgészségPart a Bach-virágokkal

Az Újbuda EgészségPart családi napot idén 3. alkalommal rendezi meg a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) a XI. kerületben a Feneketlen-tó partján. A rendezők célja, hogy minél szélesebb körben terjesszük: az egészséget könnyebb megőrizni, mint a betegséget gyógyítani, illetve azt, hogy egészségesen születünk, ezt „csak” meg kell tartani.
Sajnos a mai világban ez nem könnyű, de ezen a rendezvényen minden adott lesz a helyes életmódra váltáshoz, vagy annak folytatásához.

  • Ezért veszünk mi is részt ezen a rendezvényen, hiszen Bach-doktor filozófiája a belső egyensúly megőrzése és annak visszaállítása teljesen egybevág a rendezvény céljával. Visszük az Originál Bach-virágeszenciákat és a RESCUE készítményeket, örömmel válaszolunk a kérdéseitekre és szívesen meghallgatunk benneteket, és és gyors tanácsokkal is szolgálunk nektek. Az együtt töltött idő nem lesz elegendő egy konzultáció lebonyolítására, de arra biztos elég lesz, hogy iránymutatást adjunk nektek, hogy merre induljatok el. És ha szükséges, akkor további közös gondolkodás egyeztetésére is lesz mód.
  • Kata Porta jóvoltából lesz színező sarkuk a gyerekeknek.  Kata színezőlapot készít a gyerekeknek, amihez viszünk rengeteg cerkát. A kész alkotásokat klasszul fognak mutatni majd otthon a faliújságotokon. 🙂
  • Viszünk tematikus kiadványokat a Bach-virágokról, amit hazavihettek otthoni tanulmányozásra, hogy mindig legyen kéznél a segítség.
  • Erre az alkalomra szuper pólót csináltattunk, hogy biztos megismerjetek minket. A RESCUE színében fogunk pompázni, azaz sárgában, mint a Nap.

Reméljük az idő is kegyes lesz hozzánk, és egy csodás napot tölthetünk együtt. Keressétek az Originál Bach-virágeszenciákat, mi várunk benneteket. 🙂

ÚJBUDA EgészségPart program

Színes programokkal, neves fellépőkkel, vetélkedőkkel és sok-sok nyereménnyel várjuk a családokat 0-100 éves korig!

10:00 A rendezvény nyitása

10:05 Ringató

10.40 Köszöntő

11:00 Alakreform edzés Rubint Rékával

12:00 Futóverseny eredményhirdetése I. rész

12:30 Egészségünkért 5 percben I. rész

13:00 Vásároljunk okosan

13:30 Egészségünkért 5 percben II. rész

14:45 Rock’n’Magic

15:15 Futóverseny eredményhirdetése II. rész

15:30 Kolompos együttes

16:15 Stahl Judit – uzsonnakészítés

17.00 Ünnepélyes Díjátadók

17:30 Farkasházi Réka és a Tintanyúl

18:15 Band of Streets

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

Újbuda EgészségPart program 2017.09.24.

Újbuda EgészségPart program 2017.09.24.

vizsgaidoszak-men
,

Bach-virágok a miskolci egyetemen

A vizsgaidőszak előtt került megrendezésre a Miskolci Egyetemi Napok, amin Kulcsár Kata Bach-virágtanácsadó is részt vett. Ennél jobb időzítése Tovább

mount-vernon-bach-doktor-haza-800x300
,

Bach doktor asszisztense – Nora Weeks a segítő

Nora Weeks volt Bach doktor hűséges asszisztense, azután, miután  a doktor úgy döntött, hogy ott hagyja jól menő londoni Tovább

,

Bach-virág hírek Tokióból – érdekességek

A nemzetközi Bach-virág tanácsadó csoport olyan, mint egy nagy család. Brazíliától Japánig élünk a világ különböző pontjain és mégis egy nyelvet beszélünk: a Bach-virágok nyelvét. Van a Facebookon egy titkos csoport, amelyben azok lehetnek benne, akik rendelkeznek a The Bach Centre vizsgájával. Magyarországról is egyre többen tartozunk ehhez a csoporthoz.

Bach-virág tanácsadó titkos csoport

Csodás dolog a Facebook adta lehetőség, mert itt ebben a BFRP csoportban mindenféle okosságot, tapasztalatot (például a Bach-virágok használata francia művese központban) szoktunk megosztani egymással. Ezek a hasznos információk egyébként nem biztos, hogy eljutnának hozzánk. Magam részéről nagyon szeretem, ha valami érdekes, helyi kapcsolódásról számolnak be a kollégák.

Hirosima

A tokiói Nanako Ikami BFRP Bach-virág tanácsadó osztott meg velünk néhány képet és egy történetet, ami a RED Chestnut – Vörös virágú vadgesztenye eszenciához kapcsolódik.

Hirosimában jártak a Hirosimai Művészeti Múzeumban (Hiroshima Museum of Art), amelynek a kertjében egy szép vörös virágú vadgesztenye fára lettek figyelmesek. A fa tövében pedig egy tábla állt.

Red Chestnut - Vörös virágú vadgesztenye

Hirosimai Művészeti Múzeum kertjében található Vörös virágú vadgesztenye.

A tábla feliratából pedig az derül ki, hogy Claude Picasso, a híres művész fia küldte a fát  Párizsból a múzeum megnyitása alkalmából.

Tábla

Claude Picasso által adományozott Vörös virágú vadgesztenye fa táblája Hiroshimában.

Gondolatébresztő

Milyen érdekes, hogy pont a Vörös virágú vadgesztenyét választotta a 60 000 féle fa közül  (adat:Botanic Gardens Conservation International).

Hirosima

Mindannyian tudjuk, hogy micsoda tragédiával járt a japánban található Hirosima és Nagaszaki bombázása a második világháborút lezárandó katonai művelet 1945-ben.

atombomba-dóm

Atombomba-dóm, mely egyedüliként maradt fent a támadás után.

Picasso

Picassot a béke nagyköveteként is nevezhetjük. Békegalamb rajza (1949) a világon a béke szimbólumává vált.

Picasso: Békegalamb

Picasso: Békegalamb (1949)

Red Chestnut – Vörös-virágú vadgesztenye

És a végén a Vörös vadgesztenye Bach-virágra is sor kerül. Ezt az eszenciát a mások túlzott féltése esetén alkalmazzuk. Tehát akkor, amik nagyon féltünk másokat, aggódunk értük, és ez már olyan mértékű, hogy nem tudunk odafigyelni másra, esetleg fizikai tüneteket is okoz, fáj a fejünk, vagy a gyomrunk. Bach doktor ezt a virágot nem véletlenül a félelem csoportba sorolta. Hiszen itt is félelemről van szó, csak nem mi félünk, hanem másokat féltünk.

Használatával a megtanulhatjuk, hogy úgy érezzünk együtt másokkal, hogy közben mi ne terheljük saját magunkat. Erőt és egészséget sugározzunk a rászorulóknak, vészhelyzetben pedig higgadtnak és nyugodtnak tudunk maradni, ezzel támaszt nyújtva másoknak.

red-chestnut
,

Te is lekopogod a szerencséd a fán?

A magyar nyelvben számtalan olyan szólás és közmondás van, amelyik kapcsolódik a fákhoz. És ez miért olyan érdekes? Talán csak azért, mert a 38 Bach-virágeszencia közül 19 készül fából. Itt van mindjárt a White Chestnut a Fehérvirágú vadgesztenye, amiből nem is egy, hanem mindjárt kettő eszencia készül. Az egyik a rügyből, ami a tanulásban, a hibák felismerésében segít, a másik pedig a virágból, mely a kavargó gondolatokat szelídíti meg.

Magyarország erdeiben is megtalálhatóak a bükk, a szil, a gyertyán, a tölgy, vagy a vízpartok fája a fűz, melyeket Bach doktor alkalmasnak talált arra, hogy elkészítse gyógyíreit a különböző lelki problémákra.

Red Chestnut

Red Chestnut – Vörös virágú vadgesztenye – önállóság Bach-virága

De miért is kopogjuk le a szerencsénket?

Beszélgetés közben elmondjuk, hogy milyen szerencsénk volt, és gyorsan hármat koppintunk az asztal alján, azaz “lekopogjuk”, akkor ezt azért tesszük, hogy nehogy elpártoljon tőlünk a szerencse. Ez a szokás igencsak elterjedt a világban, a legtöbb európai országban, Amerikában és Ázsiában is létezik megfelelője. A kopogás nem szükségszerű, számos országban elegendő a fa megérintése is, sőt, egyes országokban a mágikus erőt nem a fának, hanem fémeknek, elsősorban a vasnak tulajdonítják.

A babona pontos eredete nem ismert. Egyes források szerint a kereszténység előtti időkből származik, és alapja az a hiedelem, hogy az erdő nagy hatalmú szelleme a fákban lakozik. A pogányok ezért a fákat nagyon tisztelték, és ha valami nagy szerencse történt, vagy elkerülte őket a baj, a fából készült tárgyak megérintésével, megsimításával köszönték meg az erdő szellemének.

Egy másik értelmezés szerint pont fordítva van a dolog: azért koppintottak a fára, hogy az erdő szelleme ne hallja dicsekvésüket, ne irigyelhesse meg szerencséjüket.

Más források a kereszténységgel kapcsolják össze a fán kopogás babonáját: szerintük a fa a kereszt fáját szimbolizálja, és ha ezen koppintunk hármat (Szentháromság), a Gonosz nem hallja meg jószerencsénket, így nem is teheti tönkre azt.
Az alulról fölfelé kopogás oka, hogy a bútorok lapjának alsó része általában kevésbé megmunkált, közelebb áll az erdő illetve a kereszt fájához, mint a festett, pácolt felső rész.

oak

OAK – Tölgy a kitartás Bach-virága

És miért ordítunk, mint a fába szorult féreg

Gyakran elhangzik ez, ha valakit kétségbeesetten ordítani hallunk. No de – a vizuális típusoknak bármennyire is magától értetődő a kép – férget valószínűleg még soha senki nem hallott egy fába szorulva ordítani. Pedig a magyarázat egyszerű: féreg alatt nem az almában bóklászó pöttömnyi kukacot kell érteni, hanem farkast, amit – amíg még élt Magyarországon – a nép kártevőnek tekintett. Egyes vidékeken a farkast ma is toportyánféregnek nevezik. Így már egyszerű elképzelni a szerencsétlen állatot, amint a fából készült csapdába esve keservesen vonyít.

Találtam még néhány ilyen érdekességet, ami a fákhoz kapcsolódik, hamarosan azt is megosztom veletek, de addig is nézzünk meg még néhány csodás fát, amelyek virágából készül Bach-virágeszencia.

Aspen

ASPEN – Rezgőnyár az ismeretlen félelmek, szorongások Bach-virága

 

 Sweet Chestnut

SWEET CHESTNUT – Szelíd gesztenye a megváltás Bach-virága

 

Hornbeam

HORNBEAM – Gyertyán a halogatás Bach-virága

 

walnut

WALNUT – Dió a változás Bach-virága

 

willow

WILLOW – Fűz a sors Bach-virága

,

Vizsgázz a Bach-virágok segítségével

Megérkezett a várva várt május, a tavasz, a balzsamos virágok nyílás, elhozta a fényt nekünk, a meleget, amire annyira kiéheztünk a tél után. A csicsergést, a szerelmet, a mosolyt. De minden májussal együtt jár az érettségi vizsga és az egyetemi vizsgaidőszak, ami próbára teszi a fiatalok és a felnőtt korosztályt is, akik munka mellett tovább fényesítik elméjüket. A vizsga helyzetet különböző képpen éljük meg, ki könnyebben, ki pedig verejtékezve.A Bach-virágeszenciák jó partnerei a vizsgázóknak, hiszen bátorságot, magabiztosságot, hitet, koncentráció növelést, energiát adnak a vizsga előtt állóknak, mind a felkészülés, mind a vizsga alatt.

Vizsgdrukk legyőzhető a Bach-virágeszenciákkal.

Vizsgdrukk legyőzhető a Bach-virágeszenciákkal.

A stressz jó

Bizony jó, mert enélkül az őseinknek nem tudtak volna elmenekülni a veszélyhelyzetekben, nem vették volna őket észre és kipusztultak volna. A stressz teszik lehetővé a számunkra, hogy éberek legyünk, ugrásra készen egy vészhelyzetben, aztán mint a nyúl elinalhassunk minél messzebbre a veszélyforrástól. Segíti összeszedetten összpontosítani, az összes energiát a célra fókuszálni. Mindennapi mindennapi életünk része, alkotó energiáink forrása, mely cselekvésre sarkall, segíti küzdelmeinket.

A túlzott, mindent elborító, kontrollálhatatlan stressz azonban felmorzsolja energiáinkat, kiégést okoz, tönkreteszi kapcsolatainkat, karrierünket, aláássa önbizalmunkat, végül – de nem utolsó sorban – súlyosan romboló hatással van egészségünkre.

A vizsga

Tehát láthatjuk, hogy a vizsga szituáció elengedhetetlen része a stressz, amely hozzásegít minket a jó teljesítéshez. Mégis vannak olyanok, akiket nagyon megvisel ez a helyzet, nekik enyhülést hozhatnak az Originál Bach-virágeszenciák. Bach doktor gyógyírei képesek oldani a blokkokat, oldani a gátakat, és legyőzni azokat a nehézségeket, ami a jó teljesítmény és a nyugodt felkészülés útjába állnak.

A vizsga alatti stressz teljesítményünket növeli.

A vizsga alatti stressz teljesítményünket növeli.

Elsősegély vizsgázóknak, előadóknak

A nagy klasszikus kombináció a Bach-virágok házatájáról 1934-ből, a RESCUE Elsősegély keverék, mely 5 Originál Bach-virágeszenciát tartalmaz, melyek kimondottan a félelem, a koncentráció a leblokkolás témakörét kezeli. Mindannyian ismerjük azt a gyomorszorító állapotot, amikor egy hang nem jön ki a torkunkon, vagy 5 percenként rohanunk a vécére, hányinger kerülget, vagy épp az ájulás kerülget. Ezek mind klasszikus lámpaláz tünetei, ami nagyon megnehezíti a teljesítményt.

A RESCUE elsősegély keverék ebben az állapotban megváltás lehet a vizsgázónak. Saját tapasztalatból mondom. 🙂
Már a vizsga előtt 2-3 nappal  érdemes elkezdeni a szedését, ha érzed a nyomást, a feszülést magadban. Az a jó benne, hogy nem igényel gondolkodást, hogy mit is kéne szedni. Sokféle kiszerelése pedig lehetővé teszi, hogy a számodra legpraktikusabbat válasszad. Ha inkább kortyolgatnád akkor tegyél 4 cseppet a poharadba, vagy a vizes palackodba, amit aztán még a vizsgára is bevihetsz. Vagy választhatod a spray kiszerelést, amiből kettőt fújsz a szádba és már mehetsz is tovább, vagy ha cukorka párti vagy, akkor szopogathatsz vörös áfonyás, citromos, fekete ribizlis, vagy narancsos-bodzás ízesítésű pasztillát. Láthatod használatával nem kell sokat bajlódni! 🙂

Az emberek 75%-nál jól kezeli a vizsga helyzetben előforduló reakciókat.

Rescue elsősegély pasztilla segít a vizsga alatt is.

Rescue elsősegély pasztilla segít a vizsga alatt is.

Segítség  mono vagy egyedi eszenciákkal

Bach doktor 38 féle Originál Bach-virágeszenciája komoly segítséget nyújt a felkészülés során a különböző érzelmi állapotok előfordulásakor. Csak felsorolás szerűen nézzünk néhány ilyet:

Pánik, rettegés – ROCK ROSE

Ábrándozás, koncentráció hiánya: CLEMATIS

Kimerültség: OLIVE

Türelmetlenség: IMPATIENS

Halogatás: HORNBEAM

Önbizalom: LARCH

Következő cikkünkben az egyedi eszenciák oldaláról járom körbe a tanulás témakörét, amiben további segítséget adok majd, hogy mely Bach-virág eszenciákra érdemes gondolni, ha nehézségekbe ütközünk a felkészülés során.

A vizsgára való felkészülésben is segítenek a Bach-virágeszenciák.

A vizsgára való felkészülésben is segítenek a Bach-virágeszenciák.